Recept Švestková povidla bez míchání 3

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Omyté ovoce zbavíme pecek a stopek, rozloupáme, posypeme cukrem, polijeme octem a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Vložíme do teflonového kastrolu a vaříme na velmi malém plaménku asi 4-5 hodin. Nesmíme však směsí míchat. Když se téměř všechna tekutina odpaří a povidla začínají houstnout, dovaříme je za stálého míchání dohusta a naplníme je do skleniček. Po vychladnutí povrch zalijeme rozehřátým parafinem nebo potřeme konzervačním roztokem (v 0,1 l vody rozpustíme 0,1 g kyseliny sorbové nebo 0,5 g Petolu). *Poznámka:* Objem švestek by se měl vařením odpařit asi na 1/4 hmotnosti švestek syrových. Získáme-li jen 20 % nebo ještě méně povidel, jsou příliš zahuštěná. Naopak, je-li hmotnost povidel vyšší než 30 % z původní hmotnosti švestek, jsou příliš řídká, snadněji plesnivějí a při uchování v teple kvasí. Čerpáno z Domácího konzervování ovoce a zeleniny (1980).

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce

Nahlásit recept

  • 17.08.04 vloženo
  • 21561x zobrazeno

Ingredience

  • 2,5 kg odpeckovaných švestek nebo rynglí
  • 350 g cukru
  • 0,15 l octa.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švestková povidla bez míchání 3

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švestková povidla bez míchání 3

Mojmir
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání-Esmeraldo

Taky se přikláním o recept v mikrovlnce. Díky

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Esmeraldo,
moc prosííím napiš na Labužníka povidla v mikrovlnné troubě. Děkuji.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání - Scarlet

Ta moje mikrovlnková povidla jsem měla ve špajzu snad 4 roky. I bez octa. A ani jsem je nezavařovala.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání-Esmeraldo a Kytičko

Řekla bych, že ten ocet se tam dává kvůli konzervaci, časem by měl vyprchat.
Tato povidla vařím úplně stejně, pouze vynechávám konzervační prostředky. Raději povidla ve sklenicích ještě zavařím.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Vánoční likér

Nejlepší recepty

Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Chilli con carne Chilli con carne
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz