Recept Žloutkové věnečky
aneb Můj recept na žloutkové věnečkyPampeliska191 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
V cukrárnách bývají věnečky většinou z dříve upečených korpusů, tvrdé a bez chuti. Zkuste připravit z poloviční dávky lahodné a nadýchané, plněné krémem nebo jen šlehačkou.
Postup
Do hrnce dáme vařit vodu, sůl, tuk. Před varem přisypeme mouku a pilně mícháme nejprve k varu, potom "odpalujeme" těsto (začne se "připalovat" ke dnu hrnce) nejméně 3–4 minuty. Sejmeme z ohně a mícháme. Do zchládlého těsta, až se nelepí na vařečku a okraje hrnce, přidáme postupně vejce. Těsto by mělo být bez hrudek.
Propracovaným těstem naplníme cukrářský sáček. A na plech potřený tukem nebo vyložený pečícím papírem vykreslíme těsto do tvaru věnečků, banánků nebo větrníků. Tvary na plechu postříkáme studenou vodou a vložíme je do hodně vyhřáté trouby (220°C). Asi po 5 minutách příkon tepla zmírníme a věnečky dopečeme dozlatova - přibližně 30-40 minut.
Při pečení není vhodné troubu otevírat, věnečky by se nám mohly srazit.
*Vanilkový krém:*
Dáme vařit 3/4 litru vody, kterou si rozdělíme na dvě části. Do jedné části vlažné vody rozkvedláme (třeba vidličkou) pudinkové prášky.
Do druhé části vody dáme 3 lžíce krystalového cukru a jeden vanilkový cukr a přivedeme ji do varu.
Pak do vařící vody s cukrem vlijeme rozkvedlané pudinkové prášky a mícháme asi tak 3 minuty. Uvařený hustý pudink odstavíme z plotny, ale stále ho mícháme, aby se nám nevytvořil škraloup.
Do vychladlého pudinku přidáme asi 2 štamprlátka rumu a promícháme.
Do předem dobře utřeného másla pomalu po lžičkách přidáváme vychladlý pudink. Krém vymícháme dohladka a plníme jednu část rozkrojených vychladlých věnečků.
Druhou částí věneček lehce přiklopíme. Hotové můžeme posypat jenom cukrem, nebo polít polevou.
Z těsta se dají dělat věnečky, větrníky i banánky. Můžou se plnit také ovocnou šlehačkou, pařížskou šlehačkou apod. Toto je dost velká dávka – stačí z poloviční dávky.
Recept je z kategorií: Moučníky Zákusky
- 06.11.03 vloženo
- 259497x zobrazeno
Čas přípravy
- 1 hod
Ingredience
- 500 ml vody
- 200 g tuku (smetol)
- 170 g hladké mouky
- 170 g hrubé mouky
- trochu soli
- 10 vajec
Vanilkový krém do věnečků:
- 2 sáčky mléčného vanilkového pudinku
- 1 máslo
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 malé štamprlky rumu nebo rumové trestě
Poleva:
- šťáva z 1 citronu nebo 2 - 3 lžíce rumu
- 6 - 8 lžic moučkového cukru
Doporučená příloha
káva, čaj
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.1.21 13:51
Z poloviční dávky, výborné
15.11.15 17:34
Zbytek věnečků jsem naplnila pomazánkou z nivy, zakysané smetany, čerstvého smetanového sýra, hrušky, pepře, citronové šťávy.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 7 labužníkům12.11.15 17:22
Zjistila jsem, že odpalované těsto není taková brnkačka , podle receptu na věnečky, které jsem kdysi
v pohodě pekla, se mi nevedlo. Těsto vyskočilo, ale po vyndání z trouby
po chvíli spadlo a byly z něj palačinky
, snědli jsme to s meruňkovou marmeládou a
čerstvé to nebylo špatné
Ale já chtěla Gateau Saint Honoré, tak jsem zkusila recept podle babca123
v komentářích a je výborné.
Místo Creme Patissiere jsem ušlehala 200ml šlehačky s 200ml pudinku, 50g
cukru, vanilkou a 50ml pomerančového likéru podle Jamese Martina. Chutná
výborně
Pojmenovaný je podle Honoria, patrona pekařů a cukrářů, který žil v 7.stol. ve Francii.
Hodnotit musím plným počtem, protože těsto na věnečky je dobré, jen
asi u mne zasáhla vyšší moc nebo levé ruce
24.1.14 12:44
Bezvadný recept, já je dělala včera z poloviční dávky a jsou prostě
dokonalé. Na náplň jsem si uvařila domácí puding, já ty práškové
nemůžu (s pudingem nemají nic společného ). Prostě báječný recept,
díky za něj
Diskuse k receptu Žloutkové věnečky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Můj recept na žloutkové věnečky
1 příspěvek 1.2.17 11:56
Hned jdu vyzkoušet!
4 příspěvky 1.2.17 09:30
Mňam…
5068 příspěvků 5.1.16 14:59
…ku Veneckum neco taky do ouska (na) Mlsani..
https://www.youtube.com/watch?…
1151 příspěvků 17.11.15 16:10
@Eja
máš čas, tak zítra zkusím něco
rychlejšího, třeba se chytneš 
@daduuja pokušitelko

1151 příspěvků 17.11.15 15:07
@Eja pusť se do toho
, listové těsto můžeš připravit dřív a
zamrazit nebo koupit dobré hotové, krém můžeš udělat dva dny předem,
v lednici vydrží, den předem stačí odpálit těsto, upéct korpus a
profiterolky, naplnit je a omočit v karamelu, který uděláš než se
všechno upeče a zkompletovat celý dort, odleželý a vychlazený bude moc
dobrý, za hodinu máš hotovo, bez mytí nádobí

Příspěvek upraven 17.11.15 v 15:10
@daduuja Dando, přespříští víkend čekám první adventní návštěvu…ráda bych se vytáhla…milují sladké…ufffff… nevíííím…
1151 příspěvků 16.11.15 14:04
Často se dočtete, že je dort těžký na přípravu, ale není. Listové těsto může být v mrazáku a pak stačí udělat jen odpalované, to je chvilka. Je možná pracnější na čas a možná napoprvé se nezvládne Creme Patissiere, ale jinak ho upeče pokročilejší pekařka v pohodě
@Eja na tvém odkazu se mi právě zdá, že krém není tak nadýchaný jak by měl být. Pokud není špička na zdobení, která dělá takovou sukýnku? je lepší lžící namočenou v horké vodě vykrajovat krém a na korpus klást bochánky.
Ten můj duplikát je jen z odpalovaného těsta, spodní šnek se musí stříkat s malými mezerami, aby mělo těsto kam se při pečení roztáhnout a nevyboulilo se. Krém, lehoučký a ne moc sladký ze šlehačky a vanilkového pudinku s chutí a vůní pomeranče po likéru.

Zdobený kaki. Dobrý byl
Já jsem zase našla v kuchařce D. Peukertové Moučníky dříve, dnes i na zítra na str. 115 Koláč Saint-Honoré - dva druhy těsta + krém
@daduuja
tak jsem hledala, zda se někdo do Saint Honoré pustil v našich končinách a našla
Tak do toho se pouštět nebudu.
1151 příspěvků 13.11.15 20:50
@Eja odkaz jsem dala, pravý Saint Honoré by si zasloužil samostatný recept, divné, že ho tu nemá babi nebo jsem ho jen nenašla, třeba ho někdo vloží, upeče a vyfotí, stojí zato
@birkana když tady je asi milion sýrových náplní, pomazánek, dipů a od té doby, co pod receptem nejsou suroviny, jako to bývalo kdysi a hned se vědělo, co tam asi je a taky od koho recept je, se mi nechce strávit půl dne otvíráním a zavíráním receptů, většinou stejných.

Dělám třeba niva smíchat se smetanou, přidat avokádo, zelené jalapeno, jarní cibulku, poprášit paprikou, podobný tu mám s vejci http://www.labuznik.cz/…vou-a-vejci/, nebo plátky dobré slaniny nakrájet na 2cm kousky, opéct do křupava, nechat odsát tuk, smetanový sýr smíchat se strouhaným čedarem, lžičkou worcesteru, malinko křenu, lžíce majonézy, trochu zakysané smetany, sůl, pepř, vyšlehat a přidat kousky slaniny a zelenou cibulku… hodí se i chipsům nebo k večeři
@daduuja, prosím, máš-li zajímavý recept na sýrovou náplň, sem s ním
Já občas dělám jakousi slanou parodii na
eclairy - s nivovou nebo hermelínovou (šunkovo-křenovou) pěnou. Většinou
jako „alternativu“ ke slanému vydání kremrolí. Obal odlišný, náplň
stejná 
@daduuja a nedala bys to jako samostatný recept - s odvoláním na zdroj?
A ty věnečky se sýrovou náplní…
1151 příspěvků 13.11.15 10:37
@Eja znám ho dlouho, ale vždycky mě odradila složitost dvou těst i náplní a karamel…, tenhle je zjednodušená verze podle Jamese Martina http://www.bbc.co.uk/…_honor_39706 a je moc dobrý, když už konečně se mi povedlo odpalované těsto

Občas mě popadne mánie něčeho, teď budeme jíst odpalované těsto, Eclair ve stracciatellové náplni mne láká a věnečky se sýrovou náplní
Tvůj se mi líbí víc než Marthy nebo odkud jsi čerpala

194 příspěvků 28.8.15 22:39
Jsou vynikající! Dělala jsem z poloviční dávky a mám cca 100 malých věnečků. Místo míchání mouk jsem dala polohrubou a paráda
doporučuji!
Niekto Ti asi ukradol obrázky z tohoto receptu. Natrafil som naň už na dvoch miestach a nikde si nebola uvedená, ako autor:
Tu je jeden web: http://www.frekvence1.cz/…ky-224.shtml
A tu je druhý: http://www.annife11.estranky.cz/…venecky.html
Odpalované mám ráda a asi stejný recept +-, někdy místo vody mléko, máslo nebo sádlo, někdy polohrubou mouku, ale i 60ks je porce i pro sousedy
, jen nedávám prášek do pečiva, zdá se mi
zbytečný. Vajíčka podle velikosti 5-6, to se vidí při míchání 
Z odpalovaného věnečky nebo nočky i smažím jako koblihy.
Babčo, zkusím, ráda, kluci je mají rádi, sousedi taky, nejlepší jsou ten samý den
7 příspěvků 5.6.12 17:51
babča123
pro dandu:můj recept na asi 60ks věnečků
30dkg vody
15dkg slunečnicového oleje
25dkg hl.mouky špetku soli
5vajec a s posledním vajíčkem dám na špičku nože prá.do pečiva
jinak postup stejný,mám je od svého švagra a to je podle okolí vynikající cukrář.zkuste
Tady je mouka půl na půl a byly super, hodně záleží na kvalitě těsta, počtu vajec a teplotě v troubě. Jen doporučuju dělat z poloviční dávky, pokud jsou jen pro tříčlennou rodinu
7 příspěvků 4.6.12 19:46
věnečky babca123
místo hrubé mouky dávám hladkou a věnečky jsou pak jemnější
…nikdo nám nebude věřit, že za tu první větu jsem vás neuplatil krabicí MAKRONEK
DĚKUJI ZA PŘIVÍTÁNÍ
casino, ještěže tě tu máme
, však tu bylo mrtvo a neveselo
, nojono, věnečky měly průměr 6cm,
venkovní průměr 
Kropím, kropím docela hodně, na plechu malé kaluže, do rozpálené trouby, udělá se pára, jak od parní lokomotivy, skoro taková, peču chvíli 5-8 minut, možmá 10
, pak zvolním teplotu a dopeču, musí být
vyskočené.
Odpalované těsto mám všeobecně ráda, dělám i knedlíčky do polévky, ve vodě rozvařím droždí a do klokotající sypu krupici, asi někdy neprobíhá bouřlivý var, to jsem taky nikdy moc nesledovala, někdy přisypu když jsou jen bublinky ode dna, trpělivost není mojí silnou stránkou, … nebo odpálím a s vejci přidám šunku, bylinky, něco, výborná zavářka
jolana, co je to „vevierka“? Totéž co veverička, nebo drevokocúr?
Já peču přes 220°C, nekropím, a na 175°C asi 20´. Záleží na velikosti, ale většinou je nemám tak pěkné jako zde na foto…
Vyzkoušíme, uvidíme…
danda, vy jste kouzelnice…



„Měla jsem jich skoro 150 s vnějším obvodem asi 6cm.“
Takže jste začala s věnečky a vylíhly se bingne…
To vypadá jako příprava na Profiterol či snad dokonce na Croquenbouche
No, nechám pozadí přioděno a nebudu psát nic o nahé královně…, překlepnout se může i nevědec…
Srandičky, srandičky…
***********************************************
…já přidávám mouku až do BOUŘLIVĚ vroucí vody s tukem.
Děláte to jinak?
5068 příspěvků 16.4.12 21:06
Krasne su ale..ponukla by som sa rada
..aj ja mam termostat, ktory by mal riadit sam..
ale sporak mam italsky xper a rura je tak dobre izolovana, ze ten termostat je
tam skoro na nic ak sa vypeka ci ak sa pecie viac ako jeden plech…ako
ponorka..
ale nemenila by som, je to
kvalitny sporak a navyse sa dobre udrzuje..ono da sa povedat ze kazdy si na ten
svoj " stroj" casom zvykne a uz to potom ide automaticky bez toho aby dako
zvlast venoval pozornost casu a aj teplote..zdravim


PS: sa mi zda ze Casino nam TO asi neprezradi PROC
Jolano, já to mám taky tak, jediné co je dobré je ten termostat, ale stejně bůhví kolik °C tam je?, nejsem vědec, neměřím, prostě peču jak to vidím, jak to mám odzkoušené, taky někdy vyndám dřív a pak dopíkám, jenže u věnečků to moc dobře nejde, snad pro začátečníky - jeden vyndat, rozkrojit …, ale 30 minut je asi akorát.
S tím pozváním, kdybych to bývala byla věděla
, z tohodle množství jsem je dělala
v životě poprvé a bylo to neutuchající
. takže mám na dlouho dobu pauzu, i když jsem
odpoledne myslela, že ze 1/4 bych mohla a zkusit to stopnout …, ale jdu
upíct Černou ovečku od Lýdie, raději 
5068 příspěvků 16.4.12 17:42
150 a si nas ani nepozvala?!

Dando, plynak…a cas nemeriam..pouzivam vsetkych pat zmyslov.. krom jedneho teda..pri vencekoch sa neda plne vyuzit ..ale potom aj ten dostane zadost
A ja venceky pecem s pr.do peciva ..to su jedine co sa mi daria
Hele, vy dva
, na době pečení trvám, peču na
horkovzduch, předehřeju na 200-220°C, věnečky stříkám na plech
s pečícím papírem, potom pocákám vodou, pustím vodu a dvakrát nechám
natéct do dlaně, a plech šoupnu do trouby, po 5 minutách snížím teplotu
na 175°C +- a dopékám půl hodiny, v troubě při přiotevřených
dvířkách nechám zchladnout a pak rozříznu.
Věnečky jsou měkké, uvnitř nelepivé, ale nevysušené.
Měla jsem jich skoro 150 s vnějším obvodem asi 6cm.
Ta horní hranice 40 minut je asi hodně, ale doufám, že nikdo z labužníků nebude pálit, protože to tak je v receptu.
Je jasné, že každý musí vyzkoušet a ne se striktně držet udaných hodnot, o tom tu byla několikrát debata.
Jak dlouho a nakolik °C pečete vy?
5068 příspěvků 16.4.12 15:30
..ja taky… ten cas peceni ?! ha?! ..to som zvedava jak vevierka
Hmmm… …takže nepekla!

No, bych se divilo, kdyby kuchtík vašeho formátu se v tomto případě držel receptu…
Stačí přečíst…
Ano, vložila, u fotky se zobrazuje autor, stačí přečíst …
Zajímá mne, co je na receptu špatného podle casina, že si musí mnout bradu
…no dobře, teď už vím, že obrázek jste vložila Vy

Pokud se nejedná pouze o ilustrační foto, pak tedy, pekla jste toto (jak v receptu uvedeno)
Casino, ta fotka tam je právě proto, abys nechodil s nahým zadkem
A tvůj diskuzní příspěvek nic neřeší, nic neobjasňuje, tak proč tam vůbec je?
No, nebýt tady v postupu zakomponována ta povedená fotečka, tak vsadím gatě, že autorka odpalované nepekla a podle tohoto postupu už vůůůbec neééé
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Mám podobný recept po mamince, jen místo vody používala mléko. Plnila žlozkovým krémem (uvařit kaši z mléka a hr. mouky, pomalu zašlehat cukr a žloutky, postupně zamíchat do našlehaného másla). Zkusím tento bez mléka.