Recept Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

(Hodnoceno 12x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Postup

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, osolíme a 20 minut povaříme. Mezitím si připravíme kopr - najemno jej nasekáme, potom jej vsypeme do rendlíku, v němž se vaří voda s octem (dodržíme poměr 1:1), promícháme, necháme přejít var a ihned vypneme zdroj tepla. Celý obsah rendlíčku vmícháme do omáčky, přisladíme, případně podle chuti i dosolíme nebo přidáme ještě trochu octa. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsou rozšlehané žloutky. Nyní již pouze prohřejeme, aby se omáčka nesrazila. TIP: Jestliže nepodáváme omáčku ihned, přidáme úplně nakonec kousek másla, které necháme na povrchu rozpustit. Zabráníme tak vytvoření škraloupu.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 20.03.04 vloženo
  • 147482x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 40 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 1/2 l vývaru nebo vody
  • 3 lžíce sekaného kopru
  • 2 lžíce octa
  • 2 lžíce vody
  • 250 ml smetany (ke šlehání, 33%)
  • 2 žloutky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžíčka soli

Doporučená příloha

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Verčablansko 28.06.15 12:12

Zdravím,vyzkoušela jsem recept,měla jsem obavu z 2lžic octa ,dala jsem méně a vyplatilo se,.....jinak je koprovka dobroučkáááá,díky,budu dělat takto,..:)

Odkaz na uvaření

marsalkova34 16.06.15 14:51

Jsou i jednodušší recepty, ale tohle je luxusní, poctivá koprovka. Vyzkoušela jsem a rozhodně budu recept používat, děkuji!!! :-)

Odkaz na uvaření

mamina10 15.02.14 16:51

Vynikající. Měla jsem úspěch. Děkuji

Odkaz na uvaření

Lady Luscious 08.10.13 18:07

Výborná omáčka :)

Odkaz na uvaření

kathy82 05.10.13 14:50

Jinou už nedělám!

Odkaz na uvaření

Lyduska 22.09.13 16:03

Bez žĺtkov…
Výborná kôprová omáčka.

S mäsovými guličkami: 500 g mletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 5 PL ovsených vločiek, štipka pálivej papriky, 1 ČL soli, 2 PL hladkej múky, mleté čierne korenie.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Terie 15.10.12 17:01

Tohle je jednoznačně nejlepší a bezkonkurenční koprovka! U nás doma máme radši s bramborami (nyní opečenými), skvěle doplňují sladkokyselou chuť omáčky. Už nebudu vařit jinak…

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 14.05.12 12:38

Luxusní a přitom tak jednoduché… :)

Doporučuju vřele všem, kdo milují klasické omáčky…
Nejlepší na tomto receptu je, že je omáčka chuťově skvělá hned po uvaření - já neodolala a nečekala jsem na odpoledne, až se vrátí hladovci… já svoji porci zhltala hned, jak jsem to stihla vyfotit :)

K té dobrotě jsem udělala skvělé knedlíky podle tohoto receptu Opravdu houskové knedlíky (Také skvělá záležitost a překvapivě též rychlé…)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

Lindetka 08.05.12 13:28

Luxusnější koprovku jsem v životě nejedla.. mňaaaaam :) Super recept!Palec nahoru a mockrát díky ;)

Odkaz na uvaření

pytryseck 11.03.12 00:12

Vyzkouseli jsme v Kanade :-) uzasny recept, dlouho jsme si tak nepochutnali.

Odkaz na uvaření

kaatja22 14.01.12 14:13

Chtela jsem zkusit jinou variantu, protoze jsem koupila jen ctvrtlitrove baleni smetany a je vyborna. Vcetne doporucenych knedliku. Diky za recept

Odkaz na uvaření

Milwa 31.08.11 18:25

Super díky za rychlý a jednoduchý recept:)

Odkaz na uvaření

anka22 17.07.11 23:44

Variantu se žloutky jsem neznala, ale je to luxusní omáčka, doporučené knedlíky skvělé a celkově nedělní oběd na jedničku s hvězdičkou. Díky!

Odkaz na uvaření

zumicka 05.07.11 16:50

mňáááám! dělala jsem z dvojité dávky, byla super. Příště zkusím kopr dát rovnou bez převaření v octové vodě. Byla opravdu jako od babičky. díky za recept ZUM

Odkaz na uvaření

kunananuk 26.05.11 14:01

Sněhurko, dnes jsem vyzkoušela a musím smeknout-lepší koprovku jsem nikdy nejedla !!!! Děkuju za super recept.

Odkaz na uvaření

Terie 24.05.11 16:04

Dostala jsem velkou chuť na koprovku a dala se do vaření. Držela jsem se receptu, jen jsem tvořila z dvojité dávky. Byla vynikající – doma jsme si vážně pochutnali.

Odkaz na uvaření

mikes123 20.05.11 12:02

Koprovku nemusím,ale této tedy odolat nelze.mikes123

Odkaz na uvaření

danda 26.03.06 00:00

Uf, nadpis byl delší než vaření :-), ale omáčka byla nažloutlá, hustá a sladkokyselá, s příchutí kopru a smetany, prostě jak od babičky :-)

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
marcik123
8 příspěvků 30.12.14 12:54

Unikum. Kluci davaji devet hvezdicek z deseti. Jdu kouknout na Tve dalsi recepty.

Eja
3852 příspěvků 15.01.13 16:21

Pokud se držela receptu, tak neblanšírovala :mavam:
( v první chvíli jsem si myslela, že jste si udělalo dvojitou dávku ananasové boule - než jsem si přečetla znovu diskusi :mrgreen: )

casino
4488 příspěvků 15.01.13 14:15
Lilienka, blanšírovala...

…nebo neblanšírovala :?: :D

Lilienka11
1 příspěvek 15.01.13 14:01

Pravé jsem dovarila. Tak dobra a rychla koprovka se mi ještě nepodařilo :potlesk: oba prckove ji snedli během 5 minut a to se jinak nimrají ve všem. Dělala jsem z dvojité dávky a přidala trochu cukru. Super :mavam:

Eja
3852 příspěvků 15.10.12 17:32

Taktak, Sněhule má za tuhle koprovku :kytka: :kytka: :kytka:

kaatja22
6 příspěvků 14.01.12 14:13

Chtela jsem zkusit jinou variantu, protoze jsem koupila jen ctvrtlitrove baleni smetany a je vyborna. Vcetne doporucenych knedliku. Diky za recept

Milwa
3 příspěvky 31.08.11 18:25

Super díky za rychlý a jednoduchý recept:)

anka22
95 příspěvků 17.07.11 23:44

Variantu se žloutky jsem neznala, ale je to luxusní omáčka, doporučené knedlíky skvělé a celkově nedělní oběd na jedničku s hvězdičkou. Díky!

SaraL
27 příspěvků 16.07.11 20:45

Je naprosto excelentní. S doporučovanými knedlíky nemá chybu. Díky moc. :potlesk:

zumicka
1 příspěvek 05.07.11 16:50

mňáááám! dělala jsem z dvojité dávky, byla super. Příště zkusím kopr dát rovnou bez převaření v octové vodě. Byla opravdu jako od babičky. díky za recept ZUM

kunananuk
1 příspěvek 26.05.11 14:01

Sněhurko, dnes jsem vyzkoušela a musím smeknout-lepší koprovku jsem nikdy nejedla !!!! Děkuju za super recept.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.05.11 17:32

Přesto bych kopr rozhodně nevařila! Tím se zničí všechno dobré a zdravé, co v něm je.. :-(
Zkuste ho jenom úplně na závěr vsypat a ihned stáhnout z ohně. Rozhodně nevařit.
Jsem koprový maniak..můžu ho sypat všude…snad jen vynechávám ta jídla, kam se dává vanilkový cukr… ;-)
:mrgreen:

Terie
66 příspěvků 24.05.11 16:04

Dostala jsem velkou chuť na koprovku a dala se do vaření. Držela jsem se receptu, jen jsem tvořila z dvojité dávky a dala jsem více cukru a soli (příště možná uberu jednu lžíci octa). Byla vynikající – doma jsme si vážně pochutnali.

Anitta
521 příspěvků 20.05.11 21:07

Koprovku moje rodinka nemusí… :-( a tak když dělám fazolky na smetaně a mám chuť na koprovku, přímo na talíři si přidám kopr a dochutím jako koprovku.
Jinak, čerstvý kopr jsem nikdy nespařovala, protože tak zbytečně ztrácí hodnotu a aroma. Má se přidávat až nakonec a už nevařit.
A s tím škraloupem, nestačí přikrýt hrnec poklicí? Pro mě to funguje. :wink:

mikes123
1 příspěvek 20.05.11 12:02

Koprovku nemusím,ale této tedy odolat nelze.mikes123

M.D.Rettig
6 příspěvků 23.09.10 00:18

Neskutečně dobré! Přesně se držet receptu, a je jak od babičky. Ještě polepšuji vývar. Nejprve nějaké obyčejné maso či kosti na polévku, v něm uvařit maso do omáčky a pak teprve omáčku. Už jsem jednou dělal, zítra pro velký úspěch opakuji.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Rehku, já jsem k Sněhurčině omáčce dělal její doporučované knedlíky a bílky (i když s určitými obavami) přidal k těm stávajícím a kupodivu to knedlíkům neublížilo :-))

rehek
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Tahle omáčka má u nás veliký úspěch, jen vždycky potom řeším „co s bílky“.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Marhabo…hihihi…dobré řešení…u nás se to dosud praktikuje tím způsobem, že kdo jde kolem, tak omáčku zamíchá - má to však jeden nepříjemný efekt: každý však také pokaždé ochutná a pak se často stane, že není co k obědu :-))) (ale ono to ve finále ani tolik nevadí, protože pak už stejně nikdo nemá hlad)

marhaba
98 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Musím přiznat, že já jsem boje se škraloupy už dávno vzdala. A když ohřívám omáčku, škraloup sundám a dám ho našemu pejskovi. Tím ušetřím kalorie a potěším němou tvář.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Květko, děkuji za radu…jakmile budu vyrábět nějakou omáčku, tak vyzkouším a budu referovat…

Kvetka
149 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Není to rukama. Jak tam to máslo hodíš a začne se rozpouštět, tak ho popadni vařečkou a ono ti pojede na vařečce po povrchu omáčky. A pěkně jí celou potřeš. Tak. A je to. :-)

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Sněhu

Uvědomil jsem si, že jsem slíbil, že vyzkouším a poreferuji. Koprovku jsem vyrobil dle zde uvedených pokynů, vč. spaření kopru (v čemž jsem spatřoval odlišnost od postupu, který používám já). Koprovka byla výborná, jen bych měl dvě drobné připomínky - tím spařením získal kopr jakousi brčalovou barvu a to množství octu na mě bylo velké a tak trochu mi to připomínalo koprovku ze sterilovaného kopru (a zde bych si dovolil připomenout 3 a 1/2 roků starou diskuzi TARGET = _new , která se zabývala použitím kopru).

Takže celkové hodnocení je: „fajn“, ještě bych si však dovolil poprosit o radu, jak to ve finále děláte s tím máslem - mi se to nějak nevede. Ať dělám, co dělám (jednou máslo do omáčky zamíchám, jindy ho tam nechám rozpustit), vždy se škraloup vytvoří (následující obrázky ukazují, jak máslo na omáčce vypadalo při pokusu nechat je roztopit krátce po vložení a pak po hodině): 01
Krátce po vložení02
Po hodině03
Neumím to :-))Já vím, že je to ostuda, ale fakt se mi to s tím škraloupem nějak nevede, tak budu vděčný, když mi někdo prozradí, kde mám ty pracky křivé…

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Tak hezky po pořádku:
1. Jandule - doufám, že máš jenom obavy o linii. Pokud ano, doporučuji koprovku nešidit, pouze si dát menší porci.
2. Vali - díky za komentář, i když Ty jsi tento recept určitě nikdy nepotřebovala, jistě máš maminčiny dobroty v malíčku.
3. Bali - ano, máš pravdu, německy je to „blanchieren“ (sloveso) a „das Blanchieren“ (podstatné jméno).
4. Pendo - Bali Tě upozornila na chybičku, tak proč taková reakce? Kdyby napsala Poštulkovi a on by byl natolik prozíravý, že by využil její paměť, analytické schopnosti, pracovitost, znalost tří cizích řečí a pečlivost, určitě by jeho další dílo bylo bez chyb (a že jich prý je v jeho lexikonu požehnaně). Ale to by nám zase chyběla v týmu, a to bych teda fakt nerada.
Jo, a děkuji za upozornění, že se při úpravě receptu vytratily ty rohlíkové knedlíky. Skřítek Lešníček mi odkaz tajně vymazal.
5. Gegino - přesně tak, díky za nadhled.
6. Padouchu Ivo - to jsem zvědavá, jak se Ti tuta koprovka bude pozdávat. (pro ostatní: s Ivem jsem vedla na téma koprovka, ale i témata jiná, delší hovor, ještě před rozpoutáním komentářové bouře)
7. Di - můj milý Dadala, spolehlivý zdroj informací a príma chlap. A na tuhle koprovku můžeš opravdu použít sterilovaný kopr, taky to tak dělám. A přimíchávám do něj trochu octa, to už je individuální a záleží na chuti strávníků.
8. Dando - zdravím všechny u vás doma a jsem moc ráda, že vám chutná. Koprovka i všechno ostatní, jak je vidět u Tebe v deníčku.
Těším se na komentáře k věci a přeji všem hezké podzimní dny

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - di,

já ji dělám i z nakládaného sladkokyselého a je také moc dobrá a zároveň odpadnou starosti s blanšírovaním či spařováním :-)))

di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Koukám, že se tady strhla docela mela, tak jenom odcituju něco z Dadalova lexikonu - dadala.hyperlinx.cz (neumím vkládat proklikávací odkazy, omlouvám se, kdyžtak si to tam najděte sami):
BLANŠÍROVAT, BLANŠÍROVÁNÍ, BLANCHIR, SPAŘOVÁNÍ

  • je jemná kuchyňská úprava spočívající v krátkém ponoření potraviny do vroucí tekutiny. Sloveso „blanchir“ znamená ve francouzštině také „zbělet“, a naznačuje tak, co se při tomto postupu děje například s masem. K blanšírování se přistupuje u jemných mas, která rychle zkřehnou nebo tam, kde je potřeba stáhnout membránu či slupku (např. u mozečku, při loupání rajčat a broskví aj.) a také u čerstvé zeleniny, kterou chceme mrazit. Díky blanšírování tj sdpřením ve vroucí vodě s následným rychlým zchlazení tekoucí studenou vodou nebo vodou s ledem, si lépe potravina zachová barvu, chuť a křehkost.
    Na Poštulku bych se moc nespoléhala, už pár znalců (kulinářských i jazykových) mu v tom jeho Lexikonu přišlo na dost závažné boty (nevymýšlím si, dá se to dohledat na webu).
    P.S. Touhle poznámkou jsem se nechtěla nikoho nijak dotknout, opravdu to nikdo berte osobně, ano? Jen mi to holt nedalo, když jsem si všimla, jak se tu urputně diskutuje „o nesmrtelnosti chrousta“. Jo a tu koprovku co nejdřív uvařím děckám, dobrý nápad! Teda jestli teď ještě seženu čerstvý kopr.
Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Geginko

vůbec nic proti Tobě…jen jdu opět kolem a tak mám lehké svědění a cítím potřebu cosi povědět: ten padouch, který tuto diskuzi rozpoutal, jsem já a nejsem na to příliš pyšný…jen jsem očekával, zda mi z níže komentujících někdo poví, jak ono spaření kopru mám provést. A vzhledem k tomu, že odezva nebyla, tak jsem si říkal, že:
1. buď si mého dotazu (příspěvku) nevšimli - a tak to nejspíše bylo
2. nechtějí se mnou mluvit - tomu se mi nechce věřit
3. nepařili - tomu se mi rovněž nechce věřit, neb proč bychom pak chválili něco, co jsme nedělali
Jsem si plně vědom, že tu řeším kraviny (ale kde je mám řešit?). S obnažováním výrazu „blanšírovat“ „blanchire“ „blanchiren“ aj. jsem se pustil na poněkud (pro mne) tenký led, ale třeba si to zdefinujeme.....

Ovšem…kopr, smetana, tuky, cukry, kyseliny a bílkoviny jsou v lednici v pohotovosti a tak pokud zítra nedostanu shůry jiné pokyny, tak si ho spařím a pak Vám povím :-)))

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Sněhurko, umaž si v příloze tag „a href“, problikává Ti díky tomu text „Původní kuchyní…“ anebo tam doplň odkaz na knedle, které jsi měla na mysli ;o)

gegina
358 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka, všichni

znalí onoho víše uvedeného výrazu, nechte toho!!! Je ta omáčka dobrá?? Je!!! Tak neslovíčkařte a pěkně si ji vychutnejte. A to dohadování si zaveďte třeba v oddělení „Diskuzní fórum“, myslím, že tam se hodí víc ;-) Jinak všem dobrou chuť!

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Nene, sloveso je blanchieren (Napr. Das Gemuese erst blanchieren, spaeter in heissem Fett schwenken.). Ale to uz si tu zase hrajeme se slovicky…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Německy neumím, kdysi jsem se učila jen jako samouk a skončila jsem u jedničky knížky Der Die das, ale tak nějak si říkám, zda to, co tady uvádím já a Vy není jedno a totéž, jen v jednom se jedná o sloveso a ve druhém o podstatné jméno středního rodu …

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

nemám ambice radit za každou cenu. Tak proč uvádět ostatní Labužníky v omyl?

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

prostě česky „přejít varem“, a je to! :-)

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Unter Blanchieren versteht man das kurzzeitige Garen von Gemüse in kochender Flüssigkeit … atd. pravi jeden nemecky web. Takze Blanchieren.

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

poradím Ti, napiš panu Vladimíru Poštulkovi, že se sekl při psaní Labužnického lexikonu a staň se jeho poradkyní, třeba příští vydání bude již bez chyb.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

??????? myslím, že správně německy to bude „blanchieren“!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

…a německy „blanchier“!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

francouzsky se píše správně „blanchir“!

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Vali

Jo jo, já jsem se z domova naučil všechny ty omáčky dělat podobným způsobem - vždy podle toho, co bylo po ruce: někdy se to ředilo vodou, jindy mlékem, ondy vývarem a když byla, tak smetanou. Někdy se dával žloutek, někdy máslo a jindy obojí. Na všechny způsoby byla vynikající. Zde mě upoutalo to spaření kopru atd., atd.
Jen bych se ještě zeptal zkušených: Vám se opravdu neudělá na odstavené omáčce škraloup, když do ní šoupnete máslo? Mi vždycky - buď mám blbé máslo nebo ruce :-))

Vali
1326 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Ivo, Vladk

diskutujte - dobrý .......... já kopr nasekám a frknu ho tam bez onoho bl… a taky to je dobré :-)))) jinak tato omáčka je opravdu taková, jakou dělala i moje maminka

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Ano Vladko…i já jsem to vždy (jaksi intuitivně) vnímal stejně, jako Ty. No a když už se o tom bavíme, tak snad ještě tolik, že výraz „blanšírování“ je převzatý z francouzštiny, kde má vícero významů, ale převažuje ono Bedlou anoncované TARGET = _new „bělit“.....po přenosu onoho výrazu do kuchyně (původně byl používán v koželužství - vybělení usně) se tím myslelo spařením či krátkým povařením zabezpečit barevnou stálost a svěžest suroviny - hrášek, brokolice a třeba i ty houby (ale tam si bez kyseliny příliš neporadíme). No a tak jsem si z toho pro sebe vybral, že když budu potřebovat, aby mi zeleninka zkřehla, tak ji spařím a když budu chtít, aby si podržela barvu a svěžest, tak ji budu blanšírovat :-))). A už tady nebudu prudit a zvolna se přesunu do jiného fóra, neb mám z nedávné doby zajímavý zážitek z používání cizích výrazů v jídelních lístcích…

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

nevím, Ivo, nejsem žádný profík ani Francouz, Angličan či Němec, blanch, blanchier je zřejmě možno překládat i jako spařit i jako předvářet, ale když někdo řekne „spařit“, představím si rychlé přelití vařící vodou, kdežto, když někdo řekne, že zeleninu je třeba blanšírovat, představím si krátké povaření či ponoření do vařící vody…z toho jsem vycházela.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

No a já to (jak jinak) zkomplikuji svojí poznámkou: z kuch. hlediska blanšírování = spaření

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

No vynikající to je, ale .. Ach jo, proč člověk nemůže jíst všechno, co mu chutná?

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

v tom případě bych si dovolila poznámku, že se nejedná o spaření kopru, ale spíše o blanšírování.......... ;o)

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Ivo

A ještě dodatek, z vody, octa a kopru vznikne vlastně taková řídká kašička. Snad už je to jasné, kdyby něco, písni mi soukromě a já kdyžtak upřesním recept.

Sněhurka
446 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Ivo

Já osobně spařuji kopr tak, že do rendlíčku dám vodu s octem, podle oka (ách jo ;-), ale poměr 1:1 zachovávám) a uvedu do varu, potom přisypu kopr, promíchám, nechám přejít vteřinku varem a vypnu. A se vším šup do omáčky. Ale musím přiznat, že dělám této omáčky mnohem víc, minimálně z litru, takže i vody a octa je při spařování kopru víc.
Všem děkuji za milé komentáře :-)

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

I'm sorry, já si nevšimla, že je té vody a octa tak malé množství, no tak dej kopr do sítka a zalij to tím octovým roztokem, to Ti nikde neuteče… ;o)) A pokud to chceš „pářit“ delší dobu, nacpi ho do mističky… ;o)))

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka

Ivo, tak dej kopr do sítka (cedníku) a ponoř jej do té horké octové vody… a nic se Ti nikde nerozutíká ;o))

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sněhurčina sladkokyselá smetanová koprová omáčka - Sněhurko

Já tyto omáčky miluji a tak velmi rád vyzkouším i Tvoji variantu…jen mám maličký dotaz…pokus se mi popsat detaily onoho spaření drobně nakrájeného kopru - (chápu to správně, že nasekaný kopr přeliješ tou svařeninou vody a octa (pro jistotu uvedu množství - 2 lžíce vody a 2 lžíce octa) - já mám obavu, že dřív, než mi onen nálev začne vřít, tak se to rozuteče po okolí).....

Děkuji, Ivo.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz