knedliky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 28.07.05 10:45
knedliky

Prosim o radu, uz parkrat som sa pokusila o ceske knedliky, ale bez akehokolvek uspechu. Nech robim co robim, bud su zvonku rozvarene a zvnutra tuhe a lepkave, alebo sa mi knedliky rozidu po celom hrnci a vyrobim nieco na sposob kase… Jedine co mi vychadza su sladke zemiakove alebo tvarohove knedlicky, pripadne knedle varene nad parou…

Reakce:
 
daga
30 příspěvků 28.07.05 12:41
Tak je vař v páře.

Nevím jaké kn. myslíš, houskové nebo plněné ovocem.
Příčin může být víc, ale tohle mě připadá na vaření prudkým varem.

 
Labužník bosorečka02
9 příspěvků 28.07.05 16:28
...

Akékoľvek, ktoré sa podávajú ako príloha k mäsu. U nás sa robili len parené. Len neviem prečo mi ovocné knedlíky hoci sú varené vo vode vždy vyjdú, ale tie slané nikdy

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.05 20:19
Bosorecka,

a děláš je kynuté, či s práškem do pečiva? Já s kynutými nemám potíž, ale vařím je velmi zvolna. 250 ml vlažného mléka, 1 vejce, sůl, 1/3 kostky droždí, nebo 1,5 lžičky sušeného a hrubé mouky tolik, až je těsto tužší, že nerozlézá po míse. Zasypu 2 staršími nakrájenými rohlíky a nechám kynout (cca 1 hodina). Prohnětu, vytvořím 3 šišky a vařím v osolené vodě 20 min, v polovině doby je ve vodě otočím.

 
trikolka
383 příspěvků 31.07.05 10:50
jako od maminky (moji)

delam knedliky podle mamincineho receptu sice zridka, ale pokazde s uspechem. tedy:
1kg hrube mouky, osolit, zamichat, udelat dulek a tam rozklepnout 1 cele vejce. pridat kvasek z drozdi (kousek asi 5×5×5 cm) a vlazne vody. Hnist, hnist, hnist, u nas to dela muj drahy, protoze ja se s tim odmitam drit. Hlavne dlouho hnist, az se v teste zacnou delat bublinky. Pak nechat kynout asi 3/4 hodiny, na vale rozdelit na stejne dily, udelat valecky, ty hodit do vrici vody (hlavne hodne vody) a nechat varit 20 minut, po 10 minutach otocit brichem nahoru. hodne zdaru!

 
marmelada
1643 příspěvků 31.07.05 21:09
ahoj bosorečko

mě se osvědčilo vaření v páře. Do hrnce 3-4 cm vody, uvést do varu, vložit pařáček, utěrku, na to knedlíky - do velkého kastrolu se vejdou dva. Přiklopit, snížit teplotu na nízký stupeň a vařit dle velikosti knedlíků 25 -30 min. Knedlíky snadno vyjmeš pomocí utěrky, neobracíš je, nerozváří se a taky nemáš napatlané hrnce. Skvělé i na ovocné, bramborové apod.

 
suma
114 příspěvků 25.12.05 08:48
Bosorecke

Najdi si „Knedlík který se povede“, určitě ti vyjde.

 
birkana
1674 příspěvků 26.04.14 10:06
Zatraceně, jak to dokážou ...?

Mám na mysli ty levné marketové drobivé knedlíky, které připomínají slepenec pilin :cert:

Nedávno jsme s kamarádkou na tento problém narazily - jak to ti výrobci dokážou :think: Chopila jsem se iniciativy a vařečky. Uvážila, co knedlík nutně obsahovat musí a co vynechám. Nakonec jsem zadělala těsto pouze z cca 2 dl vody, 400 g hrubé mouky, 1/3 kostky droždí (14 g), špetky cukru a 1 zarovnané KL soli. Žádné vejce, žádné mléko, žádná housková vložka :twisted:

Nechala jsem normálně vykynout, uválela knedlík, nechala dokynout pod utěrkou a pak zavařila do osolené vody. Vařila jsem 20 minut, uprostřed doby vaření jsem knedlíky obrátila. Po vyjmutí z vody jsem knedle propíchala vidličkou a nechala vyjít páru.

Světe, div se (nebo ne?), knedlíky byly nadýchnuté, nesražené; na řezu NEDROBIVÉ :srdce:. Pravda, jejich barva měla nejasně mdlý odstín (absence vajec), chuťově však byly mnohem lepší, vláčnější, než zmiňovaný velkovýrobek :-O

Spotřebovala jsem je v pokrmu Knedlíky s vejci k dnešní snídani; díky použitému sádlu a vejcím ve finální úpravě rozdíl kvality a chuti nebyl nijak výrazný :|

Nakonec se ptám tak jako na začátku: „Zatraceně, jak to dokážou…?“ - ošidit se to snad víc už nedá :mrgreen:

P. S. Nechci zakládat nové vlákno s názvem Knedlíky a tak dávám příspěvek sem. .{color:teal}“

 
baracold123
3 příspěvky 18.11.14 23:21
Knedlíky....

Ahoj, také jsem se několikrát pokusila o pravý, kynutý knedlík…ale :-( neúspěšně
jednou byl tvrdý, poté se zdrcnul, podařilo se mi vytvořit i neslanou, ne moc chutnou variantu…
Když jsem nedokázala do zdárného konce přivést ani babiččin knedlík, vzdala jsem to.
Nakonec jsem se přes hrníčkové knedlíky dostala ke Karlovarskému
a dnes už ho vaříme ke všem omáčkám… dělám dvě varianty: s petrželkou a bez.
Je to jednoduché a rychlé.
Takže doporučuji všem, co se s klasickým knedlíkem trápí jako já :-)

Editováno administrátorem - dne 24.11.2014 - smazání odkazu

 
kanibrk
31 příspěvků 19.11.14 12:14
V jednoduchosti je síla

Já už léta vařím ty nejjednodušší knedlíky jak se jen dá a zatím všichni jen chválí a oblizují se.
350 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
trochu soli
jedno celé vejce
1 1/2 starého rohlíku
 voda

Mouku s práškem a solí rozmíchám, přidám vajíčko a asi 2 dc vody. Umíchám z toho těsto vmíchám nakrájený rohlík a udělám dvě šišky. Dám do vařící vody vařím 12,5 minuty obrátím a vařím ještě 12,5 minuty.

 
birkana
1674 příspěvků 20.11.14 10:13

@kanibrk, tento jednoduchý knedlík byl můj první, když jsem se začínala učit vařit. Vždy se povedl, nikdy nezklamal. Mohu doporučit všem začátečníkům, kteří mají z vaření knedlíků obavy (zbytečné :lol: ).

 
kanibrk
31 příspěvků 20.11.14 11:01

No jo, a je tak dobrý, že i když už jsem velikej a umím hromadu jiných složitějších, tak ho pořád vařím :D

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz