Recept Tykve plněné houbami a sýrem Dia Veg Linie Bezlep

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Tykve plněné houbami a sýrem

Úvod

Na naplnění jsem použila oblíbenou kombinaci podzimních hub - pýchavky a lišky. K plnění se určitě dají použít jakékoli jedlé lesní i uměle pěstované houby; v nouzi i žampiony sterilované ve slaném nálevu.

Taktéž výběr sýra je podle chuti, výborná je kombinace sýra tvrdého strouhaného (může být i sýr zrající) a přírodního čerstvého sýra.

Tento pokrm lze připravit i bez tuku, takže je vhodný pro odlehčovací zeleninové dny.

Postup

Nejvhodnější k plnění jsou mladé tykvičky o váze cca 300 g, ale pokrm je dobrý i z tykví větších. Pro ilustraci jsem použila obě možnosti. Z velké tykve krájím napříč plátky silné 2 cm, které oloupu a vydlabu semeník. Ty mladé a malé použiju NEOLOUPANÉ, rozkrojené po délce, pouze je zbavím středů, aby vznikl prostor pro naplnění.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ: Houby nakrájíme na větší kusy. Vložíme na trochu oleje (kdo připravuje bez tuku, pouze podlije 2 - 3 lžícemi vody), osolíme okořeníme, přidáme pokrájené papriky, česnek a podusíme cca 10 minut. Necháme trochu schladnout a vmícháme polovinu množství sýra. Já jsem použila do náplně strouhaný ementál.

Připravené tykve naskládáme do pekáčku, naplníme vrchovatě houbovo-sýrovou náplní. Pokud náplň zbyde, dejte ji na hromádky vedle tykví. Kdo více solí, ještě nakonec tykve posolí - většinou postačí na ochucení sůl z náplně. Vhodné je péct na pečicím papíru, tak máme jistotu, že se nic nepřipálí. Tykve ale samy pustí dostatek tekutiny - nemusíme ani podlévat!

Na naplněné tykve ještě na ozdobu položíme řezy rajčátek, cibule a kousky sýra. Nejchutnější je čerstvý přírodní, krájený na hranolky a nebo jen rozdrobený. Nebojíme-li se obsahu tuku, nakonec vše ještě pokropíme olejem. Pečeme cca 30 minut, do změknutí tykví.

Přeji dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Hlavní jídlo Pro diabetiky Redukční dieta Teplé předkrmy Zeleninová jídla

Nahlásit recept

  • 28.09.13 vloženo
  • 6236x zobrazeno

Čas přípravy

  • 60 - 80 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • cca 1,2 kg tykví (cukety apod.)
  • cca 400 g směsi hub (pýchavky + lišky)
  • olej podle potřeby
  • sůl
  • mletý kmín
  • mletý pepř
  • 2 ks žlutých (nebo jiných) paprik
  • 5 stroužků česneku
  • celkem 200 g sýrů (tvrdý a čerstvý)
  • rajčata
  • cibule

Doporučená příloha

  • pečivo nebo „jen tak“

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 07.08.17 13:03

Moc dobré, z hub jsem měla jen zbylé dva malé žampiony, pár pýchavek a trošku špiček - bohatě tato směska postačila :)
Přidala jsem nahoru pod sýr po plátku šunky Zvonařky…
Sezona tykví všeho druhu je v plném proudu, takže díky za inspiraci :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

birkana 28.09.13 10:37

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Tykve plněné houbami a sýrem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Zuzka1973
2234 příspěvků 07.08.17 13:04

Moc dobré, z hub jsem měla jen zbylé dva malé žampiony, pár pýchavek a trošku špiček - bohatě tato směska postačila :)
Přidala jsem nahoru pod sýr po plátku šunky Zvonařky…
Sezona tykví všeho druhu je v plném proudu, takže díky za inspiraci :)
Dnes z jedné cuketky - vydlabaný vnitřek jsem nevyhazovala, je super použít ho na polévku :)

 
Zuzka1973
2234 příspěvků 05.08.17 12:35

Vytahuji další skvělý sezonní recept :kytka:

 
M.Suskova
206 příspěvků 04.10.13 01:41

S těmi bramborami bych to mohla zkusit, ale chuť na tykve stejně zůstává.

 
birkana
1674 příspěvků 03.10.13 16:11

Podobným způsobem se dají zapékat i půlky větších vydlabaných a do poloměkka uvařených brambor. To je také dobrá varianta ;) Brambory je ale potřeba při pečení mírně podlít.

 
M.Suskova
206 příspěvků 03.10.13 15:16

U mě je to trochu jinak. Bydlím na vesnici, zahradu nemám, auto taky ne a do marketu daleko.

 
birkana
1674 příspěvků 03.10.13 14:32

Díky za pochvalu. Ono to nejen dobře vypadá, ale i chutná! Určitě se dá uvařit i z kupovaných surovin (superhypermar­kety), pokud nejsi jako já. Vařím pokud možno z domácích zdrojů podle sezóny. A není to, jak si někteří Labužníci mohou myslet, z důvodů škudlivých! Je to prostě životní styl, naprosto nezávislý na majetku ;)

 
M.Suskova
206 příspěvků 02.10.13 17:29

Tohle vypadá úúúúúžasně, kapou mi z toho sliny do klávesnice, jenže nemám kde sehnat hlavní surovinu, nějakou tykev nebo cuketu.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz