Jak na koláče

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
salgo
146 příspěvků 11.07.05 10:21
Jak na koláče

Prosím o rady jak na to, aby koláče z kynutého těsta byly nejen dobré (to se mi celkem daří) ale i krásně vypadaly. Když jsem teď pekla poslední várku, tak většina mých „svateních koláčků“ (zkoušela jsem hanácké, i jen tvarohové) popraskala. Víte někdo v čem je chyba???? Nutně už se musím stát autoritou v pečení tvarhových koláčků.Přece se nenechám porazit kynutým těstem! A to ještě jen v téhle podobě! Vánočky, tácě a kobliby zvládám na 1*. Díky
PS: a jak dlouho a v jak teplé troubě mají být, nebo jestli existuje nějaký fígl jak to poznat, tak jak u jiných buchtiček.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 11.07.05 15:35
kynuté těsto

chce čas, klid, teplo, dělat ho ráda a pořádně propracovat. Já jsem hrdou vlastnicí pekárny, kterou používám hlavně na zadělávání a od té doby dělám kynuté těsto obzvášť ráda (bodejť ne, když mám čisté ruce). Na kynutí ale používám troubu. Nahřeju ji na 5O stupňů a přikrytou nádobu s těstem do ní zavřu. Krásně v teplíčku kyne. Co se týče pečení, kynuté nedávám do moc vyhřáté trouby, zpočátku peču zvolna, ono těsto ještě vyběhne. Až ke konci přidávám na dopečení, ale zase bacha na přesušení.....A teď jsem zahlcena informacemi i já. haugh

 
marmelada
1643 příspěvků 11.07.05 15:41
kynutí

Zapomněla jsem tu troubu před vložením těsta na kynutí vypnout, abys to náhodou při 50 st. nepekl/a/.

 
salgo
146 příspěvků 12.07.05 10:49
Diky Marmeládo,

zkusím kynutí v troubě, i když myslím, že mi to vykynulo dost (a nechala jsem to kynout dvakrát). Ale možná jsem to strčila do moc horké trouby. Při kolika stupních to proímtě pečeš???

 
marmelada
1643 příspěvků 13.07.05 21:48
Koláče

teď jsem nastudovala, jak peče kynuté těsto p. Mária Hajková v kuchařce Múčniky. Já mám ještě verzi ve slovenštině, teď vyšla i v českém překladu. Takže ona na to jde tak, že vždy nechává důsledně dokynout koláče, vánočku apod. ještě na plechu, pak vkládá„do dobře vyhřáté trouby“, po chvíli sníží teplotu a zvolna dopéká. Pozor na vysušení.
Tak si vyber. Ale každopádně dokynout po vytvoření koláčků.
Hodně úspěchů!

 
salgo
146 příspěvků 20.07.05 10:15
díky marmelado

zítra se do nich znovu pustím a zkusím se držet všech tvých rad (mezitím jsem si upekla pár táčů, štrůdlu a muffin, abych si spravila sebevědomí!!!!!!!!!!­!!). Dám vědět, jak jsem dopadla.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz