Recept Švestková povidla bez míchání

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vypeckované švestky posypeme cukrem a polijeme octem. Uložíme na chladném místě asi 12 hodin. Potom vaříme na velmi malém plameni 4-5 hodin. Nesmíme míchat. Když se téměř odpaří všechna tekutina, dovaříme prudce za stálého míchání do husta. Nakonec můžeme přidat kyselinu sorbovou nebo Petol. Můžeme přidat i kyselinu citronovou.

Plníme do teplých sklenic a ihned zavíčkujeme.

Švestky také můžeme dělat v troubě, nebo je nejdříve pomlít.

Recept mám po své babičce.

Recept je z kategorií: Konzervace ovoce


Reklama

Nahlásit recept

  • 14.03.09 vloženo
  • 49495x zobrazeno

Čas přípravy

  • 6 hodin + 12 hodin n

Ingredience

  • 2,5 kg odpeckovaných švestek
  • 35 dkg cukru
  • 0,15 l octa (8%)
  • kyselina sorbová

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švestková povidla bez míchání

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
andulicka
7 příspěvků 18.03.09 14:47
Re: Švestková povidla bez míchání

Celé čaro „pečených švestkových povidel“ spočíva v tom, že nemusíte stáť u kastrólu a stále miešať aby lekvár neprihorel. Výhoda je tiež v tom, že pri pečení lekvár neprská, nemáte zafŕkaný celý šporák ako keď ho varíte. Je to skrátka pohodlné a výsledok je výborný.

 
Frantiska
927 příspěvků 17.03.09 19:45
Re: Švestková povidla bez míchání

babicka varila (ted uz jde vsechno do kvasu) povidla v palirne v obrovskem kotli. Mam dojem, ze celou noc :) nebo aspon hodne hodin, nikdy jsem se vareni neucastnila, tak nevim presne … zadny cukr se tam nedaval … lepsi povidla jsem nejedla :) uz nam dochazi zasoby, tak snad je tento rok zase uvarime

 
anickav
2904 příspěvků 17.03.09 19:40
Re: Švestková povidla bez míchání

Viete niekto, prečo sa to nemá miešať? Má to nejakú príčinu? Ja, keď som varila tento „slivkový lekvár“, tak som nevydržala a miešala.
A ešte spomienka: Kedysi v časoch môjho detstva sa u nás doma varil slivkový lekvár asi raz za 3 roky. Už za skorého rána sa zakúrilo na dvore pod kotlom a celý deň sa lekvár pomaly varil. Bez cukru, zahusťoval sa iba odparovaním. Skladoval sa v hlinených nádobách, prikrytý asi pergamenovým papierom. Bol sladký ako med, fantasticky chutil v pirohoch, buchtách na pare či pečených, nemal šance vytiecť. Vydržal do ďalšieho varenia a v tých nádobách pomaličky ďalej hustol. Pamätám sa, že niekedy bol problém z nádoby ho vydolovať.

 
andulicka
7 příspěvků 16.03.09 17:34
Re: Švestková povidla bez míchání

Ja tiež už dlhé roky robím „švestková povidla“ tak, že ich pečiem. Cukor vôbec nepoužívam, ani chémiu. Aj u mňa je dávka do 10 l kastrólu 7 kg, švestek na spodok kastrólu nalejem 0,5 l octa a spodnú vrstvu švestek dám dužinou dole. Keď začne presvitať šťava, znížim teplotu na 150 st. a pečiem cca 7 hodín.Povidla sú hotové, keď obsah klesne na polovicu ( pod uši kastróla.) Až potom sa povidla pomiešajú a horúce dávajú do pohárov, zavíčkujú sa o obrátia sa hore dnom.

 
ji
98 příspěvků 16.03.09 16:34
Re: Švestková povidla bez míchání

vařím už mnoho let (vlastně jsem je začala doma vyrábět až po té, co jsem se dostala k tomuto předpisu), ale zá:,–(ně v troubě. 7-10 kg vypeckovaných švestek pomelu na masovém mlýnku, na 1 kg švestek přidám 100g cukru a celkem asi 1/4 l octa. Vše promíchám a přeleju do širokého kastrólu (asi patnáctilitrového) a dám do trouby na nejnižší mřížku. Při teplotě 200°C dusím 8-10 hodin, tak, aby hmoty zhruba 1/3 ubylo. Já vím, je to dlouhý proces, ale se zaručeným výsledkem. Za zmínku stojí i fakt, že tepelná úprava probíhá bez mé účasti - troubu zapínám na noc a nad ránem jen zkontroluju, jak dlouho ještě. Hotová povidla naplním do sklenic a jak zmiňovala Mrtvuše vydrží bez problémů leta (u nás je ale díky koláčkům veliká spotřeba). Rum přidáváme do „povidel“vyráběných z jablek.

 
mrtvola
1394 příspěvků 16.03.09 15:51
Re: Švestková povidla bez míchání

Před pěti lety jsme při vyklízení maminčina špajzu našli sklenici povidel blíže neurčitelného stáří. Jediné, co můžu dedukovat je, že byla po babičce, protože maminka je v kuchyni nepoužitelná. Babička zamřela v r. 1990 ve stáří 91 let a určitě nejmíň pět let před smrtí povidla nezavářela.
Protože jsem prase a hazardér s vlastním zdravém, povidla jsem ochutnala. Nebylo jim vůbec nic! Jen trochu zgumovatěla. Nakrájená na kostky a politá čokoládou dělala parádu na vánočním stole, minimálně osmnáct let poté, co byla vyrobena.
V rámci pravdy ovšem musím říct, že babička jakýsi konzervant používala. Ovšem žádnou chemii, prostě jen do každé dávky povidel přidala pořádný šplouch rumu.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 16.03.09 15:33
Re: Švestková povidla bez míchání

Tenhle recept pochází od (mimo jiné, ale asi je to recept prastarý) od Dolce Vity, je i na jejím blogu Šárčina škola vaření. Podle něj jsem dělala povidla loni, a již nikdy jinak! Ale konzervanty nepoužívá.

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.03.09 11:49
Re: Švestková povidla bez míchání

Do svých povidel nepřidávám žádné chemikálie a ještě se mi nikdy nezkazila.

 
bocianka
528 příspěvků 16.03.09 11:40
Re: Švestková povidla bez míchání

Pro lepší konzervaci a proti plísni, může být i citronová.

 
dag
539 příspěvků 16.03.09 10:38
Re: Švestková povidla bez míchání

proč proboha tu kyselinu sorbovou?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Bramborové placky s jablky


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz