Recept Švestková povidla bez míchání 2

bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Švestky odpeckujeme, umeleme, část pokrájíme, vmícháme cukr, ocet a necháme 24 hod odležet. Dáme do pekáče do trouby, nemícháme a necháme 3 hod. zpočátku na 250 st., pak snížíme na 200-180. Po 3 hod. přidáme trochu rumu, promícháme a ještě horké dáváme do sklenic. Povážeme. Uskladníme. Další varianta je vaření na plotně v širokém kastrolu - opět bez míchání.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 28.07.05 vloženo
  • 40668x zobrazeno

Čas přípravy

  • 4 hod.

Ingredience

  • 6 kg švestek
  • 1250 g cukru
  • 1/4 l octa 8%.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švestková povidla bez míchání 2

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švestková povidla bez míchání 2

Frantiska
927 příspěvků 19.9.09 03:37
Re: Švestková povidla bez míchání

varila jsem je s babickou a ta mela pochyby … rikala mi jak se vari povidla podle ni: do kotle se nasypou trnky (tak 5 kyblu) a vari se az se rozvari, pak se precedi a vrati se do kotle … a ted to zacne idealni je varit ve dvou a micha se a micha … nekdy se vari den nekdy i noc, dokud nejsou huste a cerne … pak se nechaji hodinku ci dve odpocinout (uz se pod kotel nepriklada) a michame a michame :) Chut takovym povidel je skvela

Frantiska
927 příspěvků 19.9.09 03:33
Re: Švestková povidla bez míchání

vyzkousela jsem a je to strasne sladke (a to jsem dala jeste o 250g mene cukru) … take jsem asi mela moc stavnate svestky nebo to byl moc mirny var (nedelala jsem to v troube, to by asi bylo jine), takze jsem musela varit na plno a michat dost dlouho nez byly huste a tmave

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 10.9.09 20:52
Re: Švestková povidla bez míchání

Jen co budu mít další skříňku na udělátka a doberu se PH, VYZKOUŠÍM. Díky.

Labužník jandule02
1097 příspěvků 10.9.09 20:32
Re: Švestková povidla bez míchání

No úplně stejný recept mi poskytla „DolceVita“- jen toho cukru tam bylo méně - 1 kg. Já ho trochu modifikovala: Švestky s cukrem a octem zamíchat (1/2 dávky) v PM a nechat odležet. Pak zapnout na 6 hodin high. Pak to přlít do hrnce, nechat vypařit přebytečnou tekutinu, občas zamíchat. Ke konci přidat trochu skořice. Po zhruba hodině je hotovo, přidáme rum (asi tak v tom dávkování, jak říká Bedla) a dáme do sklenic. Povidla dělám už druhý rok takto, nemají chybu.
A ten ocet? No ten zřejmě způsobí, že se to nepřipaluje.

Kittikit
3 příspěvky 10.9.09 20:23
Re: Švestková povidla bez míchání

No, zrovna jsme dělali dvakrát, poprvé ze 3 dávek, podruhé ze čtyř, teď zrovna dělám poslední ze dvou dívek, samozřejmě z hrušek. Nějlepší jsou dle mého názoru na frgále ale i normálně na chleba s máslem :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 5.9.09 04:03
Re: Švestková povidla bez míchání

Kittikit, ta povidla z hrušek, to není špatný nápad, to jsem ještě nezkoušela. Dělávám hruškové také, ale pokaždé co kde najdu … zkouším. Poslední tu mám z loňského roku a ty ráda používám na obyčejné vdolky, které dělávala moje babička a mamka. Cukru všude dávám méně, než se píše, ale to je na každém. Dík za radu.

Kittikit
3 příspěvky 5.9.09 03:15
Re: Švestková povidla bez míchání

… akorát jsme tedy dávali méně cukru …

Kittikit
3 příspěvky 5.9.09 02:57
Re: Švestková povidla bez míchání

Podle tohoto receptu jsme doma dělali povidla i z hrušek, a jsou vynikající :-)

zlomax
426 příspěvků 25.8.09 20:31
Re: Švestková povidla bez míchání-Bedla

Bedlo díky. Až to s maminou domatláme dáme vědět jak to dopadlo.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.8.09 20:25
Re: Švestková povidla bez míchání

Zlomax, toho rumu bych dala tolik, aby vám zbylo i na grog. U nás se dávají 3-4 velký frťany.
Františko Wikipedia Ti dává zapravdu, jenže to by ty švestky musely přejít mrazem, to jsme ještě měli velký :,-(. Takovou švestku nekoupíš a proto ten cukr a název povidla zůstává.

Frantiska
927 příspěvků 25.8.09 19:26
Re: Švestková povidla bez míchání

jen dotaz ja si vzdycky myslela, ze povidla je ovoce bez cukru … kdyz se prida curk je to marmelada … mam dojem ze mi do povidel (teda babicka) cukr nedava

zlomax
426 příspěvků 25.8.09 18:47
Re: Švestková povidla bez míchání-Bedla

Jdu do toho s maminou! Bedlo jen dotaz: kolik toho rumajzla? Zůstalo nám jen půl láhvinky. Děkuji.

2malasisi2
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Nebojte se těchto povidel,pravidelně je dělám.Opravdu se nemusí míchat.Já je ale dám do širokého kastrolu a na nejmenší stupeň el.plotýnky vařím bez pokličky(!).Pokud se zcela švestky nerozvaří,je možno je ponorným mixérem umixovat.Ani ten rum jsem nedávala.Tato povidla jsou lepší než kupovaná.
Ten ocet se tam přidává právě proto,aby se povidla nespálila.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Lucianko, povážeme je výraz z dřívějších let, kdy se povidla nedávala pod víčka, jako v dnešní době, ale povázala se celofánem a zajistila gumičkou, nebo provázkem.

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Omlouvám se za hloupý dotaz, ale co znamená - Povážeme?

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

No vida. Před dilema zda míchat či nemíchat jsem byla poprvé postavena když jsem četla tento recept. Dělám totiž povidla (jako mnoho jiných věcí) v mikrovlnce. A v té se moc míchat nedá. A ocet do nich také nedávám. Jako Kytička, také bych se ráda dozvěděla proč ten ocet?

luba
185 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Robila som to už asi pred 20 rokmi, nikomu to nechutilo, takže som skončila. Ale skúsiť to môže každý. Nič v zlom. Ahojte

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Děvčata, díky za Vaše příspěvky, z vlastní zkušenosti mohu říci, že se mi dařilo na oba způsoby. Jen se to nesmí přehnat s teplotou vaření. Také záleží v jakém typu nádobí vaříme. Osobně bych mohla dát velkou hvězdu litinovému nádobí s modrou politurou - je nezničitelné. A ještě jedna věc : nic nesmíme dělat ve spěchu. Vánočky se mi dařily až po padesátce. Kytičko na borůvky si netroufám odpovídat.

Scarlet02
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Já vařím tato švestková povidla v hrnci na plotně a jsou OK. Nesmí se ale opravdu míchat!!! Známá to pekla v troubě … no, nedopadlo to pro pekáč moc dobře… Já sama jsem to v troubě nezkoušela.

Julina
30 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Kdysi jsem zkoušela jablečná povidla s octem, ale nic moc. Já švestková povidla dělám tak, že švestky umelu na masovým strojku (sítko s většími otvory), vařím bez cukru - nepřipalují se (míchám tak á 15 min) na hrnec dám vyšívací kruh do kterého dám gázu-takže sporák mám čistý.

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Už jsem o nich slyšela od kolegyně, já zatím nenašla odvahu - nemíchat povidla a být tak jejich „otrokem“ :-) … ale ještě je na švestky chvilku čas, tak můžu odvahu pěkně nabírat :-D

Labužník kyticka02
18 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková povidla bez míchání

Bedlo,
proc se tam pridava ocet?
docela by me zajimalo, zda by se stejnym zpusobem dala zpracovat i naduroda boruvek…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Hrachová kaše

Nejlepší recepty

Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Hruškový koláč Hruškový koláč
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz