Recept Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Lilky rozpůlíme (neloupeme), lžící vydlabeme dužinu (asi 1,5 cm od okraje) a velmi krátce je povaříme ve vařící vodě. Dužinu nadrobno nakrájíme, podusíme na části másla a necháme vychladnout. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, z toustového chleba odstraníme kůrky, rovněž ho nakrájíme na kostičky a společně s vejci, smetanou, nastrouhaným česnekem a petrželkou přimícháme ke směsi. Dle chuti osolíme a opepříme. Směsí naplníme lilky, posypeme strouhaným parmezánem, poklademe plátky másla a zapečeme v troubě při cca 200°C asi půl hodiny.

Recept je z kategorií: Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 16.05.07 vloženo
  • 9630x zobrazeno

Ingredience

  • 2 lilky
  • 150 g šunky (nebo šunkového salámu) vcelku
  • 100 g strouhaného parmezánu (můžeme použít i jiný tvrdý sýr, ale parmezán je parmezán...:-))
  • 2-3 stroužky česneku
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 4 krajíčky bílého toustového chleba
  • 3 lžíce smetany
  • bílý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky

Doporučená příloha

  • opečené bílé pečivo a víno stejné barvy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Provedu! A s největším potěšením!

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou-Sylvie,

shodou okolností jsem dnes dělala lilek k obědu - měla jsem tu kamarádku - zakecaly jsme se a místo obvyklé půl hodiny zůstal lilek v troubě asi 50 minut (navíc jsem ho předtím vydatně polila olivovým olejem).
Byl nejlepší!! Takže po dnešku - doporučuji zapékat téměř hodinu při 200°C a olejem nešetřit (po vzoru řecké kuchyně…)!
Hezký večer Bona

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Bono,
děkuji ti moc za rady!!!
Těším se na grilování…
 Sylvie

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Ještě jsem zapomněla dodat, že pěkný kupovaný lilek by měl mít pevnou slupku bez barevných anomálií, na omak pevný (ne scvrklý), lesklý a čím menší, tím lepší (tzn. bude ve výsledku chutnější, bez dutin uvnitř a bez zahnědnutí kolem jadérek - to se pochopitelně na první pohled nepozná, ale nakonec - i takto „vyzrálý“ lilek lze chutně upravit).

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou-Sylvie,

lilek je potřeba před samotnou přípravou nechat opravdu dobře „vypotit“, to znamená, že ho nakrájíš na kolečka nebo na poloviny, které vydlabeš a potom důkladně zasolíš. (Loupání fialové kůry není nutné, tu si můžeš odstranit až při konzumaci, pokud budeš chtít.) Nejméně půl hodiny, ale lépe hodinu ho necháš být. Bude hnědnout, ale toho si nevšímej. Potom ho otřeš („vyťupeš“) papírovou utěrkou a pokračuješ v další přípravě, podle konkrétního receptu.
Když lilky griluji, tak už potom ta „vyplakaná“ kolečka jen důkladně potřu olivovým olejem a lisovaným česnekem a hodím na rošt. Jsou za chvíli hotové a moc dobré…
A…moje první (nevypocené) lilky byly také ukrutně gumové…:-)), tak si z toho nic nedělej a zkus to znovu…stojí to za to.
Hezký večer Bona

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Milá Bono,
chtěla jsem se zeptat. Minuý týden jsem dělala grilovaný lilek, ale po grilování byl takový gumovatý, nešel ani pokousat. Mám ráda grilovanou zeleninu a lilek jsem dělala poprvé.
Lilek jsem kupovala taky poprvé, tak ani nevím, jestli jsem ho koupila v dobrém stavu. Mohla bys mě trochu poučit?
Děkuji
 Sylvie

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou-Esme,

Povaří se vydlabané, bez dužiny a stačí je ponořit tak na minutku. Ony se lilky na zapékání vlastně ani blanšírovat nemusí, upečou se tak jako tak, ale jednou mě napadlo (právě v tomto případě), že to zkusím a zdálo se mi to lepší…
Neměj obavy, to se povede…já naopak můžu lilky na jakýkoli způsob… Někdo je při jídle vydlabává a slupku nejí, já to „sprdnu“ celé :-)).
Měj se krásně Bona
P.S. Jestli máš ráda nivu (rokfor), tak je to s lilkem úžasná kombinace, myslím, že je tu několik receptů…

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Zapoměla jsem dodat…jsem odhodlaná vyzkoušet. Už je v oblíbených.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Zapečený lilek se šunkovou nádivkou

Recept vypadá báječně, snad přijdu jednou lilkům na chuť.
Jenom malá otázka: jestli tomu dobře rozumím, vaří se ty vydlabané lilky bez dužiny, ano?
A jak dlouho je krátce? Bona, nedělám si legraci. Jsem v těchto věcech nerozhodná.
V ČR jsem nikdy nevařila a tady jsou recepty jako pro blbý (pro mě?) na miligramy, vteřiny atd…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz