Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme větší kusy hub (malé ponecháme vcelku, větší podélně souměrně rozkrojíme, těm velikým odkrojíme nohu - ponecháme ji vcelku - a klobouk rozkrojíme na čtvrtiny), když jsou prohřáté, přidáme kostku masoxu a za případného podlévání vodou nebo bílým vínem dusíme téměř doměkka. Tekutinu necháme odpařit, zasypeme moukou, prosmahneme, zalijeme smetanou a za stálého míchání necháme probublat. Můžeme dosolit, ovšem přidání jakéhokoli koření včetně kmínu se raději vyhneme a necháme "hovořit" houby samotné...
Recept je z kategorií: Houby
houskový nebo kynutý knedlík (případně dle chuti rozšťouchané brambory)
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Smetanové houby s knedlíkem podle mojí mámy
Včera jsme „nechali hovořit hříbky“ podle Bony. Bez cibulky, bez masoxu, bez mouky.
Na másle podušené hříbky, sůl, bílý pepř, deseti procentní smetana na vaření (hřibů cca 1 kg, smetany cca 250 ml). Těstoviny k tomu - velký úspěch.
528 příspěvků 1.6.09 22:28
Na www.vareni.cz je recept na houby na smetaně. Je výborný. Pak je tam recept na houby na paprice, taky výborný. To mě inspirovalo, že je sem vložím. Oba jsem vyzkoušela, jsou rychlé a dobré.
Dělám něco podobného, pokud se dostanu k čerstvým hřibovitým houbám - jen nepoužívám šlehačku, ale 12% smetanu a místo knedlíků zkuste někdy tagliatele, dokonale harmonická kombinace

P.S. Bez cibulky vařit neumím, i tady ji dávám
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Můžu potvrdit, že s cibulkou mi tato omáčka připadá cutnější. Samozřejmě ji nejprve osmahnu.
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Dělám podobně letitý recept - od mé babičky, jen přidávám k houbám nakrájenou cibulku. Dodá omáčce lehce nasládlou chuť.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Libuško, hned jak bude čas (zítra myju okna, bléé…), tak se pokusím něco zaslat. Zkonzultuju to s mámou, ta je na to jak dělaná. Jen mi, prosím, napiš na Mého labužníka, jestli má pan Ferdinand nějaká dietní omezení nebo jídla, která vyloženě nejí a nemusí, ať něco neťukám, nebo nepřeposílám zbytečně.
Ráda pomůžu, pa B.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Bono, byla za nějaké jednoduché recepty pro pana Ferdinanda moc vděčná.Právě za jídla vařená by byl velmi rád. Má obavu, aby si nepodráždil žlučník jídly smaženými, které si velmi často připravuje. Zřejmě mu vše vařila paní a jemu její kuchyně evidentně schází.Ještě jednou díky. Dobrou. Libuše.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
přestože jsem to nikdy nezkoušela, s hlívou mám obecně dobré zkušenosti. Možná bude potřeba upravit dobu dušení, ale rozhodně to půjde. Hlíva má dost „houbové“ aroma, takže proč ne..?
Docela jsi mě svým dotazem inspirovala, takže až někdy dojdou houby (i když letos nevím, nevím..:-)), zkusím s hlívou a doporučím i svojí mamince.
Budu o Tvém známém přemýšlet a případně se Ti pokusím pro něj poslat (soukromě) nějaké jednoduché a zároveň chutné recepty, pokud tedy budeš chtít.
Ozvi se, B.
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Myslíš , Bono, že by místo lesních hub šla použít hlíva ústřičná? Mám jednoho známého, který ovdověl a teď shání jednoduché recepty, aby byl ve vaření soběstačný. Tento receptík není vůbec komplikovaný a on by ho jistě svedl, ale nemá zamrazené houby. Děkuji. Pěknou dobrou noc přeje Libuše.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
já mám už plný mrazák (dva ze tří šuplíků plné hříbků), už bych to ani neměla kam dát…:-)) Ale jsem moc ráda, ona tahle omáčka nebo takové houbové rizoto uprostřed zimy, mňam!! Čauky, čeká mě plný koš žehlení, tak se dnes loučím… pa Bona
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Škoda , Bono, že přestaly růst nové houby, doufám, že do příštího úplňku, kdy zase porostou, nepromrzne podhoubí. Jménem jsem Libuše. Ahojky.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Tak to jsem moc ráda (…tady si, prosím, doplň křestní jméno, nechci Tě oslovovat příjmením..:-)), že chutnalo. Pa a krásný večer - to se to bude usínat po procházce v lese, úplně závidím… Bona
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Vrátila jsem se z Čertových hradů s plným košem hub a šup dup už jsem kuchtila Smetanové houby s hrnečkovým knedlíkem. No není co dodat , je to pošušňáníčko. Díky za ten předpis. Zdraví Siváková.
410 příspěvků 25.1.09 03:43
Bezvadné jídlo. Já dávám místo smetany ke šlehání kysanou smetanu a houby dusím na sádle,ale souhlasím s bonou tato omáčka je jedinečná.
39 příspěvků 25.1.09 03:43
Zrovna včera jsem toto výborné jídlo připravoval, jen bych vynechal tu mouku!
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
toto je možné připravit i z mražených hub, ale já už si je na tuhle dobrůtku odděluji a dbám, aby byly správně vhodně pokrájené…navíc pokrm moc krásně vypadá..
V poslední době zkouším (a ráda) různé recepty, které se týkají hub, ale tahle maminčina „majda“ je opravdu ověřená a prověřená léty…:-))
Na ráno přeji bohatý úlovek v lese (závidím, že můžeš jít do lesa, někteří z nás funí MHD do práce..) a dobrou chuť! Bona
490 příspěvků 25.1.09 03:43
Zrovna si tu slintám nad klávesnicí, bude to určitě mňamka, protože šlehačka a houby…mhm…to bude ono. Já mám tedy jasno, dnes ráno musím do lesa. Zdraví Siváková.