Recept Koprová omáčka Dia

(Hodnoceno 1x) M.Suskova Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Koprová omáčka

Úvod

Protože mám cukrovku nepoužívám cukr ani smetanu,pouze polotučné mléko.
DIA

Postup

Z hladké mouky a oleje udělám velmi světlou jíšku,za stálého míchání vleju studené mléko,přidám sterilovaný kopr,sladidlo.Za stálého míchání asi 10 minut vařím při tom podle chuti osolím a ke konci přidám podle chuti ocet. Nebojím se že se omáčka srazí,ještě nikdy se mi to z krabicového - trvanlivého mléka nestalo. Vejce vložím do velmi studené vody a postavím na vařič,hlídám a když voda začne vařit nechám ještě 1 minutu a 45 vteřin vařit a pak rychle ochladím.Pak opatrně pomocí kávové lžičky oloupu a vložím do omáčky na talíř.

Recept je z kategorií: Omáčky

Nahlásit recept

  • 14.06.10 vloženo
  • 29850x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • 3 PL sterilovaného kopru
  • 1 l polotučného mléka(krabicové)
  • 6 PL oleje
  • 5 koleček umělého sladidla
  • súl
  • ocet
  • 8 vajec

Doporučená příloha

  • houskový knedlík,brambory nebo jen vejce

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 12.7.20 07:57

Recept velmi vhodný pro vegetariány - dietáře.

Na oleji jsem nejdřív nechala zesklovatět pokrájenou menší šalotku, pak přidala mouku. Kopr byl čerstvý ze zahrádky, nakonec jsem jemně dosladila stévií. Sice nemusíme držet dietu, ale já hlavně chtěla vyzkoušet sladivost stévie.

Mouky jsem dala určitě víc, než je uvedeno. Nevážila jsem, lžíci mám dost velkou. Máme rádi hustou omáčku, která na příloze drží (milovníci „vodnatých“ šťáviček mne jistě teď zatracují :cert: ).

Vejce jsem nejprve vařila přesně podle rady autorky receptu. Nějak jsem ale nezvládla loupání pomocí lžičky :zed: . Tak napodruhé raději nahniličko. Obvykle k bezmasé koprovce vařím vejce ztracená.

Chuť omáčky je dietně mléčná, my máme raději omáčku připravovanou s vývarem. Dávám plnotučné mléko (3,5% tuku) napůl s hovězím vývarem. Omáčka pak také není příliš tučná, chuťově však výraznější.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Koprová omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Koprová omáčka

birkana
1711 příspěvků 14.7.20 18:27

@Eja, tak to je ta pravá poctivá klasika s tučnou smetanou. Až hříšně lahodná :mavam:.

Eja
3873 příspěvků 14.7.20 13:31
Birkano

:potlesk: foto jako vždy :kytka:
Já kopr ráda, skoro vždy do všeho až nakonec a čerstvý, ale pokud chci opravdu KOPROVKU, tak jedině https://www.labuznik.cz/…rova-omacka/

Příspěvek upraven 14.07.20 v 13:36

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.6.10 04:37
Re: Koprová omáčka - Jandule,

tři vrchovaté lžíce hladké mouky - 8dkg, 6dcl polotučného mléka, 2 dcl šlehačky, 2dcl hovězího vývaru. Tvé tvrzení, že z toho bude kejda se nekonalo, naopak omáčka měla tu správnou konzistenci, ze zbytku bude zítra kulajda.

M.Suskova koprovku dělám obdobně, ale přesto dík za recept :-) D.

M.Suskova
206 příspěvků 27.6.10 08:31
Re: Koprová omáčka

Odsuzujete sterilovaný kopr,ale já si ho steriluji sama a dávám tam jen sekané lístky kopru,žádné stopky.Na nálev dám 1 díl octa,3 díly vody trochu soli,vše nechám přejít varem .Zaleju tím kopr ve sklenici uzavřu víčkem a steriluji 20 minut na 80°C.Samozřejmě když mám po ruce čerstvý kopr použiji čerstvý.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.6.10 03:17
Re: Koprová omáčka - jandule :-)

většinou na 1/2l dávám 3-4dkg mouky, jsou to tak dvě mírně navršené staré těžké lžíce, dnešní moderní jsou menší, takže dávám tři s kopečkama a omáčka je akorát tak, aby držela na příloze, takže jak v receptu uvedeno - 3 na litr, asi bych i přidala. V sobotu bude koprovka, tak zkusím všechno odvážit.

di
2452 příspěvků 22.6.10 19:44
Re: Koprová omáčka - jandule

Já bych si tou hanlivostí/nehanlivostí tak jistá nebyla. Hodně labužníků může být z venkova a ví svoje: http://www.agrokrom.cz/…ka_kejda.pdf

Labužník jandule02
1089 příspěvků 22.6.10 16:47
Re: Koprová omáčka

Dando, „kejda“ není vůbec hanlivá, ale když dám jíšku ze 3 vrchem polévkových lžic mouky do 1 l mléka, tak v tom prostě stojí lžíce. Ale třeba to někdo má rád. Znám i lidi, kteří kvalitu polévky měří právě tímto jevem „stojí v ní lžíce“.

esmeralda
4813 příspěvků 22.6.10 05:49
Re: Koprovou omáčku se ztracenými vejci

jsme měli včera k večeři. Moc jsme si pochutnali.
Maso nám tam (ani moc) nescházelo. Byla to příjemná změna.
Jíšku jsem udělala z másla a kopr přidala až nakonec. Vše v mikrovlnce.
Na cukr jsem zapomněla, ale nescházel.

casino
4497 příspěvků 20.6.10 19:35
Re: Koprová omáčka

SEZÓNNÍ POTRAVINY

esmeralda
4813 příspěvků 19.6.10 09:30
Re: Koprová omáčka

Koprovou omáčku dělám když je na zahrádce kopr. Bez masa jsme ji ale nikdy neměli. Musím vyzkoušet.
Snad se recept moc nezmění když dám obyčejné čerstvé mléko, čerstvý kopr a cukr.

Když jsem partnerovi řekla že k tomu udělám ztracená vejce, nabídl se že mi je pomůže najít nebo zajede do obchodu pro nová.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.6.10 07:13
Re: Koprová omáčka

nad podobnými výlevy si vždy vzpomenu na neslanou dietu v nemocnici. Věřte, že „zablafuňky“ byly v tu chvíli mana nebeská.
Koprovka s vejci a bramborami je u nás velmi oblíbené jídlo. Když není čerstvý ani mražený kopr, ale je chuť, klidně dám sterilovaný. Musí se pak ovšem pečlivěji dochucovat. A dělám ji v podstatě stejně, jako je tento recept, jen místo oleje dávám máslo a doslazuji cukrem.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.6.10 02:46
Re: Koprová omáčka - Vali :-)

je to tak, dodnes jsem nepochopila komentáře tohoto typu - neumím si představit, že bych jakékoliv jídlo, které jsem ani neochutnala, nazvala hanlivě kejdou, co víc, neumím si představit ani chuť koprovky oslazené medem, přesto si myslím, že někomu to tak chutná a vyhovuje a nemám potřebu do toho rýpat a degradovat jak recept, tak autora.
My naopak grilujeme rádi :-), ale je to dražší záležitost, než uvařit večeři klasicky, daleko víc se naběhám nahoru a dolů a taky vytahám daleko víc nádobí :-), v srpnu se díky tomu začínám opravdicky těšit na nevlídné deštivé dny :-)
Vali, měj se hezky, ráda chodím koukat na tvůj tvořivý blog a říkám si - až v důchodu … :-) D.

Vali
1326 příspěvků 18.6.10 15:35
Re: Koprová omáčka...Dando

…jsem na tom podobně jako ty, koprovou omáčku i polévku mám ráda (klidně i přisladím, když to je třeba), s dědoušem se o čerstvý kopr pereme…jen mi v posledních letech špatně po zasetí vzchází…tak si považuji toho co se občas někde objeví… a mimochodem, protože vůbec negriluji a nejím grilované, tak to taky nikde neodsuzuji…a doporučené rady mi jsou nanic, když člověk musí koukat kolik na to má v peněžence…

gabi
551 příspěvků 18.6.10 03:26
Re: Koprová omáčka

myslim si, ze na labuznika chodia ludia roznych vekovych kategorii…ludia, ktori mozno nie su na tom prave zdravotne najlepsie…ludia, ktori objavili kuzlo pocitaca a este v tom nie su tak „doma“ ako ostatni labuznici…ale chcu sa v dobrej viere s nami podelit o svoj recept…tak preco by sa mali zosmiesnovat?

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 18.6.10 03:14
Re: Koprová omáčka - M.Suskova :-)

nic si z toho nedělej, komentáře jsou přesně typu televizního pořadu - Prostřeno :-), ani mi poměr surovin nepřipadá kejdovitě, jestli jsem tedy pochopila správný význam kejdy v tomto spojení?
V zimě, než bych dělala koprovku ze živého kopru, bez chuti a zápachu, tak používám konzervovaný, sladidlo nemám ráda, ale cukr používám i do koprovky, ba i do svíčkové,

martin_etzl
280 příspěvků 17.6.10 23:28
Re: Koprová omáčka

Nechápu, proč by se omáčka musela sladit? Nejsem diabetik, ale sladím jenom rajskou, jinak dělám všechny omáčky bez cukru. Prostě jenom přizpůsobím množství octa nebo citronu.
Sterilovaný kopr jsem koupil jen jednou. Od té doby si ho raději odpustím, když nemůžu sehnat čerstvý nebo přinejhorším mražený.

jiri.podebrady
1 příspěvek 17.6.10 21:02
Re: Koprová omáčka

Nic proti tomu,že koprovka někomu nechutná - možná je to „zmlsanost“. Nebo si autoři nepamatují, že bývalo hůř. A to není tělesná vada.

casino
4497 příspěvků 17.6.10 19:57
Re: Koprová omáčka (Dia)

Hmmm, kejda už na Labu dlouho nebyla… :-(((
M.Suskova, možná by receptu neuškodilo dát do názvu (Dia) a do ingrediencí: 3 PL kopru (sterilovaného kopru)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 17.6.10 19:08
Re: Koprová omáčka

Domnívám se, že ani diabetici nemusí jíst moučné kejdy ochucené sterilovaným koprem. Nahrazení smetany mlékem nedělá ještě „jiný“ recept. Sama smetanu používám zřídka, místo toho zcela postačuje plnotučné (3,5 %) biomléko. Do koprové omáčky pak je daleko lepší kopr čerstvý, který je možné dnes koupit prakticky celý rok. Většina diabetiků může sladit i medem, takže bych použila lžíci medu. Ale pořád by to byla koprová omáčka a ne novinka.

M.Suskova
206 příspěvků 16.6.10 03:19
Re: Koprová omáčka

jandule a kamilio,máte pravdu,že to není první ani druhý recept ale v žádném není psáno nic o možnostech pro diabetiky nebo možnosti použít mléko místo smetany a ve všech je voda nebo vývar.

midla
266 příspěvků 15.6.10 22:16
Re: Koprová omáčka - autorovi receptu

Umělá sladidla nejsou zrovna nejzdravější. Možná by se dala nahradit rostlinou zvanou Stevia (sladká tráva). Zkuste si ověřit, zda je vhodné pro diabetiky (někde na netu jsem četla, že jo, ale na netu je ledacos, že). Zrovinka v koprovce by se trošinku zeleného ztratilo, ta rostlina sladí dost slušně.

kamilio
551 příspěvků 15.6.10 20:51
Re: Koprová omáčka

Ale to je teprvé devátá koprovka na tomto webu, tak nezoufejte, bude hůř! :oops:

Labužník jandule02
1089 příspěvků 15.6.10 18:53
Re: Koprová omáčka

Nechci být ošklivá, ale tohle je zlý sen labužníka.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz