Co to je strojově oddělené maso?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Julina
30 příspěvků 03.07.05 10:16
Co to je strojově oddělené maso?

Na sekanou si melu maso sama-abych věděla co jím. Ale nedávno jsem študovala v Makru krůtí drcené maso a ve složení bylo cca půlka ručně a půlka strojově odděleného masa. Nevíte jaký je v tom rozdíl? Navíc nechápu co v tom je nadrcené když 1kg stojí 40Kč-kupujete to?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
marmelada
1643 příspěvků 03.07.05 10:41
Strojově oddělený hnus

Tuhle jsem četla výsledky tesu vuřtů. Většina měla vysoký podíl strojově odděleného masa. To je pak ta pěna, něboť do toho fouknou ještě sóju, což prý má být taky uvedeno na obalu. Tohle maso oddělují za vysokého tlaku od kostí, takže se ze šlach, chrupavek a povrchu kostí vytvoří emulze, kterou nastavují maso. Ovšem některé výrobky jsou opravdu jen z této emulze a zahušťovadel. Dobrou chuť!

 
Julina
30 příspěvků 03.07.05 15:19
Já to tušila!

Díky. Já tušila že tam ještě něco mimo masa bude! Hlavně že to je levný

 
di
2451 příspěvků 04.07.05 23:12
...

Julino, chcete definici podle předpisů nebo slovní opis?
Takže, podle vyhlášky 651/2004 Sb. je to: „maso mechanicky oddělené od kosti, s výjimkou kostí ze zmrazeného masa, kostí hlavy drůbeže a králíků, kostí končetin pod zápěstními a zánártními klouby králíků, běháků drůbeže a ocasních obratlů králíků, jakož i kůže z krku drůbeže, které je určeno k výrobě tepelně opracovaných masných výrobků. Za maso strojně oddělené se však nepovažuje maso mechanicky oddělené od kosti způsobem, při němž nedochází k nadrcení kosti a porušení buněčné struktury masa“.
A lidově: po rozbourání nebo rozporcování zvířete a jeho vykostění se skelet nebo masové kosti proženou zvláštním přístrojem, který kosti rozdrtí a protlačí přes síto. Na jedné straně se zachycují ty zbytky kostí, na druhé straně vyleze to maso.
Jo a správně se to jmenuje „strojně oddělené maso“, dřív se tomu říkalo „separát“ a anglicky mluvící budou asi znát název „mechanically recovered meat“.

 
di
2451 příspěvků 04.07.05 23:20
Marmelado

Obávám se, že se mýlíte, jukněte na můj příspěvek. Ta emulze se dělá ještě úplně jinak, většinou z hydrolyzovaných kůží (lidově tzv. kůžová emulze).
Jo a Julino, ještě jsem zapomněla - to ručně oddělené maso je samozřejmě maso získané při bourání nebo porcování, což se dělá ručně.

 
marmelada
1643 příspěvků 05.07.05 09:09
takže omluva

Asi jsem si spletla emulzi se strojově odděleným masem, ale že by popis strojového oddělování masa ve mě budil zvláštní náklonnost k finálnímu výrobku, to nemohu říci.

 
Julina
30 příspěvků 05.07.05 18:20
Díky Di

Já si ten zákon četla, ale vůbec jsem tomu nerozuměla, nepochopila to. Až donedávna jsem myslela, že jsem slabomyslná, ale když jsem v rádiu slyšela mluvit odborníka z mého oboru a ten prohlásil, že si zákon resp. odstavec musí přečíst několikrát, aby rozuměl tomu, co tím chtěl zákonodárce říci - není to se mnou zase tak špatný.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.07.05 07:50
Krůtí drcené maso v Makru

jsem kupovala moc ráda, omáčka na špagety z něj byla vynikající, kousky masa pěkně oddělené. Posledního cca 1/2 roku je to ale „fialový“ hnus. Omáčka z něj je nekompaktní, maso se „nerozdrobí“, přijde mi, že je to samá pomletá šlacha a kůže. Zkoušela jsem mleté krůtí z Krůtího nebe (Praha-Uhříněves a Říčany), je to o něco lepší, ale také nic moc. Já si snad budu fakt všechno mleté připravovat sama.

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.07.05 07:57
Potravinový kódex

Nuž, pokúša ma napísať článok o tom, ako čítať etikety potravinových výrobkov. Ono je to všetko dostupné aj na webe - napríklad Potravinový kódex SR napríklad na stránkach Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej inšpekcie. (počítam že ČR má obdobný, je to v rámci harmonizácie práva v EÚ)

Tam sú aj presné postupy a popisy procesov atď.
Ale určite by to lepšie vedel vysvetliť nejaký potravinový chemik.

Inak - pokiaľ v živej váhe stojí sviňa okolo 40-50 Sk/kg (32-40 Kč/kg), zabudnite na to, že za 40 Kč/kg z nej dostanete - navyše u konečného predajcu mäso :o(

A už len jedna informácia - pokiaľ nie je udávaný obsah zložiek výrobku (napríklad x% bravčové mäso, y% hovädzie, z% bravčové kože…), tak sa poradie zložiek musí podľa spomenutého kódexu uviesť v klesajúcom poradí. Tak sa dobre pozrite, na ktorom mieste je uvedená pitná voda, bravčové kože, separát…

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.07.05 08:19
Odborníky

potravinářské chemiky budu mít od příštího akademického roku doma již dva. Dcera začíná studovat obor Analýza potravin, tak snad nějaké informace pustí i doma. Pokud ovšem budou pro mne stravitelné…
Manžel je přes cukry, ale do kuchyně a problematiky surovin zasahuje jen jako konečný konzument, tzn. že např. masu rozumí jen na talíři

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.07.05 08:31
ivo

spomínaný potravinový kódex má nejakých 22 hláv a každá hlava niekoľko desiatok stránok - čiže evidentne úloha pre mladý rozum :o)

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.07.05 08:48
a je to 32 hláv

http://www.svssr.sk/…ex/kodex.asp

(16) Mechanicky separované mäso je výrobná surovina určená do tepelne opracovaných mäsových výrobkov, získaná separáciou mäsa od kostí jatočných zvierat, okrem mäsa získaného z kostí hovädzieho dobytka, oviec a kôz, pri použití lisovacích separátorov o priemere otvorov menej ako 0,8 mm na výstupnej mriežke.

(17) Mechanicky separované mäso hydiny je výrobná surovina určená do tepelne opracovaných mäsových výrobkov a do polovýrobkov alebo polotovarov určených na tepelnú úpravu pred konzumáciou, získaná zo zabitej hydiny alebo hydinových dielov pri použití lisovacích separátorov o priemere otvorov menej ako 1,3 mm na výstupnej mriežke.

 
di
2451 příspěvků 27.07.05 15:22
Kltko,

dík za odkaz, to máte fajn, že to máte všechno takhle pohromadě, u nás pokud vím (ale možná se pletu) zatím takovýhle zákoník nemáme, všechny definice jsou rozstrkané po jednotlivých vyhláškách.

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.05 19:53
Kltko,

věděla jsem, že máme doma Československý potravinový kodex, ale až dnes jsem na něj narazila v knihovně. Bohužel máme jen 1.díl, ale je to moc zajímavé čtení. Je totiž vydaný v roce 1937.

 
PITRYS
86 příspěvků 29.07.05 13:54
Proto se to tam musí psát,

aby bylo vidět kolik humusu v daném výrobku je. Samozřejmě, když se vaří pro „regiment“, je to práce navíc, ale babička mne naučila už kdysi u řezníka - tenhle kus hovězího, tenhle vepřového a prosím semlít a hovězím napřed :-)))
Mně to mytí strojku na maso za to stojí, vím co jím nebo nedej bože dávám hostům :-) Ale jak říkám pro regiment nevařím :-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz