Jak na steak?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rosnicka
262 příspěvků 22.02.06 16:54
Jak na steak?

Prosím zkušené Labužníky,

mám problém se steaky, vždy je mám gumové a tuhé, zejména ty hovězí, kuřecí zase uprostřed nedopečené.

Tak jak na to?
Hovězí nakládat do oleje?Já mám ráda krvavé či „medium“. Partner zase „well done“. Vím, že ty moje krvavé musí být trošku „žvýkací“, ale přeci jenom-v restauraci je to vždy Ok a doma jen podešev.
A to jsem zkusila péct na tuku i na suché pávni..

Poradtě, prosím…

Reakce:
 
buraci
1136 příspěvků 22.02.06 17:37
Idealni steak

Rosnicko, bohuzel nepises na jake panvi smazis a jaky mas typ ohrevu, ale presto ti zkusim poradit. Nejdriv to jednodussi: Kureci rizek musis trochu naklepat, staci lehce, treba rukou, ale musi se stejnomerne zplostit, tak aby tam nekde nevznikla kapsa vznikla nechtenym prehnutim masa. Pak kure nesmis smazit moc prudce, tzn. rozpaluj panev na trochu nizsi teplotu nez je maximum. K hovezimu steaku: Maso rozhodne predem naloz, staci do olivoveho oleje a pepre, nesol ho. Pote maso naklepej hranou ruky, rostenku ci platek po krajich nekolikrat narizni. Pak rozpal olej skoro na maximum. A nyni je to bohuzel otazka citu. Ja si napr. svuj krvavy steak smazim pouhou minutu po kazde strane, maso musi na dotek perovat, well done bys mela smazit asi pet minut. Ale strasne zalezi na panvi, na mase (stari zvirete, tloustce steaku apod.) i na tom, co konkretne tobe vyhovuje. Musis zkouset a v pripade kureciho smazit dele a v pripade hoveziho kratsi dobu. Verim, ze nekdo bude urcite schopen podat lepsi vyklad na tema idealni hovezi steak a jeho doby smazeni.

 
buraci
1136 příspěvků 22.02.06 17:54
Oprava

… kapsa, ktera vznikla…

 
Florentyna
439 příspěvků 23.02.06 12:20
Rosničko,

můj švagr, vyučený kuchař, mi radil, abych hovězí steak nejprve opravdu zprudka opekla asi minutu po každé straně a pak teprve případně dohotovovala na už trochu mírnějším plameni. V každém případě ale nejvíc záleží na mase, ze špatné suroviny dobrý steak prostě nijak neuděláš, takže zapomeň na to supermarketové, balené v balíčcích, a pospěš za slušným řezníkem. Toho popros přímo o dobré maso na steak, podle aktuálních zásob ti určitě něco připraví nebo po pravdě přizná, že zrovna žádné takové nemá. A opravdu není od věci steaky naložit na pár dní do oleje, víc toho už asi udělat nemůžeš…

 
rosnicka
262 příspěvků 23.02.06 14:20
Děkuji,

doteď jsem to smažila vždy na tepfonu na plynu. Teď mám doma indukci a nové krásné nádobí od Tescomy HOME PROFI, takže já se pokusím držet Vašich rad-zřejmě to bude tím masem ze supermarketu:-(

 
Florentyna
439 příspěvků 23.02.06 14:24
Proboha

steak na teflonu neeeee!
Ale skoro jako kdybych viděla samu sebe nad svými prvními steaky, ty byly nepoužitelné i na podešev…

 
rosnicka
262 příspěvků 24.02.06 09:20
Jo,

chybami se člověk učí:-))
Tak teď mám kvalitní nerezové nádobí s pořádně tlustým dnem, jdu to zkoušení:-)

 
penda
4752 příspěvků 24.02.06 10:04
Rosničko,

tady máš obrázkový článek o přípravě steaků, kde v komentáři najdeš i videa, pokud jsou ještě funkční. Jinak hodně informací o steaku by Ti podal aftic a myslím si, že i na gastronews.cz bys kolem tohoto tématu od něj našla spoustu zajímavého.

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz