Recept Vepřové maso se sójovou omáčkou a mladými výhonky (pro Vodnáře)

penda Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Maso, je-li třeba, vykostíme a nakrájíme na proužky. V pánvi se silným dnem rozehřejeme olej a maso na něm za stálého obracení ze všech stran do zlatohněda opečeme. Pak k němu přidáme opláchnuté výhonky, společně 2 minuty opékáme. Poté postupně přiléváme víno, smetanu a sójovou omáčku, zamícháme a chvilku na malém ohni vaříme. Mezitím na druhé pánvi na rozpuštěném másle opečeme po obou stranách krajíce chleba. Podáváme je k masu. *Poznámka 1:* Vepřové maso má rychle zhnědnout a změknout. Pánev má být velmi horká, masem nepřeplněná. Doporučuje se proto maso do pánve vkládat po částech a opečené nechat uložené v teple do doby, než je přiložíme zpět k obsahu pánve. *Poznámka 2:* Jedná se o výhonky z luštěnin, které si doma předem "předpěstujeme". Fazole, hrách nebo čočku přes noc namočíme do vody, kterou nešetříme. Ráno uvidíme, že některé luštěniny už pukají. Slijeme vodu a luštěniny vložíme do porcelánové nebo kameninové misky, nikdy to nesmí být miska kovová ani plastiková. Misku s nabobtnalými luštěninami zakryjeme utěrkou a dobře ovážeme provázkem. Pak na ni položíme přiměřeně velký talíř a obrátíme ji tak, že talíř je vespod, miska na něm dnem vzhůru. Mezi talíř a misku vsuneme dřevěnou měchačku, aby mohl k výhonkům pronikat vzduch. Necháme stát v pokojové těplotě a po několik dnů 2-3x denně luštěniny zaléváme. Misku obrátíme, sejmeme talíř, přes tkaninu ovázanou kolem misky nalijeme dovnitř vlažnou vodu, miskou několikrát pohneme, aby voda pronikla ke všem zrnkům. Misku pak opatrně překlopíme, vodu necháme pomalu odtéci tkaninou. Pak misku překlopíme zase na talíř. Tento postup je nutno opakovat po dobu 3-4 dnů. Pátého dne by měly být výhonky už asi 7 cm dlouhé, tzn., že jsou připraveny pro naše vitaminové hody. Spotřebujeme je nejraději hned čerstvé. nebo je můžeme na krátkou dobu uložit do chladničky, do přihrádky určené k úschově zeleniny. Čerpáno z knihy Receptář ve znamení zvěrokruhu (1989).

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 25.01.06 vloženo
  • 3223x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g libového masa bez kostí (nebo 650 g vepřového masa s kostí)
  • 2 PL oleje
  • 300 g mladých výhonků
  • 2 PL bílého vína
  • 2 PL smetany ke šlehání (33%)
  • 4-5 PL sójové omáčky
  • 4 krajíce chleba
  • 40 g másla.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Vepřové maso se sójovou omáčkou a mladými výhonky (pro Vodnáře)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Vepřové maso se sójovou omáčkou a mladými výhonky (pro Vodnáře)

penda
4751 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso se sójovou omáčkou a mladými výhonky (pro Vodnář

Karminko(u), myslím, myslím, jen ručiček mám málo… ;o)))

karminek
757 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Vepřové maso se sójovou omáčkou a mladými výhonky (pro Vodnář

Vlaďko myslete taky na ostatní znamení!(žert)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kuře se zeleninou a nudlemi (Nikomi udon) Kuře se zeleninou a nudlemi...
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz