Mascarpone

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Claudia
103 příspěvků 04.08.05 14:36
Mascarpone

Včera jsem poprvé ochutnala krém z mascarpone s lesním ovocem a olizovala jsem se až za ušima. Bohužel mi číšník nebyl shopen říct, co to to mascarpone vlastně je - odběhl do kuchyně a přišel s tím, že se to prý vaří jako puding, ale touhle odpovědí mě tedy moc neuspokojil. Ráda bych věděla, jako to vypadá v surovém stavu, co to doopravdy je (myslím si, že nějaký druh sýra) a v jakém balení se to prodává?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eja
3826 příspěvků 04.08.05 15:20
...

ČERSTVÉ SÝRY - MASCARPONE

(Vinařská kuchařka - sýry, 10. 09. 2003)

Kdo kdy navštívil Itálii nebo aspoň někdy zašel do nějaké italské restaurace ví, že Tiramisu je italský národní dezert, bez kterého se pravé italské menu většinou neobejde a právě sýr Mascarpone je základní surovinou pro jeho přípravu. Mluvíte-li s Italem o jídle, určitě se na Tiramisu a Mascarpone stočí řeč - všichni Italové jsou tak trochu gastronomičtí šovinisti a v tomto případě mají být na co hrdí. S trochou nadsázky se dá říct, že bez Mascarpone není Tiramisu a naopak.

Čerstvý měkký sýr Mascarpone je velmi lahodný sýrový produkt, který se tradiční technologií vyrábí zá:,–(ně ze smetany a to z kravského, někde i buvolího mléka. Sebraná smetana z mléka se zahřívá na 80 - 90 °C a následně se okyselí, podle starých receptů nejlépe bílým vínem. Vysráží se sýřenina, která se po odkapání prodává ve vaničkách nebo se přímo na pultech sýrařů odkrajuje z velké homole. Mluvíme-li o Mascarpone jako o „čerstvém sýru“, rozumíme tím především jeho výrobní technologii, protože jeho konzistence je spíš krémová. Proto se v Itálii často podává ke snídani a jeho struktura jej přímo předurčuje pro široké použití při přípravě sladkých pokrmů. Protože Mascarpone je velice tučný sýr (obsah t. v s. je 75 %), často slouží také jako náhrada smetany.

Pro výrobu sýrových dezertů je Mascarpone takřka ideální. Svojí smetanově hedvábnou, plnou a příjemně mírně nakyslou chutí se skvěle snoubí s čerstvým ovocem, čokoládou a nejrůznějšími likéry. Ve Francii jsou velice populární tzv. crémets nebo coeurs a la créme, to jsou malá srdíčka politá protlakem z červeného ovoce, která se servírují tradičně v létě jako skvělý a osvěžující předkrm. Mascarpone může být podáván i jako dezert sám o sobě, známé jsou baskické variace, kdy na tenký plátek tvrdého ovčího sýra (brebis des Pyrénées) se naaranžuje kopeček čerstvého sýra typu mascarpone a ozdobí se čerstvou třešní. Naprosto jedinečnou chuť má Mascarpone v doprovodu jemně přezrálých čerstvých fíků tak, jak se podává na malých mističkách pokapaný Marsalou na Sicílii.

Ale Tiramisu je přece jenom Tiramisu. Připravuje se z cukrářských piškotů, samozřejmě základem je čerstvý sýr Mascarpone, nesmí chybět káva nebo kakaový extrakt a nejlepší mezi všemi používanými dezertními a likérovými víny je bezesporu Marsala. Dále jsou nezbytná vejce a někdy čokoládová poleva. Je nutné dodat, že přestože existuje spousta krajových variant, sýr Mascarpone a jeho kvalita je základní podmínkou, bez něj prostě Tiramisu připravit nelze. Zde bych chtěl upozornit na nejrůznější středoevropské zjednodušené variace, kdy se originální suroviny nahrazují nevhodnými. Náš obyčejný český tvaroh používat nelze! Kdo chce vychutnat tento skvělý italský dezert, musí striktně dodržovat recept, jenom tak vyzní jeho neopakovatelná, autentická a plně smetanová chuť. A poslední varování - pozor na kalorie!

Autor: Mgr. Milan Magni

URL: http://www.svetvina.cz/clanek.php?…


© Copyright 2002-3 ACTIVEMEDIA s.r.o., ISSN 1213-7111

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 04.08.05 15:20
Claudia,

mascarpone seženeš teď snad už skoro v každém obchodě, i u nás na vesnic je, nikdy jsem ho nekupovala, ale myslím, že trošku větší kelímek než Cottage sýr stojí asi 50 Kč. A nejdeš ho taky někde poblíž, v chladícím boxu. Matně si vybavuji, že nejčastěji má světlý obal, nějaké zelené a červené drobné obrázky či text - ale to je opravdu jen jedna značka, ostatní budou jinačí.
A jako puding, to bych to tedy nevařila…
Používá se do originálního tiramisu.

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 04.08.05 15:18
Viděla jsem...

…to v obchodě s kořením na Praze 7 - kousek od metra Vltavská (ale nevím, odkud jsi). Je to něco jako měkký tvaroh a používá se na sladké náplně do palačinek, ale dá se použít i na slano. Prodává se to v balení jako větší jogurt (v nízké široké misce).
 P.

 
Claudia
103 příspěvků 04.08.05 15:27
Eja a spol.

Díky za informace, vskutku vyčerpávající. Škoda, že je to taková dobrota a přitom tak moc tučné!!! Ani to nevypadalo ;-))))))))
Zkusím se po něm podívat v obchodě, jestli bude chutnat stejně jako z italské restaurace. Když jsme z Prahy a píšete, že ho prodávají snad všude, tak to by bylo, abych ho někde neobjevila ;-) V nejhorším zkusím tu Vltavskou. Ještě jednou díky!

 
Jenofefa
1315 příspěvků 04.08.05 16:06
Určitě

mascarpone dostaneš v Delvitě, Carrefouru a Makru.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz