prosim o radu, uz ponekolikate se snazim upect z listoveho testa zaviny nebo ruzne satecky, ale nikdy mi to nevyzkoci. Vzdycky je to takove divne. Testo pouzivam kupovane cerstve, vyzkousela jsem vice firem, zatim porad stejny vysledek. Pritom to davam do dobre vyhrate trouby, jak mi bylo doporuceno. Diky
listové těsto
asi hoooděn hloupá otázka, ale přeci: Překládáš to těsto? Já rozválím na obdélník, přeložím napůl a ještě na třetiny, takže mám 6 vrstev a pak teprve vyválím ten správný „placík“.
že listové těsto už není potřeba překládat, to kupované je udělané dobře. Skutečně se ale nesmí vyválet příliš na tenko…
Aniko, jestli okolo jezdí Family Frost, vyzkoušej jejich listové těsto
(29Kč). Já s ním mám dobré zkušenosti. Pokud je neznáš, tak: jedno
balení obsahuje pět plátů proložených mikrotenem. Rozložím je na vál
(díky mikroténu se na něj nelepí) a nechám pár minut „povolit“, aby se
při ohýbání nelámalo. Každý plát rádýlkem rozdělím na tři části,
do středu každé dám marmeládu, okraje potřu bílkem, přehnu, slepím,
dám na plech (na ten dávám papír na pečení), potřu zbylým vajíčkem a
peču v troubě předehřáté na cca 220st. asi 12-15min. pěkně do červena
(někdy i trochu do hněda ). Upečené krásně vyfouklé šátečky (dost
velké) ještě horké obaluji v cukru. Vše trvá max. 40min. i s úklidem!
Když dělám dvě várky, než se první upeče, mám druhou připravenou.
A už jsem těsto použila i na slané tyčinky: pláty jsem potřela
vajíčkem, posolila a posypala buď kmínem, nastrouhaným sýrem nebo ostrou
paprikou (dle fantazie…). Rozdělila jsem každý plát na cca 20 tyčinek (
přepůlit 10 proužků).
Omlouvám se, že Ti popisuji asi samé známé triviální věci, ale tohle
těsto mám moc ráda, protože mi už mockrát pomohlo při náhle ohlášené
návštěvě a zatím nezklamalo.
Opravdu mají to těsto dobré??? Mohla bych to zkusit. Ovšem abych si na to
vzala dovolenou… K nám jezdí v úterý kolem páté hodiny a to teprve
odcházím z práce, o 30 km jinde…
Já jsem si od nich kupovávala ty kuličky z odpalovaného těsta
s vanilkovým krémem. Mňam!
Eileen, mně připadá na drobné kousky opravdu dobré. Ale na závin, i kdyby byly ty pláty větší, by se asi moc nehodilo, protože hodně vyběhne. Ty kuličky znám, jsou pro mou línii až moc dobré.
dekuji za rady, Family Frost kolem nas nejezdi. Teda jezdilo, ale uz jsem ho
tady dlouho nevidela. Vetsinou jsem kupovala uz vyvalene testo, nejcasteji
z Delvity nebo Carefouru. Myslim, ze bylo asi moc tence vyvalene. No ale jak si
ho valim sama, tak mi taky nevybehne ( Vyzkousim vase rady.
listove testo od NOWACO - maji bud 500g v celku, ale ja kupuji radeji to
500g ve trech platech, krasne z neho udelam tri strudliky akorat na delku
plechu. Krasne listkuje, ale zase se nerozpadava.
Kupuji ho v Tescu, ale casto byva vybrane…
Neviem prečo, ale mne sa ešte nikdy nepodaril dobrý koláč z čerstvého
lístkového cesta. Vždy len z mrazeného, na značke nezáležalo. Aj keď je
pravda že lepšie sa pracuje s cestom, ktoré je rozdelené na dva alebo tri
plátky, ako len s prehnutým cestom. Ďalšia vec je že lístkové cesto
musí byť rozvaľkané tak na dva milimetre, ináč sa vrstvy potrhajú.
Ešte k tým slaným tyčinkám - chutnejšie sú keď sa na cesto nasype
strúhaný tvrdý syr, cesto sa preloží a ešte raz rozvaľká.
potíráš listové těsto před vložením do trouby rozkvedlaným vejcem, tak potírej pouze povrch, ale NE boky. Když se potřou i boční strany, tak těsto nevyběhne.
S listovým těstem jsem měla problém, nyní doporučuji a zaručuju 100 % úspěch - BABICKÉ TĚSTO, které je k dostání v Hypernově. Je to čerstvý výrobek. Pokud se nechá zmrazit už tolik nelistuje, ale čerstvé je skvělé.
Jestli koupíš mražené těsto už ho nepřekládej. Jednou jsem to udělal
a nenaskočilo.
Je třeba si troubu předehřát na 220stupňů (nebo aspoň na 200) pak
vyskočí na 100%.
Také je třeba vypláchnout plech studenou vodou a neutírat a ani nenechávat
odkapat. Prostě jen nalejt a vylejt. Dělá se to pro to, aby se pak dělala
pára a těsto také lépe skáče.
…nevyvalovat na moc tenko. Max na 0,5cm. Slabší ne.
S tím potíráním vajíčka to bude asi pravda. Ale nejsem si jistá.
S listovým těstem se taky pořád trápím, mám pocit, že by mělo
vypadat trochu jinak, než vypadá to moje. Takže jak dlouhou dobu pečete
třeba závin? Necháváte troubu vždy jen na 220 °C nebo teplotu snižujete?
Zatím mi nikdo uspokojivě neřekl, jak se vlastně listové těsto správně
peče. Díky za odpovědi.