Recepty - rebarbora

Více z Zelenina ».

Rebarbora

Rebarbora známe také jako: Reveň

Recepty s rebarborou  Rady při nákupu  Využití v kuchyni  Skladování  Sezóna  

Rebarbora nebo také reveň, je zelenina, ale většinou se používá jako ovoce. Pochází z Asie a dříve se nepoužívala jako potravina, ale jako léčivá rostlina. Největšími milovníky rebarbory jsou Angličané, kteří pořádají i různé rebarborové slavnosti a festivaly. Rebarbora obsahuje velké množství kyseliny jablečné a citrónové, je dobrým zdrojem vitaminů B a niacinu, ale má málo vitaminu C.

 Rady při nákupu

V sezóně seženete rebarboru ve všech supermarketech a zelinářstvích, ale většinou jde bohužel o rebarboru dováženou a rychlenou. Nejlepší je si rebarboru vypěstovat na zahrádce nebo koupit na farmářských trzích. Řapíky reveně mají většinou tmavě růžový až červený odstín, ale to o zralosti nic nevypovídá, je to pouze odraz pěstovaného druhu. Některé druhy mají totiž řapík úplně zelený, a přesto jsou zralé a sladké.

 Využití v kuchyni

V kuchyni se upravují pouze řapíky, listy jsou jedovaté! Stonky mají aromatickou a bylinnou vůni a po uvaření jsou příjemně kyselé a lehce sladké. Před úpravou je potřeba řapíky nejprve oloupat a vždy tepelně zpracovat. Nejčastěji se používají ve sladkých pokrmech a to do plněných a drobenkových koláčů či dortů - Rebarborový dort, na ovocná pyré, crumbles, na reveňový sirup, želé či kompot. U slaných chodů ji využijete lehce podušenou jako přílohu k masu či rybám nebo do rebarborové polévky se zakysanou smetanou.

 Skladování

Čerstvou reveň spotřebujte co nejrychleji, v lednici vydrží čerstvá a křehká max. 2 dny. Nasekané řapíky můžete také zmrazit a využívat celou zimu.

 Sezóna

U nás se rebarbora pěstuje a sklízí od konce května do poloviny června.

 
Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Nejlepší recepty

Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz