Recept Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Ani si nejsem jistá, zda to stojí za vložení do receptů. Ale činím tak na přání Scarlet a Mojmíra. Když měli známí farmu a na ní švestky, vždy nás pozvali na sklizeň. Švestky jsem odvážila po dvou kilech do mikrotenových sáčků a zmrazila. Zmrazené švestky jsem dala do hrnce z varného skla, zasypala 2 kg cukru a vlnila v mikrovlnce naplno, dokud švestky nepustily šťávu. Potom jsem to promíchala a příkon zmírnila na cca 30%. A pak pomalu vlnila a vlnila... Když se zdálo, že by to mohlo být, kápla jsem trochu na porcelánový talířek. Ten jsem dala na 5 minut do lednice a pak zkontrolovala zda mají správnou hustotu. Případně vlnila dále. Ke konci pecky vyplavou. Buď jsem je ručně vybrala, nebo vše přecedila přes cedník s velkými dírkami. Ještě dost teplé (ne však vařící, aby sklenice nepraskly) jsem nalila do sterilizovaných sklenic a zavíčkovala. Jen bych snad chtěla dodat, že ke konci, když povidla začnou hnědnout, musí se hlídat a přidávat čas po troškách. I v mikrovlnce se dají věci spálit.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 30.07.05 vloženo
  • 25386x zobrazeno

Čas přípravy

  • dost dlouho

Ingredience

  • švestky
  • cukr

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

esmeralda
4813 příspěvků 19.6.11 00:56

Když si můj partner přečetl můj poslední komentář, pravil:
Znám ještě jedno tepelné zpracování švestek a s biologickou hodnotou si nikdo starosti nedělá. :wink:

esmeralda
4813 příspěvků 18.6.11 00:21

Po dvou letech jsem si všimla posledního příspěvku.
Nevím co kdo čeká od biologické hodnoty povidel. Třísloviny tam jistě zůstanou, sacharidy též.
Vitamín C si stejně nedovedeme skladovat, takže je skoro bezpředmětné kolik ho zůstane.

100nozka
1 příspěvek 14.9.09 18:54
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Esmeraldo, také se mi líbí Váš recept, ale mám obavu ,že po tak dlouhé době v mikrovlnce v povidlech nezůstane žádná biologická hodnota.

srimpik
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Je to zajimavy recept, urcite to zkusim taky. Svestky mam v mrazaku, jen, bohuzel, ne dost vyzrale. Musime sklizet rychleji, nez to za nas udelaji kanadsti „racooni“.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV) - Alu,

vždycky tvrdím že když to nezkazím já, nemůže to už zkazit nikdo.
Přesto mám radost když čtu že se můj recept zase někomu povedl.
Pecky mi také vyplavaly někdy snadněji než jindy. Záleží to asi na zralosti a na druhu. Švestky jsem mrazila protože o mrazákový prostor nouzi nemám (cca 600l ) a byla jsem líná to dělat všechno najednou.

Alu
147 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Tak jsem je letos dělala už podruhé. Schválně tento recept vytahuji na „světlo boží“ protože je vážně fajn a švestek je letos hodně. Jen, esme, mně ty pecky ne a ne vyplavat, ale i když je pak lovím, je to méně pracné než vypeckovávat švestky (hihi, třeba jsou australské švestky plavci a evropské neplavci :)). A ještě, švestky jsem nemrazím, používám čerstvé.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Kytičko, jsem ráda že se povedlo. A samozřejmě: cukr upravit podle chuti. :-))))

Labužník kyticka02
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Esmeraldo,
tak jsem povidla uvlnila :) - maji dobrou konzistenci, akorat na muj vkus jsou prilis sladka… priste zkusim trosku mene cukru..

Labužník kyticka02
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Esmeraldo,
diky i tato informace staci :)

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Nešlo by to místo „vlnění“ raději vypálit (do kroužkovata)? :o)

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Kytičko, já si to opravdu nepamatuji, je to už pár let co jsem to dělala naposledy. Odhaduji to na asi dvě hodiny.

Labužník kyticka02
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Esmeraldo,
mas odhad jak dlouho jsi vlnila?

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - po třetí (MV)

Esmeraldo děkuji.
Proč by se nehodil na Labužníka takový jednoduchý recept? Já myslím, že bez konzervačních přípravků i octa je skvělý a užitečný. Určitě bude víckrát použit, než recepty, které mají ingrediencí na celou stránku. Ještě jednou děkuji a přeji moc krásný víkend
P.S. Až bude švestková sezóna, dám vědět jak to dopadlo.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz