Když vařím sýrovou omáčku, vždy v ní zůstanou malé hrudky (je jako
krupice, jako kdyby se srazila). Je to vidět a chuťově to není
příjemné.
Orestuji česnek, žampiony, přidám smetanu na šlehání a rozpouštím na
jemno nastrouhaný Eidam. Zkoušel jsem i tavený sýr a potom přidat
strouhaný sýr na jemno i na hrubo. Čím to je ?
Sýrová omáčka
Zkus to v mikrovlnce. Orestuj cesnek a zampiony. Dej do mikro nadoby a pridej smetanu a syr, zamichej a podle sily mikrovlnky asi po kazde minute az dvou zamichej.
Já ji vařím v Thermomixu, nejdříve zpracuji podle pracovního postupu, všechny ingredience, které se mají rozpustit a pak na závěr přimíchám ty, které mají zůstat vcelku… na tento styl vaření je tento přístroj opravdu jedinečnej, i za ty peníze co stál…
Problém asi bude v tučnosti a v kvalitě sýrů. Pokud použiváš sýry 20% a 30% tuku, tak je to jasné. Pokud použiješ polskýé dovozy, tak je to ještě horší. U sýrů platí, že čím nižší procentu tuku, tím více hrudek. Zkus buď tvrdé strouhané přírodní sýry Ementál (50% t.v.s.) nebo v krajním případě Eidam (45% t.v.s.). Nebo tavené, které mají alespoň 70% t.v.s. Dobrá je i Niva, která má také 70% t.v.s., ale ta dosti výrazně ovlivní chuť pokrmu.
když vařím tyhle omáčky, dělám je spíš z míň tučných surovin, my moc mastné doma neradi. Hlavní pomůcka je pro mě drátěná metlička - pořád míchat, hrudky nejsou. Nebo možná jsou, ale nenapadlo nás je hledat.
tak nejprve nech ve smetaně za stálého míchání rozpustit sýry (tavené i Eidam) a teprve poté přidej už orestovaný česnek,žampiony atd. Také souhlasím s Kamiliem,co se týká % tuku v suš. Čím víc,tím líp
…zkusila nižžší teplotu. Prostě rozpouštět pomaloučku polehoučku. A možná i zkusit více druhů sýrů (jako třeba míň tučné i víc tučné, tvrdé i tavené i třeba tvarohaté). Tučností to nebude protože i balkaňák jde rozpustit.
Jednou jsem hodila kostičku taveného sýra do vařící polívky a udělali se cucky. PS: Když třeba nakrájím do špaget sejra na kostky a hodím ho tam až do mísy na stole - už se nevaří, tak se kostičky taky hezky rozpustí a zahustí omáčku.
když se přidá do příliš horké tekutiny. Dobrému rozpouštění sýra v omáčkách pomáhá:
- škrob - když je například omáčka předem zahuštěná jíškou nebo např. solamylem,
- pomalé vmíchávání mimo plamen - omáčka už by se neměla vařit a sýr se má vmíchávat pozvolna,
- trocha kyselého (například suché víno nebo ještě lépe citronová
šťáva) přidaného do omáčky,
nebo kombinace uvedených metod…
(tolik moudro z knížky CookWise autorky Shirley O. Corriher)
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
