Pár otázek ke zdravé výživě - prosím poraďte nezkušené

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
snezenka
109 příspěvků 21.03.08 09:09
Pár otázek ke zdravé výživě - prosím poradte nezkusene

Nikdy mě zdravá výživa nijak obzvlášť nezajímala (to bude tím, že mám 20 let). Poslední dobou si ale uvědomuji stále větší tlak společnosti na „zdravé jezení“, a tak bych se Vás, zkušenějších, chtěla zeptat na pár věcí, co mi nejsou jasné.

1. Energetická hodnota potravin.
a) Jak si zjistim hodnotu uvařeného pokrmu? Normálně si zjistím, kolik čeho a jakou hodnotu to má a nakonec to sečtu? Mění se nějak energetická hodnota vařením, sušením, pečením,… atd. (Je mi jasné, že smažené maso bude mít víc KJ než dušené, protože při jehop přípravě použiji tuk).

  1. Používám e-kalkulacku na www.flora.cz, ale neni tam moznost pridat si neco, co neni v seznamu, coz je pro me dost za:,–(ni problem (stravuji se 1/2 tydne v menze, a mame tam takova „zajimava“ jidla). Takze nepouzivate nekdo treba program? Nebo jak to řešíte, pokud si to zapisujete?

2. Je bílá mouka tak moc škodlivá?
Miluji bagety, ty křupavé bílé. Moc mi „nejede“ tmavé pečivo. Teď jsem viděla omylem v „sama doma“ na čt1, že prý bílá mouka podporuje infekci v těle, a jejímu rozvinutí, což mi přijde totálně zcestné (ale nechám se klidně poučit). Už bych tedy pro sebe zvládla napéct v rámci zdravé výživy si nějaké „cereálnější“ bagetky, že bych smíchala bílou mouku s nějakou „zdravou“, ale nevím, zda se mi to za ten efekt všechno vyplatí (čas, energie, nervy atd.) - kdyžtak recepty sem velmi vítány (PS: nemam domaci pekarnu).

3. Nemate doporuceny typ na nejakou zajimavou „nezcetnou“ literaturu ohledne zdrave vyzivy? Nevim proč, ale přijde mi, že v tomhle tématu se najde hrozně demagogů.

4. Nepotřebuji hubnout, ani nemám žádnou nemoc, jen bych ráda pro sebe něco udělala. Ale nikdy ze mě asi nebude čistý „zdravovýživec“. Proto vítám všechny vaše nápady a podněty, jak se začít zdravovat trochu zdravě pro nezkušenou.

Děkuji moc za přečtení textu a za odpovědi, Snezenka


Reklama


Reklama

Reakce:
 
HelcaK
960 příspěvků 21.03.08 10:14
Literatura

Jako rozumná se mi jevila Biokuchařka Hanky Zemanové, např. zde
http://www.probio.cz/…zemanova.htm
K tmavému pečivu - ne všechno, co je tmavé, je taky celozrnné. Výrobci se přizpůsobili trendu a bílé pečivo barví - je to levnější, ale nikoli zdravější. Chce to zkoušet, možná bys objevila i celozrnné pečivo, které by ti chutnalo. Bílá mouka určitě není nejzdravější, právě proto, že to zdravé je z ní odstraněno - ale určitě se najde spousta jak říkáš demagogů, kteří to budou ještě víc dramatizovat.

 
jARKA77
141 příspěvků 21.03.08 14:07
Není to tak jednoduché, Sněženko

Je třeba Ti nejprve gratulovat, že ve 20, jsi se nad tématem vůbec zastavila. Za to velká chvála.
Pokud by to vše bylo tak jednoduché, proč by se věnovali na VŠ dietetice jako oboru? Proč by byli vyškolení výživoví poradci, dietní či dnes nutriční zdravotní sestry, atd? Netvrdím, že každý z nich je expert, ale jsou! Existují tzv. nutriční váhy s pamětí, kde každá ingredience, vložená do pokrmu, má své základní hodnoty (bílkoviny, sacharidy, tuky, kJ atd), které pak výsledky vypočítá. Důležitá hodnota je i GI. Těch aspektů je opravdu mnoho.
Já bych to vzala nejprve zdravým rozumem, jíst 5× denně podle denního režimu,snídat, ale s rozumem. Vyhýbat se různě technologicky líbivě upraveným potravinám, konzervám, tukům, éčkům. Rozumně zaměňovat velmi tučné za méně tučné. To nemluvím o redukční dietě. Sportovat, relaxovat. Já osobně se řídím hlavně tím, co jsem jídávala na venkově u dědečka. Ze zeleniny a ovoce, co rostlo na zahradě. V 50. letech bylo u nás maso (měli jsme velké hospodářství), ale porce spíše malé, hodně luštěnin. Pamatuji si dobře na tmavý, doma pečený žitný chléb, bílá mouka byla určena jen na sváteční pečení. Babička, dědeček, prababička i pradědeček se dožili požehnaného věku přes 95 let. Hodně se fyzicky pracovalo a pití: studniční voda s domácím červeným vínem jako střik.Děti čistou vodu. Přiznám, že se u nás mléko nepilo, ale sýry byly denně.Pivo jsme nekupovali. Ke všemu se podávala zelenina, cibulka, česnek.
Když jsem to přestala dodržovat „jako městská“, začala dlouhé hodiny sedět u počítače, pak klimakterium a operace kyčle, bylo vše v tahu. A tak se teď k začátkům u prarodičů snažím vrátit zpět, načíst odbor. literaturu neuškodí. Je mi přes 55!, ve 20 jsem se tím také moc nezabývala a vážila jsem stěží 50 kg!
Vím, že to není přímá odpověď na dotaz, ale jednoduchou odpověď nemám.

 
Jinjorka
112 příspěvků 22.03.08 00:24
Ahojky

Já Ti fakt teda nevím…ale asi si klidně dej tu skvělou světlou bagetu.Jsem sestra…teda zdravotní a moje kolegyně je těhotná a má těhotenskou cukrovku.Taky začala okamžitě kupovat tmavé pečivo a snažila se jak mohla…ale ouha..při první kontrole dostala zákaz tmavého pečiva alespoň u nás v jižních Čechách…prý je přibarvené karamelem a to asi není moc dobře:-(Tak prostě nevím…asi je dneska těžké něčemu věřit,ale i bez toho karamelu je pečivo prostě kalorické …ať bílé ..nebo tmavé…dej si raději papriku:-)

 
Eja
3820 příspěvků 22.03.08 10:30
Ahoj,

mediální masáž o zdravé výživě evidentně funguje. Jdi na to zdravým rozumem - docela určitě tělu nesvědčí nejrůznější umělá dochucovadla, barviva, stabilizátory, emulgátory a co já vím co ještě. Takže pokud možno se vyhýbat potravinám s uměle prodlouženou trvanlivostí a různě dobarvovaným a dochucovaným. Já do toho řadím i „masoxové“ kostky, ale ne každý se mnou asi bude souhlasit.
Já si myslím, že organismus je určitým způsobem v souladu s přírodou a na jídelníčku by to mělo být znát. Jahody a rajčata v lednu mi přijdou jako nesmysl. Stejně tak by mne nenapadlo dělat kachnu se zelím v červnu. Drž se toho, co příroda zrovna poskytuje a pokud to jde, tak z domácích zdrojů a v dobré kvalitě.
Znám teorie o tom, jak se dřív vařilo nezdravě, ale myslím si, že to je nesmysl - naopak kuchyně našich babiček ( tedy Tvé prababičky) byla podle mne v mnoha směrech přesně to pravé. Samozřejmě ne ve všem.
Takže já bych jako základ viděla - místo KFC a podobných se naučit dobře vařit. Křupavá bageta se sýrem a voňavé rajčátko rozhodně není nezdravá, z toho si nedělěj hlavu.

 
Manana
1515 příspěvků 22.03.08 11:18
Sněženko,

vykašli se na všechny diety a na plky o nich jakbysmet. Jez, co ti chutná a ode všeho něco, ne jednostrannou stravu. Mně je 73 a žeru všechno, jen tý zelenině moc nedám, to si radši přidám bůčku nebo škvarků, a jsem zdravej a chutná mi. Jen mi mrzí, že už mám játra, no, tam, takže už nemůžu chlastat.
Dietu drž jen tehdy, pokud ti to předepíše lékař, tj. když máš třeba nemocná játra nebo něco jiného.
Jsou to všechno jen různé módní vlny a je za tím kšeft a vejdělky těch, kteří to doporučují nebo prodávají.
Neskákej jim na špek a vezmi sama svůj rozum do hrsti.
To ti radí starej zkušenej labužnickej dědek, kterej by nemohl bejt labužníkem, kdyby byl bejval na nějakou tu dietu skočil.

 
snezenka
109 příspěvků 22.03.08 13:14
Děkuji moc všem za odpovědi :-)

Vařit snad už umím, dělám to už 4 roky (byla jsem „nucena“ se naučit, připadla na mě role jediné ženy v domácnosti) a rodinní příslušníci mě vychvalují, kde můžou .
Zbožňuju třeba taky máslo, a říká se, jak máslo obsahuje spoustu tělu škodlivých věcí, přitom před 100 lety nic jiného naši předkové krom másla a sádla nejedli, a taky žili

Důvod k mému popudu je tento - jenom jsem začala jaksi přibírat, a momentálně jsem taková holka „krev a mlíko“, což mi vyhovuje (aspoň je na co šáhnout - říká muj přítel), ale už víc nabírat nechci, a tak jsem si říkala, že bych trošičku něco „omezila“ - ale rozhodně nechci hubnout. Navíc muj styl života rozhodně moc zdravý není, tak aspon nekde, abych mela trochu dobry pocit.

 
Derill
7 příspěvků 02.04.08 02:05
...

Ahoj Sněženko,

Já si myslím,že zdravá strava v podstatě nemůže být žádná přehnaná dieta.Já se řídím zdravým rozumem.Jím vše,ale některé věci jako tučná masa,uzeniny,cu­kr,sádlo,jsem ze svého jídelníčku vyřadila.Také jsem omezila brambory,bílou mouku.Jím kuřecí,krůtí a občas hovězí maso.Hodně zeleniny(např­.zeleninové saláty s kuřecím masem a klidně si do nich dám dresink)k tomu celozrné pečivo.Také sem tam udělám těstoviny třeba s rajčatovou omáčkou.Snažím se nejíst tučné sýry,ale občas neodolám.Když mě přepadne mlsná tak si klidně vezmu čtvereček čékolády.Hodně důležitý je pitný režim a to hlavní je minimálně tříkrát týdně zajít do fitka.No dobře tak ze začátku dvakrát týdně.Není to vůbec tak drastické jak to vypadá a co je nejlepší opravdu to funguje.Nevím zda je to odpověd,kterou jsi čekala,ale já se po dlouhé době cítím daleko lépe jak po tělě tak na duši.Ahojky Zuzana

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.04.08 14:38
Přírodní výživa:

Snažím se žít zdravě, ráda nakupuji ve zdravé výživě (chci vyzkoušet všechno, co prodávají) a hledám si kolem toho informace. Nedávno mě zaujala tato stránka, ve které určitě najdeš spousty odpovědí a i odkazy na literaturu (na každé straně dole): http://www.prirodnivyziva.cz/ ..jsou to příjemně vytvořené stránky, které jsem zhltla jedním dechem.
Energetické hodnoty potravin si nepočítám, přijde mi to zbytečné. Když mám hlad, tak se najím a když ne, tak ne. Spíš se snažím si žaludek nezaplácávat kravinama a jíst hodnotnou stravu. Nemám problém sníst cokoliv (nepočítám hmyz a jinou u nás neobvyklou stavu).:-))

 
gemma
245 příspěvků 14.05.08 11:22
Sněženko,

nedá mi to, abych se k tématu taky nepřipojila. Zdravá výživa může být něco příjemného, prospěšného a normálního nebo taky celoživotní hon za chimérou a dobrý bussiness. Dnes se docela prosazuje tak zvaný návrat ke kořenům. To je to, co už Ti tu psali, strava našich babiček a prababiček. Je ale potřeba si uvědomit, že jejich kuchyně byla spíš chudší, maso jen na neděli a svátek a hlavně, že měli v životě mnohem víc dřiny. Takže se netrap bílou nebo celozrnou moukou a máslem nebo margarinem. Jez normální vařenou stravu, zařaď do jídelníčku častěji obyčejná, chudá jídla z brambor, luštěnin ap., když si chceš namazat namaž si máslem a žádným chemicky vyrobeným margarinem, ale dej si taky klidně pečivo suché, aspoň líp ucítíš jeho chuť. Tuky používej přírodní, ne uměle vyrobené, máslo, jednodruhové kvalitní oleje i to sádlo - na smažení je jediné, které se nepřepaluje a netvoří kancerogeny. Když nebudeš jíst smažená třikrát v týdnu, tak se nic neděje. Snaž se jíst to, co v danou roční dobu roste kolem Tebe a ne to, co se vozí přes půl světa. Když ale jednou za čas dostaneš chuť na něco exotického, taky se Ti zdraví nezhroutí. Třeba citrusy se do Čech vozily už od raného středověku. Když máš chuť na čerstvou housku, tak si jí dopřej a celozrnné pečivo nahraď tím, že budeš častěji jíst chleba, třeba tmavší z žita.
Hlavně si neudělej z počítání kalorií a zdravé výživy modlu. Němci hezky říkají - einmal ist keinmal - jednou jako nikdy, takže sníst něco nezdravého jednou za čas je jako by se nic nestalo. Víc se hýbej, moderní doba skoro eliminovala fyzickou námahu. A nemyslím, že by to muselo být zrovna fitness, nejzdravější pohyb je chůze. Jdi kus cesty do školy či práce pěšky, pořiď si psa, který musí mít procházku, nepoužívej výtah. Zase prostě a rozumně. V létě plav, v zimě lyžuj nebo dělej něco úplně jiného, podstatné je, aby Tě to bavilo, jinak to dlouho nevydržíš.
Hlavně o tom moc nepřemýšlej, špatné je to, co jde z huby, ne to, co jde do ní.
A hodně krásných chvil přeju.

 
AFTIC
122 příspěvků 27.05.08 04:33
Ne jenom Sněžence

Vážená Sněženko,
Váš věk a vaše starosti bych chtěl mít. Mně je 80, stále ještě pracuji protože jak říkám to mám ještě 20 led do penze.

Stávám ráno ve 4:30. Když se celý osahám a nikde mně nebolí, tak mám také tak trochu starosti protože se říká, že před smrtí se člověku uleví.

Když ale během 5 minut nezemřu, tak v 5:00 jsem již ve fitnes klubu, v v 5:50 v jakuzi, v 5:50 jsem v bazénu, v 6:30 snídám a v 7:00 jsem u méo počítače kterému říkám sporák, na kterém vařím denně vprůměru asi tak 12 hodin.

Chodim pravidelně k mé doktorce která mi říká, že když se o to moje hříšné tělo budu takto starat, že mi vydrží až do smrti.

Samozřejmě že beru spoustu prášků a to tolik, že mně ani nezajímá jaké, ale že bych držel nějakou specifickou dietu mně ani nenapadne dokud mi to ta má doktorka nenařídí.

Pracuji celý život jak se říká „u žrádla“ a sežeru všechno co napřed nesežere mně a jediné co dělám je, že se nepřežírám, protože si myslím, že jídlo je jen nutné zlo.

Mám rád dobrá jídla, ale abych se za nimi honil mně ani nenapadne, protože jsem vživotě ochutnal vše co se dá jíst. Nebyl jsem nikdy žádný alkoholik, ale těžko bych spočítal ty opice které jsem donesl domů. Dnes piji sem tam skenku dobrého vína a asi tak 5 krát do roka si dám dobrý francouzský koňak kterého naštěstí mám v zásobě na těch 20 let než půjdu do penze.

Na Vaše otázky Vám ale já přímo neodovím, protože to bych si nevzal na svědomí. Já mám takové heslo které říká: „Nikomu nevěř ani sobě“, a tak jediné co snad bych mohl doporučit Vám je něco podobného.

Nikomu nevěřte. Najdětě si prostě nějakou doktorku nebo doktora kterému budete důvěřovat a nechte si od ni nebo od něj poradit co jíst a co dělat, a držte se toho abyste nemusela o sobě tolik přemýšlet.

Mimo to Vám ale tady přikládám jeden z mých článků o jídle který bude možná zajímat i některé jiné čtenáře…

OZNAČOVÁNÍ MIMOŘÁDNÝCH NEBO ZVLÁŠTNÍCH JÍDEL NA JÍDELNÍM LÍSTKU

Tendence označovat jídla speciálními znaky jako hvězdičkami u doporučených jídel, srdíčky jídla tak říkajíce zdravotně nezávadná, papričkami jídla ostrá a podobně, se čas od času vrací a někteří restauratéři jídla takto označují.

Podle mého názoru tato označení na jídelní lístky běžných restaurací nepatří.

Každý restauratér který udělal dobře svůj průzkum musí vědět, jaká klientela v jeho restauraci převládá, a podle toho zařadí jídla na svůj jídelní lístek.

Jestliže většina jeho hostů jsou mladí lidé, tak asi bude mít na lístku i jídla ostrá, orientální a třeba i jídla méně známá. Pro starší klientelu bude muset mít jídla méně kořeněná, a relativně známá.

Zá:,–(y správné výživy v provozech uzavřeného stravování jako jsou dietní jídelny, nemocnice, jesle, školní jídelny, menzy, domovy důchodců, závodní jídelny a případně i nápravná zařízení, by měly být vždy na prvém místě, ale komerční restaurační provoz je něco jiného.
Lidé se nechodí do podniku veřejného stravování léčit. Dnes nakonec i většina návštěvníků lázeňských míst jsou úplně zdraví turisté. Komerční restaurace v těchto místech by asi nebyly dlouho v provozu, pokud by nabízely jen jídla dietní a zdravotní, označená kalorickou hodnotou. Je kupříkladu notoricky známo, že lázeňští pacienti, kteří se stravují na dietní stravě lázeňského domu kde jsou ubytováni, pokud mají vycházky a pokud nejsou na přísné dietě, využijí každou vycházku k tomu, aby si zašli do některé restaurace, kde si objednají svoje oblíbené jídlo které mu v lázeňské restauraci nenabídnou. A co nakonec všechna ta jídla označená v restauracích jako zdravotní jsou? Znamená to, že jídla která nejsou označena jako zdravotní, jsou nezdravá? Já osobně jsem vždy měl jakousi nedůvěru ku všem těm dietním jídelnám které kdysi byly u nás na každém rohu a ve kterých nebylo možné dostat místo ne proto, že by bylo tolik lidí na nějaké dietě, ale proto, že se tam podávalo relativně dobré a laciné jídlo.

Označit na jídelním lístku jídla jako dietní, je veliká zodpovědnost.

Proto si můžete na zahraničních leteckých linkách objednat jídla vegetariánská, bezmasá, rybí, případně i některá etnická nebo dokonce jídla košerovaná, ale nemůžete si objednat žádnou dietu. Jakou dietu má taková restaurace na mysli když uvádí nějaké jídlo na svém lístku jako dietní, když neuvede specificky o jakou dietu se jedná?

Ví vůbec někdo v takové restauraci jaké diety existují a jak se mají připravit? Nakonec, i když některé takové jídlo je skutečně označeno specifickou dietou, kde je záruka, že bylo připraveno školeným personálem? Může si každá taková restaurace dovolit mít ve stavu zkušeného dietáře jen proto, že jednou za uherský rok bude někdo požadovat specifickou dietu? V komerčních stravovacích podnicích, i když je to kupříkladu v lázeňském místě, hosté očekávají příjemné prostředí, hygienicky, chutně a odborně připravená jídla a až na nějaké výjimky ani nechtějí znát jejich obsah živin, vitamínů a jejich kalorickou hodnotu.

Obrat, tj. tržby, jsou základním předpokladem bytí a nebytí každého komerčního restauračního podniku. Restaurace (mimo dietních restaurací) která na svém jídelním lístku označuje jídla kalorickou hodnotou vědomě podepisují svůj ortel smrti. Moje zá:,–(a při výběru jídel pro jídelní lístek je: „dejte lidem to co chtějí.“

Během velké restaurační výstavy, která se koná každý rok na západním pobřeží Ameriky, probíhá vždy seminář „Jak psát jídelní lístek“ a já se tohoto semináře pokaždé zúčastňuji, protože se tam člověk dozví o novinkách a trendech ve psaní restauračních jídelních lístků. Při každém z těchto seminářů jsou mimo jiné diskutovány otázky jako, zda mají na jídelním lístku být označována jídla dietní, nebo jídla doporučená ze zdravotního hlediska a podobně. Některé restaurace kupříkladu označovaly malým srdíčkem jídla která jsou doporučována respektovanou americkou organizací „American Heart Association“.

Jak je ale známo, v Americe soudí každý každého při té nejmenší příležitosti, a proto netrvalo dlouho než někteří lidé žalovali takovou restauraci s tím, že po požití srdíčkem označeného jídla se jejich zdravotní stav zhoršil. Je sice pravda, že to většinou skončilo mimo soudní dohodou, ale kdo už to má zapotřebí.
Proto jsem zatleskal jednomu velice úspěšnému kalifornskému restauratérovi, který byl jedním z předsedajících, a který na otázku, zda mají být jídla doporučená jako zdravá nebo jako dietní, nějakým způsobem označena, odpověděl: „Provozuji restaurační činnost již po několik let a úspěšně, lidé se do mé restaurace nechodí léčit, přicházejí za dobrým jídlem, dobrým pitím, za dobrou pohodou a někdy i proto aby zapomněli na to, že mají nějaké gastronomické potíže.

Tito lidé mají sami zodpovědnost za své zdraví a sami musí vědět co smí a nesmí jíst a já bych neměl být nucen k tomu, abych za ně tuto zodpovědnost přebíral“.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 27.05.08 20:39
Afticu,

ach jo, vim, ze jste byl dlouhou dobu mimo CR/CSFR/CSSR, ale prosim, piste alespon trosku cesky! Lec bez diakritiky, ale krapet spisovne, prosim! Tohle se vazne neda cist!

 
lekenius
4 příspěvky 27.07.09 08:10
zdravá výživa

Ahoj Sněženko. V odpovědích je už hodně vyřčeno. Já jen k tomu dodám- znáš nápoje přinášející zdraví? Kávu, čaj, čokoládu s houbou Reishi? Pochutnáš si a zároveň uděláš něco pro své zdraví. Jsi mladá, tak Ti pro prevenci různých nemocí stačí vypít např. jedna kávička denně.
Káva Ganoderma je káva prirodzená, ktorá prečistiťuje oranizmus a posilňuje imunitný systém. Je veľmi chutná. Najdôkladnejšie povyberané kávové bôby sa miešajú s extraktom vyťaženým z ganodermy. Kávové zrná sa prezerajú, pražia a sušia vo vlastnej firme, bez toho, aby do nich boli pridané akékoľvek chemické prí:,–(y. Pri extrahovaní kofeínu z kávy, sa používa len čistá voda, čím sa zachová jej typická chuť. Obsahuje extrakt Ganodermy Lucidum. http://prinasimezdravi.tym.cz


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz