Recept Žloutkové věnečky

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Žloutkové věnečky

Postup

Svaříme vodu, tuk a sůl. Stáhneme teplo a vmícháme mouku. Alespoň 5 minut mícháme a topíme pod směs. Necháme vychladnout. Pak do směsi vmícháme vejce, jedno po druhém. Těstem naplnéme sáček se zdobičkou a stříkáme věnečky. Pečeme na 200°C asi 20 minut bez otevření trouby. Nejlépe je to vyzkoušet, protože každá trouba peče jinak. Když se trouba otevře moc brzy, tak věnečky spadnou. Ještě hodně teplé je rozřežeme, nejlépe pilkovým nožem. Plníme je krémem a poléváme polevou.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 13.09.06 vloženo
  • 28078x zobrazeno

Ingredience

  • 1/4 l vody
  • 150 g tuku Omega
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
  • 5 - 6 vajec.
  • Náplň:
  • 1/2 l mléka
  • 200 g cukru
  • 2 balíčky vanilkového pudinku
  • 150 g másla
  • 1 PL rumu
  • Poleva:
  • moučkový cukr
  • trocha rumu
  • 2 PL vřelého mléka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 16.10.16 19:33

Tak jsem taky vyzkoušela, dokonce jsem koupila Omegu, kterou nikdy nepoužívám.
Těsto už při odpalování se mi zdálo dost mastné a po vložení věnečků do rozpálené trouby na 200°C jsem se nestačila divit.
Přebytečný tuk z nich začal vytékat a škvířit se, sice trochu vyskočily a po zchladnutí šly rozříznout, ale uvnitř nebyly duté a i když upečené, stále byl vnitřek mazlavý.
Nedalo mi to a odpálila těsto znovu, podle receptu, který normálně používám:
250ml vody, 100g másla, 170g hladké mouky, špetku soli a 5 vajec.

Věnečky peču asi 10min na 200°C, dalších 15-20min na 180 a nechám je ve vypnuté troubě chvíli vysušit.
Povrch je zlatavý, zvonivý, po rozkrojení jsou duté a suché.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 26.3.16 19:41

Přesně podle receptu (krom tuku) hlavně včetně stupňů a doby pečení…
věnečky vyběhly nádherně a nespadly.
Nemohla jsem najít můj recept, tak jsem sáhla po tomto, který je podle gramáže téměř shodný s tím mým, takže už ten ztracený hledat nemusím, uložím si tento :)
Jen místo rumu použit vaječný koňak ;)

EDIT: 17. 10. 2016
Po vložení uvaření od Daduuja mi došlo, že jsem já v tom mém vůbec nezmínila fakt, že sice recept dodržen, ALE! Nedala jsem Omegu!
Protože ji prostě nekupuji a automaticky jsem použila máslo…
Tak v rámci objektivity toto doplňuji, jinak tento recept používám nejméně dvakrát do roka a s máslem v pohodě…

(Popravdě řečeno: nenapadlo mě, že v dnešní době po té Omeze někdo sáhne :( Ale pamatuji dobu, kdy Omega použitelná bývala… jenže stejně tak bývala použitelná Hera, Rama také bývala lepší…To už se těžko kdy vrátí… ještě že nám aspoň to máslo a sádlo zůstalo… )

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Žloutkové věnečky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Žloutkové věnečky

Zuzka1973
2361 příspěvků 22.7.17 21:29

Opět dopadly skvěle - místo Omegy (kterou nekupuji) použito máslo… Žádný tuk se neodděloval, peču podle tohoto receptu už nejméně po páté a vždy k plné spokojenosti…
Vevnitř byly v pořádku, nemazlavé… byly křehké.

Tvarově se nevyvedly, protože dnes až pozdě mi došly dvě věci: že už nějaký čas nekupujeme bílý cukr, takže moučkový cukr na polevu jsem musela nahradit rozpuštěným třtinovým a zakápnutý vaječným koňakem…
Další problém byl, že jsem někomu půjčila zdobící špičky a nevím komu… takže korpusy jsou stříkány jen ustříhnutým rohem igelitového sáčku…
U krému to nevadilo, ale tvarově holt nejsou klasicky vlnkované…
Na „funkci“ to naštěstí nemá vliv

Příspěvek upraven 22.07.17 v 22:56

daduuja
1146 příspěvků 17.10.16 19:33

@amylon :-)

Abych upřesnila, myslím, že na vině nebyla Omega, ale její množství.
Těsto bylo řídké a cuckovaté už při odpalování a v troubě se přebytečný tuk oddělil úplně.

Při dalším pokusu jsem Omegu ubrala na 100g a věnečky dnes snědli kolegové v práci, byly výborné :-)

Zuzka1973
2361 příspěvků 17.10.16 17:40

@casino - jj, podobný jsem kdysi dělávala, někde ještě recept bude schován, donesla tehdy kolegyňka :)
Jen místo vína se tam lilo pivko - nu, je to i logické: u vás máte blíže k vínu a u nás u Plzně zase k pivu :)

Já už se po pár špatných zkušenostech těm ztuženým tukům raději vyhýbám :oops:

casino
4494 příspěvků 17.10.16 17:34

No, z OMEGY peču štrúdl :palec:
OT: Konkrétně kuře peku už celé dekády nasucho, tedy pouze podlité vodou :palec:

Příspěvek upraven 17.10.16 v 17:39

Zuzka1973
2361 příspěvků 17.10.16 16:00

@casino - já také Heru dřív používala místo másla do pečiva, ale pak to začalo být bohužel znát :(
Tak to před svátky řeším právě mrazákem, jak je někde v akci máslo, neváhám a zmrazím :)
Když jsem byla malá, používala maminka Heru i do krémů - ani to nebylo poznat, když se to dobře udělalo…
Dokonce se s ní dalo nastavit máslo pod kuře… Dnes bych si to netroufla…
Omega když začínala, šly na ní péci i řízky, udělat z ní závin nebo zrovna věnečky. Ale dnes… škoda mluvit, bo je to téměř se vším, ne jen s tou mastnotou… :mavam:

casino
4494 příspěvků 17.10.16 14:16

No, já to z tý OMEGY dělal kolem 1996…
Ale na HÉÉÉRU mi nešahejte :mrgreen:
Na pečení, kam přijde máslo dávám i Heru k všeobecné spokojenosti. Přiznávám, že z úsporných důvodů. Mrazák mám nacpaný tuky koupenými v akci, vyjma másla i za 50% :oops:

Zuzka1973
2361 příspěvků 17.10.16 09:57

Já sice podle tohoto receptu věnečky dělala již několikrát (vyhovuje mi gramáž a způsob pečení a vždy se povedly), ale odvahu použít Omegu jsem nenašla…

Automaticky jsem použila to, co kupuji, tj. máslo…
Myslím, že recept je z doby, kdy Omega ještě z něco stála, pamatuji velmi dobře, že mívala jak jinou konzistenci, tak jinou barvu a jiné vlastnosti.
Ono je to stejné jako s Herou: když jsem byla malá, šla Hera použít i do krémů nebo do cukroví…
Nevím, kde soudruzi udělali chybu, ale dnes ji použít prostě nelze, stejně jako se stala nepoužitelná ta Omega… takže několik let kupuji už jen máslo a sádlo.

Takže věřím tomu, že snaha dodržet do písmenka recept opravdu vedl ke zklamání a omlouvám se všem, že jsem záměnu tuku neuvedla - nenapadlo mě, že by někoho napadlo v dnešní době tu Omegu opravdu použít, zvlášť když je již běžně zvykem „šmakulády“ z doby, kdy se to tak neřešilo, nahrazovat kvalitními surovinami…

Pokusím se změnit hodnocení a můj text v uvaření, aby to nevypadalo, že mně se povedly a Dandě ne - to by nebylo fér, neboť Daduuja je jedna z nejšikovnějších kuchařinek, co znám a já použila při pečení máslo, tak nějak automaticky, když Omegu nekupujeme…

Příspěvek upraven 17.10.16 v 15:54

amylon
29 příspěvků 16.10.16 22:51

Daduuja, dík za vyzkoušení a za odvahu použít Omegu, to bych neměla. Ten Váš recept vypadá už od oka mnohem líp, ale někdy to člověku vrtá hlavou, že :)

jau
457 příspěvků 14.4.09 02:33
Re: Žloutkové věnečky

I amatéři mohou mít jeden kousek jako druhý, když si na plech naznačí kroužky formičkou omočenou v mouce ;-)

casino
4494 příspěvků 13.4.09 07:23
Re: Žloutkové věnečky
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.4.09 04:12
Re: Žloutkové věnečky

Nevím, já ztužené tuky, vlastně ani Heru moc nepoužívám, asi se mi těsto povedlo, protože nevědělo, že by se mohlo zkazit :-) a dělala jsem naráz z dvojité dávky.

Jenofefa
1315 příspěvků 13.4.09 04:02
Re: Žloutkové věnečky

Můj nezdar nebyl určitě pečením, protože to těsto se zkrátka nespojilo, když jsem do toho zapracovávala vejce, bylo takové cuckovaté. Taky šlehačem, nebylo to moc horké, co se týká technologického postupu, tak všechno v pořádku. Do trouby se to vůbec nedostalo… Když jsem na další pokus vzala jiný tuk, tak to bylo v pohodě. A protože jsem sklerotická, příště jsem si nevzpomněla na zmetek a vzala zase Omegu a zase malér. S máslem bez problémů.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.4.09 03:56
Re: Žloutkové věnečky - Jeno :-)

na sladké věnečky dělám z másla, na slané ze sádla, ale dnes jsem použila opravdu Omegu. Těsto bylo měkké, vláčné, dobře se vytlačovalo.
Vejce zašlehávám do mírně vychladlého, jedno podruhém elektrickým šlehačem.
Hodně závisí na teplotě trouby, musí být dobře vyhřátá, ale ne horká.
Měj se hezky :-) D.

Jenofefa
1315 příspěvků 13.4.09 03:05
Re: Žloutkové věnečky

Mám dotaz: odpalované těsto dělám často, ale nikdy se mi nepodařilo z tzv. ztuženého pokrmového tuku (100 % tuk, Omega a jiné názvy…). Dělali jste to skutečně z Omegy? Mně se to z ní vždycky srazilo, když jsem použila máslo nebo Heru, tak to bylo v pohodě.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.4.09 01:35
Re: Žloutkové věnečky

Právě jsem dopekla z dvojité dávky a z mouky polohrubé 60 kusů malinkých věnečků. Peču je na necelých 200°C asi 15min a pak na 180°C ještě asi 10min.
Věnečky musí pořádně vyběhnout a hrany těsta zhnědnout, ne dočerna :-)
Po rozkrojení jsou uvnitř nadýchané, pórovité. Nekrájím je, ale po mírném zchladnutí stříhám kuchyňskými nůžkami.
Na zítřejší koledu jsem je plnila slanou pomazánkou z lučiny, vanilky a chilli.

Helca.22
13 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žloutkové věnečky

Právě proto jssem psala, že to je lepší vyzkoušet. Každá trouba peče jinak, tak se to nedá odhadnout.
Já je peču z více dávek a rozřezané je skládám do krabiček a dávám do mrazáku. Nenaplněné! Pak když je potřebuji, sáhnu do mrazáku a než rozmrznou, uděllám krém a polevu. Pak je pouze plním. Je to úspora času a jsou dobré.

vrba
106 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Žloutkové věnečky

ta teplota se mi zdá sice dobrá, ale ta doba pečení dost dlouhá. Mám vyskoušeno, že peču 10 minut na 250 °C a pak spíš jen dosouším 10 minut na 150 °C. JInak jsou věnečky moc tmavé a tvrdé.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz