Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
kokoska Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Květáková polévka nemusí být vždy jako ze školní jídelny - zvláště pak, pokud si dáte záležet.
Očištěný, omytý a na růžičky rozebraný květák uvaříme ve slané vodě.
Květák obvykle zahustíme světlou zásmažkou z mouky a zamícháme do vody s květátem.
Jako alternativu k zahušťování jíškou, můžeme vyjmout část květáku (kterou vrátíme jako ozdobu do talířů) a zbytek rozmixovat tyčovým mixérem.
Povaříme a zjemníme mlékem nebo smetanou.
Dochutíme muškátovým květem a posekanou petrželkou, kterou můžeme polévku ozdobit.
Recept je z kategorií: Polévky Zeleninové polévky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
11.10.16 12:41
Přesně takovou jsme mívali ve školní jídelně. Je pravda, že někomu nechutnala.
Líbí se mi2.9.14 16:53
Výborná polévka. Ovšem místo jíšky jsem ji zahustila ovesnými
vločkami. Palec nahoru!
18.11.12 22:09
Zahušťuji jedině bezjíškově a je to vždy dobré…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkovi22.7.12 14:21
Máslovou jíšku rozředím vodou, přidám na drobno rozebraný květák a vařím do změknutí. Přidala jsem trochu mé kořenové zeleniny s pórkem a paprikou z mrazáku. Ochutím-dochutím.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Květáková polévka
Zkuste jako základ použít bešamel. Ten rozředit zeleninovým vývarem (z květáku, event. jiné zeleniny), poté všechno rozmixovat do hladka. Do hotové polévky vložit pár růžiček květáku, které jsme si dali stranou, event. trochu zeleného hrášku.
2302 příspěvků 22.11.12 12:43
A Ty se přestaň ušťuřovat!
5068 příspěvků 22.11.12 12:39
..hehehehe..

2302 příspěvků 22.11.12 12:33
Lidi, já mám takový hlad, že bych snědla i to mastný oko.
@danda Já to nemyslela ve špatném slova smyslu, já v květákovce také to máslo ráda, jak už jsem zmínila, jen ho nesmím vidět, cožuž jsem taky zmínila
Dík za vysvětlení
Nějak mmi to v tu chvíli nemyslelo 

S tím olejem - to jsem nikdy nezkoušela, proto jsem to tak nějak pojmula jako tip
Ale ta diskuze svůj účel splnila: jen co bude po neděli čerstvý závoz zeleniny u nás v konzumu, jdu koupit květák - protože teď je akorát to správné roční období na takovouto polévku
Dando neboj, ten talíř je hluboký, polévky i másla akorát
Zuzko, já o medu
, olej by ji spíš zkazil narozdíl od
decentního množství másla, do kterého by se mohla vhodit i petrželka nebo
najemno kousek cibulky při rozpouštění 
Honzíku, dík za odpověď, jsem si myslela na máslo. Ve květákové ho mám taky ráda, zjemní ji a provoní
, i když do tvé porce bych si musela dát
ještě sběračku polévky
, jestli neklame fotka oko 
Ahoj vespolek,
to žluté kolem na fotce je rozpuštěné máslo. Takhle je to prezentováno kvůli barvě a po zamíchání do polévky samozřejmě i pro výbornou chuť
Dobrý den i dobrou chuť!
521 příspěvků 21.11.12 17:52
Zasmazku uz dlouho nepouzivam, staci rozmixovat trochu polevky a je zahusteno.
bych kapla truffle olej 
Stejne, jako je napsano v tomto receptu. Ale misto toho tuku kolem (i kdyz to barevne ladi)
Ale pro oko je to pěkný obrázek… Barevně pěkně laděný…
U mně je to složité… od mala mám averzi k jídlům, kde je mastnota vidět - půlka rodiny pochází z kraje, kde jak se jídlo netopí v tuku, tak se to prý nedá jíst a asi to ve mě nějak zakořenilo…
Takže pro mne tak ta zmíněná jedna lžíce, pěkně vmíchat - aby oko nevidělo… pak je to v pohodě
…ale možná místo zásmažky by pomohlo zahustit rýží… Loupanou !
@danda Myslím, že to bude spíš to máslo… Ono to je fajn na chuť, v téhle polévce (i ten olej, jak píšeš ty), ale nejhorší je, že mně to vždy prožene…
Já si mohu bohužel dopřát jen tak jednu
lžíci, ale vypadá to hezky… to zase jo 
Příspěvek upraven 21.11.12 v 10:51
Na med to nevypadá
, i když do květákové dycinky decku
jednodruhového řepkového, velice delikátně ovoní a po zamíchání, když
se chutě propojí, je to neuvěřitelně lahodné, přímo gurmánské 

Dnes jsem se dověděla, že v bioprodejně mají dokonce DIA med
…do květákové polífky jedině medu
květového 
Na dno to nevypadá, ale snad se dozvíme
@danda Také už mně to napadlo, co to je…
)
Třeba je to jen barevné dno talíře, protože jestli je to vážně máslo, tak bych jako pozadí volila roličku papíru (ale néé toho na pečení…
Nic ve zlém, ale vážně mně to napadlo
Mám dotaz: co je to žluté v polévce po obvodu talíře? Máslo? olej? Dík.
po přečtení úvodní věty tvého příspěvku se nabízí otázka - a co děláš NEoblíbenému manželovi?
Kopr mám ráda v koprové omáčce nebo kyselu, ale nevím, jestli by mi u této polévky nepřehlušil právě tu chuť květáku.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
…v podstate všetky polievky, kde dávam mlieko a smotanu, dochucujem koprom…(bramborovú, fazuĺovú, z luskov, hubovú…), ale oblíbenému manželovi robím extra bez mlieka, s petržlenovou vňaťou a krupicovými haluškami…čo už s ním? Neznáša kôpor.
(foto z dov. na maili už máš - všetkých chlapov!)
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Kopr by mě nenapadl, dík za nápad. Květáková bude v neděli, to je dobře, že jsi recept vytáhla. Hlavně vytáhni fotky z dovolené!!!!
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
…pridávam mlieko a šľahačku (ak mám) a dochucujem kopou čerstvého kôpru…
kokosko, mrkni se na chat…
teď hned… 