Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Sladké slepované mrkvové pečivo mnozí z nás připravují jako
vánoční pečivo. Mne napadlo těsto poněkud upravit a upéci z něho
taštičky se slanou cibulovou náplní. Opakovala jsem již několikrát;
pečivo vždy velice rychle zmizelo! Je vhodné jako „zakousnutí“ např.
k večernímu sledování TV nebo jako pečivo k snídani či svačině.
Vzhledem k většímu podílu zeleninové složky (vláknina) a relativně nízkému obsahu tuku jsou tyto taštičky zdravější alternativou tučného listového pečiva nebo přemaštěných smažených hranolků a lupínků.
Sladké slepované mrkvové pečivo mnozí z nás připravují jako vánoční pečivo. Mne napadlo těsto poněkud upravit a upéci z něho taštičky se slanou cibulovou náplní. Opakovala jsem již několikrát; pečivo vždy velice rychle zmizelo! Je vhodné jako „zakousnutí“ např. k večernímu sledování TV ;-) nebo jako pečivo k snídani či svačině. Vzhledem k většímu podílu zeleninové složky (vláknina) a relativně nízkému obsahu tuku jsou tyto taštičky zdravější alternativou tučného listového pečiva nebo přemaštěných smažených hranolků a lupínků. V první řadě si připravíme náplň. Na sádle rozškvaříme drobně pokrájenou slaninu a na ni necháme dusit pokrájenou cibuli. Osolíme a opepříme (já pepřím docela dost). Cibuli necháme rozdusit do měkka; hotovou schladíme. Pak vmícháme posekanou petrželovou nať a vařená vejce nakrájená na malé kostičky. Těsto vypracujeme z uvedených surovin a odložíme na přibližně ½ h odpočinout. Čerstvě sklizená mrkev obsahuje více vody – těsto z ní připravené je vlhčí. Podle potřeby přidáme hrubou mouku. Těsto rozválíme na plát cca 3 mm silný, vykrájíme kolečka nebo čtverečky a obvyklým způsobem naplníme. Uzavřeme a upečeme. Po upečení ještě na pekáči posypeme horký povrch sýrem, vložíme na několik okamžiků zpět do trouby, aby se sýr lehce natavil. Peču také větší „kapsy“ ke svačině. Těsto rozválím na průměr asi 15 cm a naplním odpovídajícím množstvím náplně. Podávám teplé i studené. Vhodné by byly i jiné slané nádivky, např. houbová, zelná, z uzeného masa, z pečeného masa apod. Tip! Kdo má rád ovčí sýry (čerstvé i zrající), přidá kousek sýra při plnění k cibuli. Zkusila jsem takto přidat ovčí zrající sýr s bílou plísní – chuť náplně byla jedinečná :palec: !
Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Pečivo Pirohy Slané pečivo
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
15.11.14 20:26
Těsto se mi dost lepilo, přidávala jsem hodně mouky. Měla jsem jen nevýrazný sýr, a to byla asi chyba. Jako teplé to bylo výborné, ale jako studené je to dost suché. Ale vyzkouším to ještě jednou, jako větší kousky s více náplně.
Líbí se mi Uvaření se již líbí 2 labužníkůmOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Slané zeleninové pečivo (z mrkve, plněné cibulí)
@babi, mrkvové těsto jsem plnila také klasickými náplněmi do pirohů (masová, z vepřových či kuřecích drobů, z drůbežího masa, rybí atd.); vše bylo chutné
Těsto sice není tak křupavé jako lístkové
ani nadýchané jako kynuté. Je díky mrkvi vlhčí, kompaktnější. Pečivo
je však „zdravá“ alternativa v dnešní „smažené foodfastové“
době

Birkana, recept zni zajimave a dovedu si predstavit, ze chutna vyborne. Casto jsem pripravovala z ruznych test vcetne fillo testa ruzne kapsy, zaviny a zebrakovy tasky, plnene pikantni nadivkou pripravenou z ingredienci co byly po ruce. To mrkvove testo je vyborny napad
Diky za ispiraci a s pozdravem…
Příspěvek upraven 10.11.14 v 03:21