Recept Tykvové květy plněné sýrem Queso Blanco – smažené v těstíčku Veg

birkana Ostatní kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Tykvové květy plněné sýrem Queso Blanco – smažené v těstíčku

Úvod

Inspirace: Balkánská kuchyně a zdejší zpackaný recept na „Gratinované cuketové květy plněné balkánským sýrem“; ovšem bez sýra, zato s rýží :cert: (měli bychom po sobě svá veledíla alespoň přečíst). V našem kraji podzim s ranními mrazíky přichází velice brzy. Tykve a cukety stále ještě kvetou naplno a mě je jasné, že bych jejich plody již sklidit nestačila. Květy (samčí i samičí) jsem ostříhala a upravila z nich tento velmi chutný předkrm (nebo menší večeři – v tomto případě bych doplnila zeleninovým salátem). Sýr Queso Blanco si vyrábím doma sama; zde používám solený a proto se dá s úspěchem nahradit Balkánským sýrem a nebo jiným bílým měkkým slaným sýrem. Použijete-li více slaný sýr, smíchejte jej s přírodním žervé nebo tvarohem 1:1. Plnila jsem 16 kusů květů různých odrůd tykví. Velké i malé, uzavřené i otevřené. Toto množství stačí na 2 – 3 porce.

Postup

Nejdříve si připravíme těstíčko. Mléko osolíme a rozšleháme spolu s vejcem a moukou na těstíčko. Mouky dáme tolik, aby těstíčko bylo hladce tekuté a zároveň ve slabé vrstvě ulpívalo na šlehací metle. Těstíčko necháme odležet a mezi tím si připravíme květy. Tykvové a cuketové květy zbavíme blizny (samičí) a prašníků (samčí). Dobře k tomuto účelu poslouží zahnuté malé nůžky z manikúry nebo obdobný vhodný chirurgický nástroj :think: . Odtrhávám i tužší špičaté zelené části květního zákrovu, které jsou na některých odrůdách dost velké (viz foto v Uvaření). Též vyženeme z květu případný hmyz. Květy plníme tak, že na dno květu vložíme lístek bazalky a zbývající prostor uvnitř květu vyplníme sýrem. Okvětní lístky květu jemně stáhneme k sobě, stočíme a opatrně smáčkneme. Pak již jen máčíme v připraveném těstíčku a smažíme ve vysoké vrstvě oleje dozlatova. Servírujeme teplé i studené. Jako přílohu pro „nenasyty“ jsem přidala bruschettu :lol: .

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Chuťovky Teplé předkrmy

Nahlásit recept

  • 27.08.14 vloženo
  • 2602x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 16 květů tykví a cuket
  • 200 g jemně soleného sýra Queso Blanco (nebo podobný)
  • 16 menších lístků bazalky
  • palačinkové těstíčko (slané):
  • 300 ml mléka
  • 1 vejce
  • asi 130 g hladké mouky
  • sůl
  • olej na smažení

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 8.9.14 11:19

Tentokrát jsem náplň obohatila o cherry rajče a sekanou petrželku. Květy jsem neobalovala v těstíčku a nesmažila. Naplněné (do květu cherry rajče, osolit, pár kapek oliv. oleje, měkký bílý sýr, trochu petrželky) jsem zabalila do alobalu pokropeného olivovým olejem (každý naplněný květ zvlášť) a uzavřené balíčky jsem pekla v troubě na pekáčku podlité cca dvoucentimetrovou vrstvou vody.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 27.8.14 15:03

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Tykvové květy plněné sýrem Queso Blanco – smažené v těstíčku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Tykvové květy plněné sýrem Queso Blanco – smažené v těstíčku

daduuja
1150 příspěvků 29.8.14 20:05

@casino náhodou smažená kosmatice v palačinkovém těstíčku a nakonec zakápnutá medem není vůbec špatná a ve slaném kořeněném těstíčku třeba s Queso blanco…
@birkana vysrážet mléko a nechat odkapat jsem se naučila od babičky, ale až teď vím, že dělám Queso blanco, dík za rozšířené vědomosti :-)
Na konci sezony tykví smažím nebo zapékám květy i s malými plůdky, která by už stejně nevyrostly.

jolana
5068 příspěvků 29.8.14 11:54
birkana
1738 příspěvků 29.8.14 06:48

@casino, každý podle své chuti :lol: Já například nepozřu „sladkou rejži“ :cert:

casino
4497 příspěvků 28.8.14 23:27
Přesně tak! Nakonec, napsala jste to sama:

„Ony ty květy jsou téměř bez chuti…“
:)
@birkana zkusil jsem ty samce kdysi dááávno. 1× a stačilo ;) Pro sebe jsem si to zařadil do stejné kategorie jako smaženou kosmatici či vyprážaný akátový kvet 8) 1× stačilo :mrgreen:

birkana
1738 příspěvků 28.8.14 10:31

@svato, já jen lituji, že jsem s květy nevařila dřív. Třeba vyzkoušet masité nebo houbové náplně s rozmanitým kořením. Ony ty květy jsou téměř bez chuti - slouží jako luxusní jedlá „nádobka“ na nádivku :kytka:

svato
1443 příspěvků 27.8.14 19:38
sero post festum cantare

Minulý rok svatke všetkých asi 15 tekvíc a cukín úplne absurdne nahodilo len samčie kvety, takýto recept by sa bol býval hodil :)

Příspěvek upraven 27.08.14 v 19:45

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Cibulačka Cibulačka
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz