Bramborová kaše ARO

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Wolfg
583 příspěvků 26.11.13 19:30
Bramborová kaše ARO

Letošní brambory se nepovedly. A to ani takovému sedlačisku, jako jsem já. Tak mě napadá, jestli to nebude absencí péče, jakou si krumple zasluhují. Nijak jsem se samou starostí o úrodu nepřetrhl. Nu což, koupíš je, nabídne mozek sofistikované řešení. Ouha! Nikdy nebylo v obchodě tolik lží, takže pokud nejste velkošlechtiteli zmíněné komodity, kvalitu jen tak od pohledu skrz rašlový pytel nepostřehnete. Nápis Svatá Kateřina, jakožto pěstitel, dovede nalákat, ale dám krk nato, že je tamní domorodci ani nezahlédli. Po uvaření, respektive rozvaření uzříte bílou masu bez obvyklé chuti a jsem rád, že i bez zápachu. Vsadím tuzexovou pětikačku, že to jsou lihovarské brambory, které nemají na stole místo. Dost opěvných balad na kvalitu! Za ty dnešní nabízené exkrementy můžeme my všichni.
O to víc potěší výrobek, co se poněkud vymyká současnému standardu. Málokdo by mě mohl podezírat z obdivu ke komerčním směsím, leč natrefil jsem jednu, která za to stojí. Bramborová kaše bez velkého množství přísad. Dokonce není ani solená. Její příprava nebude oříškem ani pro vrahouny gastronomie. Jednoduše ohřejete mléko, nasypete lupínky, přisolíte a žádné šlehání netřeba. Dokonce to výrobce ani nedoporučuje. Stačí zamíchat, žádné žmolky nevznikají a při ochutnání cítíte jen delikátní chuť brambor. A tak má kaše vypadat, vonět i chutnat. Kápněte na ni přepuštěné máslo a lahůdka je do minuty na stole. Lze z ní připravit těsto na knedlíky, placky, i přidávat do bramborového chleba. Balení je trochu větší (2,5 kg) a poněkud nedokonalé. Prášek je zašit do papírového pytle na způsob pracích prostředků v armádě. Ničehož se nelekejte, kaši přesypte do pet-lahví a při uložení v temnu vydrží víc než rok. Jo, a cena? Dvě a půl kila za stopade, to máme… to máme, šest kaček za deset deka. To jde. Za rok může být všechno jinak…

Abych nezapomněl, výrobce Natura z Havlbrodu

Reakce:
birkana
1680 příspěvků 27.11.13 07:49

Naprosto souhlasím. Tento výrobek znám z velkých kuchyní a též jsem ochutnala! @Wolfg má pravdu :kytka:

Upozornění: můj příspěvek NENÍ REKLAMA :idea:

Zuzka1973
2271 příspěvků 27.11.13 17:00

Nám se sice brambory vydařily (měli jsme ranou odrůdu Magda), takže do do dalších raných zase vydržíme, ale díky za info, protože člověk rád vidí, že i polotovary lze vyrobit kvalitní. O to víc potěší, že je to z domácí produkce, ne žádný dovoz :palec:

cooky
37 příspěvků 27.11.13 19:47

I u nás letos přišla „bramborová“ bída na kozáky :(. Super zpráva, že i v takových dobách je po čem sáhnout. :potlesk:

di
2451 příspěvků 27.11.13 20:14

U nás jsou brambory dobré a jedlé, nechápu. Čímž ovšem nehaním onen výrobek, pokud je jedlý, jen dobře.

esmeralda
4813 příspěvků 28.11.13 01:36
Není kaše jako kaše

Jakožto zapřisáhlý nepříznivec směsí napodobujících opravdové jídlo, jako je kaše v prášku, rýže co se vaří i s igelitovým pytlíkem, granulovaný česnek, tofu atd…., se též musím ozvat.

Kaši v prášku jsem zkusila asi třikrát v životě (tři různé značky), neboť dávám ráda privilegium pochyb. Nikdy více….bylo mé rozhodnutí. Když nejsou brambory, raději se dorazím masem. Respektive, ráda se dorazím masem i když brambory jsou. ;-)

Přesto bych se s vámi chtěla podělit o můj nejnovější kulinářský objev, který jsem shlédla v pořadu Nigellissima (Nigella Lawson).
A konečně jsem také našla upotřebení pro dvojitý hrnec na sváření mléka, dárek to od tchyně, která zřejmě usoudila, že k nám do zapadákova ještě pasterizace nedošla.

Prostě se udělá neslazená krupičná kaše:

Do 400 ml mléka dám hroudu másla (velikost se řídí podle toho, zda je den dietní nebo nedietní), pak přidám (podle Jamese Olivera) dvě jarní cibulky nakrájené na tenká kolečka.
Když je mléko horké, přidám čtyři rovné lžíce krupice a míchám do zhoustnutí. Na závěr vmíchám nastrouhaný sýr.
Nigella dává parmezán, mně v tom více chutná ostřejší čedar. Ale to už je osobní preference.
Nigella tvrdí, že to mnozí nerozeznali od opravdové bramborové kaše.
Tak daleko bych asi nezacházela, ale možná že je to tím, že moje chuťové buňky nejsou zkoruptované cigaretami a jinými novodobými drogami.
Je to ale něco nového a mně to velmi chutnalo.

Jen na okraj….přečetla jsem si na Gogole recenzi na ARO kaši, kterou tam napsal jakýsi Dovšehošťoural (asi můj bratr).
Nechci vám ale kazit chuť. Ať si to přečte ten, koho to zajímá.

birkana
1680 příspěvků 28.11.13 07:39

@Zuzka1973, letošní sklizeň brambor byla u nás asi třetinová oproti „plodným“ rokům. Vyřeším to častějším podáváním nebramborových příloh.

Nijak nechci doporučovat výrobky z pytlíků, doma je nepoužívám. Jen jsem chtěla potvrdit názor @Wolfg, že tato kaše je dokonce i k jídlu :twisted:

Zuzka1973
2271 příspěvků 28.11.13 09:16

@birkana My měli sklizeň běžnou, takže naštěstí vydržíme v pohodě :)
jediné, co bylo letos jinak bylo to, že jsme je museli nechat v zemi o měsíc déle, jinak se opravdu vydařily. Než začaly ty deště, stihli jsme je přihrnout jen dvakrát, ale stačilo to. Políčko máme vyvýšené, takže voda v něm nestála, když pak byly ty hice - pocitvě jsme zalévali. Takže brambory nám letos udělaly radost o to více, když pak vidím JAKÉ a za KOLIK jsou k mání v obchodě, tak jsem ráda, že se povedly :)

Já ty pytlíkové směsi nepoužívám, prostě se u nás nikdy nekupovaly, na vsi a při hospodářství, by to stejně bylo zbytečné, když má člověk všeho dost dík vlastní práci. Ale měla jsem možnost ochutnat… ty, které jsem ochutnala já, ty bych nekoupila ani tehdy, kdybych zahradu neměla :D
Tu ARO neznám, ale pokud je aspoň trochu taková, jak ji Wolfg popsal, tak věřím, že se třeba v oblasti polotovarů začíná blýskat na lepší časy ;)
Když koukám leckde na regály s brambory a vidím tu hrůzu, co nabízejí, tak nevím, nevím… možná bude vážně v některých případech lepší ta pytlíková směs :mrgreen:

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz