Recept Slané zeleninové pečivo (z mrkve, plněné cibulí)

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Slané zeleninové pečivo (z mrkve, plněné cibulí)

Úvod

Sladké slepované mrkvové pečivo mnozí z nás připravují jako vánoční pečivo. Mne napadlo těsto poněkud upravit a upéci z něho taštičky se slanou cibulovou náplní. Opakovala jsem již několikrát; pečivo vždy velice rychle zmizelo! Je vhodné jako „zakousnutí“ např. k večernímu sledování TV ;-) nebo jako pečivo k snídani či svačině.

Vzhledem k většímu podílu zeleninové složky (vláknina) a relativně nízkému obsahu tuku jsou tyto taštičky zdravější alternativou tučného listového pečiva nebo přemaštěných smažených hranolků a lupínků.

Postup

Sladké slepované mrkvové pečivo mnozí z nás připravují jako vánoční pečivo. Mne napadlo těsto poněkud upravit a upéci z něho taštičky se slanou cibulovou náplní. Opakovala jsem již několikrát; pečivo vždy velice rychle zmizelo! Je vhodné jako „zakousnutí“ např. k večernímu sledování TV ;-) nebo jako pečivo k snídani či svačině.

Vzhledem k většímu podílu zeleninové složky (vláknina) a relativně nízkému obsahu tuku jsou tyto taštičky zdravější alternativou tučného listového pečiva nebo přemaštěných smažených hranolků a lupínků.

V první řadě si připravíme náplň. Na sádle rozškvaříme drobně pokrájenou slaninu a na ni necháme dusit pokrájenou cibuli. Osolíme a opepříme (já pepřím docela dost). Cibuli necháme rozdusit do měkka; hotovou schladíme. Pak vmícháme posekanou petrželovou nať a vařená vejce nakrájená na malé kostičky.

Těsto vypracujeme z uvedených surovin a odložíme na přibližně ½ h odpočinout. Čerstvě sklizená mrkev obsahuje více vody – těsto z ní připravené je vlhčí. Podle potřeby přidáme hrubou mouku.

Těsto rozválíme na plát cca 3 mm silný, vykrájíme kolečka nebo čtverečky a obvyklým způsobem naplníme. Uzavřeme a upečeme. Po upečení ještě na pekáči posypeme horký povrch sýrem, vložíme na několik okamžiků zpět do trouby, aby se sýr lehce natavil.

Peču také větší „kapsy“ ke svačině. Těsto rozválím na průměr asi 15 cm a naplním odpovídajícím množstvím náplně. Podávám teplé i studené.

Vhodné by byly i jiné slané nádivky, např. houbová, zelná, z uzeného masa, z pečeného masa apod.

Tip! Kdo má rád ovčí sýry (čerstvé i zrající), přidá kousek sýra při plnění k cibuli. Zkusila jsem takto přidat ovčí zrající sýr s bílou plísní – chuť náplně byla jedinečná :palec: !

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla Pečivo Pirohy Slané pečivo


Reklama

Nahlásit recept

  • 05.11.14 vloženo
  • 4103x zobrazeno

Čas přípravy

  • asi 1 hodina

Ingredience

  • Těsto:
  • 200 g strouhané mrkve
  • 100 g hladké mouky
  • asi 100 g hrubé mouky
  • 100 g sádla (másla nebo jiného vhodného tuku) – nejlépe nastrouhané na hrubém „slzičkovém“ struhadle
  • 1/3 KL jedlé sody nebo ½ bal. kypřícího prášku
  • 1 vejce
  • sůl
  • *
  • Náplň:
  • kousek slaniny
  • 1 PL sádla
  • 4 střední cibule
  • 2 natvrdo vařená vejce
  • petrželová nať
  • mletý pepř
  • sůl
  • *
  • tvrdý strouhaný sýr na posypání (ementál, parmazán apod.)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

ajta 15.11.14 20:44

super nápad, s těstem se dobře pracovalo…

Odkaz na uvaření

Ala_V 15.11.14 20:26

Těsto se mi dost lepilo, přidávala jsem hodně mouky. Měla jsem jen nevýrazný sýr, a to byla asi chyba. Jako teplé to bylo výborné, ale jako studené je to dost suché. Ale vyzkouším to ještě jednou, jako větší kousky s více náplně.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

birkana 05.11.14 14:33

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Slané zeleninové pečivo (z mrkve, plněné cibulí)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1667 příspěvků 10.11.14 13:53

@babi, mrkvové těsto jsem plnila také klasickými náplněmi do pirohů (masová, z vepřových či kuřecích drobů, z drůbežího masa, rybí atd.); vše bylo chutné :lol: Těsto sice není tak křupavé jako lístkové ani nadýchané jako kynuté. Je díky mrkvi vlhčí, kompaktnější. Pečivo je však „zdravá“ alternativa v dnešní „smažené foodfastové“ době ;) :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 10.11.14 01:31

Birkana, recept zni zajimave a dovedu si predstavit, ze chutna vyborne. Casto jsem pripravovala z ruznych test vcetne fillo testa ruzne kapsy, zaviny a zebrakovy tasky, plnene pikantni nadivkou pripravenou z ingredienci co byly po ruce. To mrkvove testo je vyborny napad :! Diky za ispiraci a s pozdravem…

Příspěvek upraven 10.11.14 v 03:21

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz