Co do fritézy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
hubenej dědek
29 příspěvků 13.04.14 13:22
Co do fritézy

Pořídil jsem fritézu a vyvstal problém, co do ní za tuk.
Jaké máte kdo zkušenosti s náplní do fritézy? Olej a když ano, tak jaký nebo raděj nějaký ztužený tuk? Tipy bych prosil pokud možno bez rad, že fritézy a smažené je k ničemu. ;)


Reklama


Reklama

Reakce:
 
birkana
1667 příspěvků 13.04.14 14:53

Ahoj, @hubenej dědek,

Když jsme měli pohostinství, s úspěchem jsem do friťáku lila obyč. stolní olej :jazyk: Je třeba jej častěji měnit a hlídat bedlivě teplotu. Když to prokalkuluješ, vyjde to levněji, než nějaká „speciální sr…a“ :?:

Ano, píši tento příspěvek při jasných smyslech a s rizikem, že budu od ostatních kamenována :evil: Je to však prověřeno mnohaletou praxí :cert:

 
hubenej dědek
29 příspěvků 13.04.14 15:18

Koupil jsem nějaký bezejmenný v akci a ta „vůně“ byla dost divná. Proto se pídím po něčem lepším. Nebudu fritovat každý den a tak by cena nemusela být nutně na prvním místě.

 
birkana
1667 příspěvků 13.04.14 15:51

Pak doporučím ztužený tuk určený pro fritování - většinou je prodáván ve formě hranolu 8o. Ten vydrží i vyšší teploty a více cyklů smažení. Jestliže chceš friťák používat zřídka, doporučuje se měnit tuk po cca měsíci nezávisle na intervalu používání :mavam:

 
Eja
3815 příspěvků 14.04.14 16:55

@birkana
Než před asi 10 lety letěl friťák do popelnice, taky jsem používala stolní olej, myslím, že asi Lukanu, malý kanystřík určený do fritézy. Cokoli ve friťáku vonět nebude, je to asi skoro jedno, jen bych tam nelila vyjetý olej z auta :mavam: :mrgreen:

 
birkana
1667 příspěvků 14.04.14 17:17

@Eja, já jsem si do své privátní kuchyně nikdy friťák nepořídila. Když smažím, tak klasicky na pánvičce a brambory na sucho v troubě. :palec:

 
Eja
3815 příspěvků 14.04.14 17:53

@birkana My jsme ho dostali, použili asi 10×, pak nějaký čas stál a pak letěl…

 
hubenej dědek
29 příspěvků 14.04.14 19:02

Kdysi taky letěl do popelnice, pardon, do sběrného dvora. :D Jenže, jak udržet na pánvi teplotu, tak aby se mi tuk nepřepaloval? Já to neodhadnu, ani přidání trochy sádla to nezachrání a tak mi to lítá od zdi ke zdi. Když bych měl dát větší vrstvu oleje, tak to už je podle mě lepší ten friťák. Ten si to teplo alespoň trochu ohlídá a určitě se v něm ten tuk tolik nepřepaluje. Ale třeba mě paní a dívky vyvedete z omylu. ;)

@Eja
Myslíš, že smažením na pánvi to víc voní? Při stejném tuku? Já měl smůlu na tuk, ale člověk je tvor šetřivý a pak to takhle dopadá. :,(

 
birkana
1667 příspěvků 14.04.14 19:22

@hubenej dědek, friťák určitě teplotu termostatem udrží lépe, než lecjaké žonglování s pánvičkou ;) Máš-li trávení v pořádku, frituj a používej kvalitní tuky. :mavam:

 
Eja
3815 příspěvků 14.04.14 20:12

@hubenej dědek @birkana
Já obecně moc smažené nemusím, ale když už - tak nějak z pánve mi to přijde chutnější. Jediná úprava brambor, kterou nerada, jsou hranolky, takže na to friťák nepotřebuji, a když už tak v troubě na plechu. Řízky většinou na sádle k okamžité spotřebě, pokud větší množství třeba na druhý den pro partu do práce, tak slunečnicový olej, občas delikátní drůbeží na přepuštěném másle. Květák smažím rozdělený na malé růžičky, takže pánev v pohodě, prostě ho otáčím průběžně. Nějaké přepalování tuků vůbec neřeším, ale pokud smažím v oleji, tak přidávám dvě tři kolečka mrkve ( babička by mne jinak chodila strašit :srdce: )

 
mad_mik
1 příspěvek 01.04.15 11:04
asi pozde

Obycejny olej (chapej ten nejlevnejsi) muze zapachat a muze mit divne chute kterym ti zmeni i chut jidla
stolni olej - musis hlidat teplotu nesmi se prepalit i tak po case zacne penit a kazi se tzv orechova az nahorkla chut
arasidove a palmove oleje - necham na kazdem z vas me ta chut moc nejede
koupil jsem smes primo pro fritaky (dnes prodava novaco/bidvest magicchef nebo tak nejak) je to olej ktery pouzivaji v americe ve fast foodech navic ma bod prepalovani pri 315C fritak ma skoro kazdy doma max do 290C - smazim v nem jen hranolky a ameriky a menim 2×-3× rocne (v restauraci) rodicum jsem trochu odlil domu a maji ho tam uz nekolik let a stale beze zmeny barvy ci zapachu (pravda je ze smazi tak jednou - dvakrat za mesic)


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz