Recept Šlehačkový kotlet

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vepřové kotlety naklepeme, posolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji na pánvi přibližně 2minutky po každé straně. Syrové brambory nakrájíme na tenké plátky, stejně tak i cibuli si nakrájíme na silnější kolečka. Připravíme si větší pekáč, který trochu vymastíme olejem a na dno naskládáme polovinu brambor, které posolíme a posypeme kmínem. Na spodní vrstvu brambor umistíme polovinu cibule a opět posolíme a okmínujeme. Položíme kotletky. Na kotlety umístíme zbytek cibule, sůl, kmín a doskládáme zbytkem koleček brambor, sůl, kmín. Rovnoměrně zalijeme oběma šlehačkami. Přiklopíme a pečeme zhruba hodinu zakryté na nejvyšší teplotu a potom ještě půl hodinky odkryté. Jídlo je opravdu báječné, na talíři sice nevypadá nic moc. Ale kulinářský efekt je nepřekonatelný. Pokud zbyde :-) je to výborné i za studena. Je to zbytečné ale někdy se může nahoru nastrouhat i sýr (eidam nebo niva). Důležité je opravdu nešetřit na kmínu a také šlehačka je nejlepší 33%. Dá se nahradit i zakysanou, ale výsledný efekt je zhruba třetinový :-)

Recept je z kategorií: Vepřové maso

Nahlásit recept

  • 22.01.06 vloženo
  • 5158x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 4 vepřové kotlety, krkovička (kdo nejí vepřové, nahradí kuřecím)
  • 1 kg cibule
  • 1 kg brambor
  • 2 ks smetana ke šlehání(33%)
  • sůl, pepř, kmín, olej
  • Jedná se o výborný recept. Možná znáte, pokud ne, určitě zkuste!

Doporučená příloha

  • pivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šlehačkový kotlet

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Kubajsb
2 příspěvky 06.04.11 11:46

Doporucuju jeste brambory promichat s trochou horcice, a kotlet taky jemne potrit. :palec:

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šlehačkový kotlet

Jejdanánky, na sýr jsem si ani nevzpomněla. Doufám, že mě nikdo neobviňuje z tohoto moderního barbarství - tj. sypati na všechno syr. :-))

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šlehačkový kotlet

Já to znám odmalička. Kamarádka mojí babičky, která k nám jezdila s vnoučaty na letní byt, tomu říkala „šlamastyka“ a nejen pro mě ji musela připravit několikrát za prázdniny. Je to opravdu výborné a sýr také považuji za zbytečný.
Občas vařím, ale od paní Dragounové to bylo nepřekonatelné :-)). Často na ni myslím. Hezkou neděli všem. B.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Šlehačkový kotlet, Vřele doporučuju

milým labužníkům, kteří tento recept neznají. Já se s ním seznámila teprve dnes a jsem skoro u vytržení. Kmín byl použit mletý a také jsem brambory posypala čubricou (tu jsem dnes také použila poprvé). Krkovička byla úplně božská, brambory a cibulka zlatavě upečené.
No prostě jednička s hvězdičkou!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz