Recept Tykve plněné houbami a sýrem Dia Veg Linie Bezlep

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tykve plněné houbami a sýrem

Úvod

Na naplnění jsem použila oblíbenou kombinaci podzimních hub - pýchavky a lišky. K plnění se určitě dají použít jakékoli jedlé lesní i uměle pěstované houby; v nouzi i žampiony sterilované ve slaném nálevu.

Taktéž výběr sýra je podle chuti, výborná je kombinace sýra tvrdého strouhaného (může být i sýr zrající) a přírodního čerstvého sýra.

Tento pokrm lze připravit i bez tuku, takže je vhodný pro odlehčovací zeleninové dny.

Postup

Nejvhodnější k plnění jsou mladé tykvičky o váze cca 300 g, ale pokrm je dobrý i z tykví větších. Pro ilustraci jsem použila obě možnosti. Z velké tykve krájím napříč plátky silné 2 cm, které oloupu a vydlabu semeník. Ty mladé a malé použiju NEOLOUPANÉ, rozkrojené po délce, pouze je zbavím středů, aby vznikl prostor pro naplnění.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ: Houby nakrájíme na větší kusy. Vložíme na trochu oleje (kdo připravuje bez tuku, pouze podlije 2 - 3 lžícemi vody), osolíme okořeníme, přidáme pokrájené papriky, česnek a podusíme cca 10 minut. Necháme trochu schladnout a vmícháme polovinu množství sýra. Já jsem použila do náplně strouhaný ementál.

Připravené tykve naskládáme do pekáčku, naplníme vrchovatě houbovo-sýrovou náplní. Pokud náplň zbyde, dejte ji na hromádky vedle tykví. Kdo více solí, ještě nakonec tykve posolí - většinou postačí na ochucení sůl z náplně. Vhodné je péct na pečicím papíru, tak máme jistotu, že se nic nepřipálí. Tykve ale samy pustí dostatek tekutiny - nemusíme ani podlévat!

Na naplněné tykve ještě na ozdobu položíme řezy rajčátek, cibule a kousky sýra. Nejchutnější je čerstvý přírodní, krájený na hranolky a nebo jen rozdrobený. Nebojíme-li se obsahu tuku, nakonec vše ještě pokropíme olejem. Pečeme cca 30 minut, do změknutí tykví.

Přeji dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Hlavní jídlo Pro diabetiky Redukční dieta Teplé předkrmy Zeleninová jídla


Reklama

Nahlásit recept

  • 28.09.13 vloženo
  • 5887x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 - 80 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • cca 1,2 kg tykví (cukety apod.)
  • cca 400 g směsi hub (pýchavky + lišky)
  • olej podle potřeby
  • sůl
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • 2 ks žlutých (nebo jiných) paprik
  • 5 stroužků česneku
  • celkem 200 g sýrů (tvrdý a čerstvý)
  • rajčata
  • cibule

Doporučená příloha

  • pečivo nebo „jen tak“

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.08.17 13:03

Moc dobré, z hub jsem měla jen zbylé dva malé žampiony, pár pýchavek a trošku špiček - bohatě tato směska postačila :)
Přidala jsem nahoru pod sýr po plátku šunky Zvonařky…
Sezona tykví všeho druhu je v plném proudu, takže díky za inspiraci :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

birkana 28.09.13 10:37

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Tykve plněné houbami a sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 07.08.17 13:04

Moc dobré, z hub jsem měla jen zbylé dva malé žampiony, pár pýchavek a trošku špiček - bohatě tato směska postačila :)
Přidala jsem nahoru pod sýr po plátku šunky Zvonařky…
Sezona tykví všeho druhu je v plném proudu, takže díky za inspiraci :)
Dnes z jedné cuketky - vydlabaný vnitřek jsem nevyhazovala, je super použít ho na polévku :)

 
Zuzka1973
2135 příspěvků 05.08.17 12:35

Vytahuji další skvělý sezonní recept :kytka:

 
M.Suskova
206 příspěvků 04.10.13 01:41

S těmi bramborami bych to mohla zkusit, ale chuť na tykve stejně zůstává.

 
birkana
1663 příspěvků 03.10.13 16:11

Podobným způsobem se dají zapékat i půlky větších vydlabaných a do poloměkka uvařených brambor. To je také dobrá varianta ;) Brambory je ale potřeba při pečení mírně podlít.

 
M.Suskova
206 příspěvků 03.10.13 15:16

U mě je to trochu jinak. Bydlím na vesnici, zahradu nemám, auto taky ne a do marketu daleko.

 
birkana
1663 příspěvků 03.10.13 14:32

Díky za pochvalu. Ono to nejen dobře vypadá, ale i chutná! Určitě se dá uvařit i z kupovaných surovin (superhypermar­kety), pokud nejsi jako já. Vařím pokud možno z domácích zdrojů podle sezóny. A není to, jak si někteří Labužníci mohou myslet, z důvodů škudlivých! Je to prostě životní styl, naprosto nezávislý na majetku ;)

 
M.Suskova
206 příspěvků 02.10.13 17:29

Tohle vypadá úúúúúžasně, kapou mi z toho sliny do klávesnice, jenže nemám kde sehnat hlavní surovinu, nějakou tykev nebo cuketu.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Brusinkový koláč z kefíru


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz