Recept Slaný zajíček a beránek (přílohové pečivo)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slaný zajíček a beránek (přílohové pečivo)

Úvod

Recept vznikl díky mé nespokojenosti s recepty na bylinkový chléb a slaný dortový korpus :cert:

Toto pečivo podávám jako přílohu např. k tvarohovým pomazánkám typu Palivec, Budapešťská, pažitková apod., nebo jej používám jako korpus pro výrobu slaných dortů namísto toastového chleba. Korpus má svoji chuť a pomazánky pak také nemusí být tak tučné, jako když použijeme pečivo sušší.

Těsto není moc tuhé, je určeno k pečení ve formě. Pečivo nemusí být jen bylinkové, zelené. Mám vyzkoušenu i „italskou“ variantu se sušenými rajčaty, bazalkou, olivami a parmazánem.

Množství mouky je uvedeno přibližně; velice záleží na vlhkosti bylinek a sýrů. Těsto by nemělo téci, ale zase nesmí být tuhé, aby dobře vyplnilo drobné detaily ve formě. Tedy o něco tekutější, než např. na buchty.

Těsta je cca ½ kg, do větších forem (dort) dělám o polovinu více. Nutno individuálně vyzkoušet!

Postup

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova, nakonec přihodíme lístky bylinek a necháme krátce „zavadnout“.

Z vody (mléka), špetky soli a cukru, trochy mouky a droždí vyrobíme kvásek. Do vzešlého kvásku zamícháme (nejlépe v hnětači) vejce, sýr, schladlou cibuli s bylinkami, osolíme a okořeníme pepřem a muškátovým oříškem. Postupně zapracováváme mouku do potřebné konzistence těsta.

Těsto ihned po zpracování vložíme do zvolené formy (vymazané tukem a vysypané např. strouhankou) a necháme na teplém místě asi ½ h kynout. Formy plníme do cca 2/3 objemu – pozor u těch uzavíratelných s horním dílem :mrgreen: , více těsta při pečení víko nadzdvihne a tvar výrobku je po upečení zdeformovaný!

Doba pečení je závislá na velikosti formy; menší tvary asi 20 minut, velké až 40 minut. Po upečení vyklopíme z formy a necháme na mřížce schladnout.

Podáváme jen tak a nebo můžeme povrch ozdobit některou tužší pomazánkou.

Recept je z kategorií: Korpusy Pečivo Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.04.14 vloženo
  • 3254x zobrazeno

Ingredience

  • 1 PL oleje
  • 1 cibule
  • 50 g směsi zelených bylinek (špenát, kopřiva, petrželová a celerová nať, pažitka, naťová cibule, medvědí česnek, řeřicha)
  • 1 vejce
  • 60 ml vody nebo mléka
  • ¼ balíčku čerstvého droždí (10 -11 g)
  • sůl
  • cukr
  • mletý pepř
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 100 g strouhaného sýra (ementál) nebo 150 g měkkého sýra (balkánský, ovčí, kozí apod.)
  • asi 170 – 220 g hladké mouky
  • tuk a strouhanka na vymazání a vysypání formy – ten kdo používá silikonovou, mazat a sypat nemusí :-)

Doporučená příloha

  • pomazánky, studená masa, vejce, saláty

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 20.04.14 14:32

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Slaný zajíček a beránek (přílohové pečivo)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Eja
3811 příspěvků 22.04.14 09:49

@birkana Udělej si radost! Doporučuji koupit rovnou i olejový spray, který firma nabízí. Vyzkoušeny různé bábovky z hutnějších těst, ne piškotové ( seriál bábovek na Kitchenette stojí za pozornost - na tu poslední vídeňskou jablkovou se chystám v pátek), velikonoční nádivka. V plánu experimenty nepečené - pannacotta, huspeniny/aspiky. :mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 22.04.14 09:24

@Eja, formy jsou nádherné :potlesk: - dík za odkaz. To zase budu utrácet :cert:, tedy „dělat si radost“ :kytka:

Já ze sušených rajčat používám do těsta i olej z nich - (1 - 2 lžíce), pak v kombinaci s bazalkou, oreganem a sýrem dosáhnu chuť „a la pizza“ 8o (Pro „tvrdý chlapy“ přidávám též nasekanou chilli papričku :twisted: )

Chuťových kombinací je nespočetně; vyzkoušej příležitostně „provensálskou“ směs bylinek + česnek nebo kombinaci plísňové sýry + sekané vlašské ořechy, černé olivy + slané arašídy. Fantazii se meze nekladou :lol:

 
Eja
3811 příspěvků 22.04.14 08:51

@birkana
Díky za rady. V „mokré“ verzi se sušenými rajčaty, bazalkou zkusím použít tuto formu
Rozhodně výborná inspirace s velkým potenciálem :kytka:

 
birkana
1665 příspěvků 22.04.14 08:41

@Eja, budeš-li péci korpus na dort, uber sýr a nebo použij tvrdý suchý. Díky vyššímu obsahu měkčího sýra je těsto vlhčí, kompaktnější, více podobné třenému. Do vlhčího těsta dávám jako náplň (po pomáznutí korpusu tenkou vrstvičkou másla) jen zrající sýry (hermelín, zlato, různé se zelenou a modrou plísní) a/nebo plátky salámu, uzeného masa apod. + zelenina; zatížím a nechám do druhého dne v chladu.

Na promáznutí a zdobení pomazánkami peču těsto sušší - méně sýrů do těsta. Také vyzkoušej pečení ve formách - zjistila jsem velký rozdíl při pečení ve formě otevřené a uzavřené :think:, ta zavřená se chová stejně jako domácí pekárna (co se týče měkké kůrky a celkové vlhkosti) :idea:

 
Eja
3811 příspěvků 21.04.14 19:34
Moc pěkné

Už jsem sice nestačila vyzkoušet, ale brzy to napravím, nejspíše jako korpus pro slaný dortík. :mavam:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Květáková polévka Květáková polévka
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz