Recept Salcburské noky se šodó (solnohradské)

Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Salcburské noky se šodó (solnohradské)

Postup

Příprava noků
1. Oddělíme žloutky od bílků.

2. Žloutky smícháme s 1/3 dávky cukru a mírně vymícháme.

3. Z bílků ušleháme sníh, během šlehání přisypáváme zbytek moučkového cukru, až je sníh pěkně tuhý.

4. Do žloutků s cukrem zlehka zapracujeme sníh a poté mouku.

5. Mléko přivedeme k varu. Mléko nalejeme do pekáčku (rozměr cca 15×20 cm nebo menší). Do horkého mléka vlijeme těsto, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě cca 15 - 30 minut dorůžova.

Příprava šodó
1. V menším hrnci smícháme žloutky, víno, cukr, citronovou šťávu, citronovou kůru a dobře promícháme.

2. Nejlépe ve vodní lázni zahříváme za stálého šlehání hmotu než mírně zhoustne. Odstavíme, jakmile zmizí řídká horní pěna. Zkušenější nemusí ohřívat ve vodní lázni, je však potřeba stálé míchání - vajíčka nesmíme uvařit :-) Jinak budeme mít omeletu nebo míchaná vajíčka.

3. Z upečeného piškotu vykrojíme lžící noky, rozdělíme je na talíře a přelijeme šodó.

Je nutné konzumovat ihned po přípravě, šodó se dobře neuchovává.

Inspirace z pořadu Kluci v akci.

Nahlásit recept

  • 28.04.13 vloženo
  • 2801x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • *Na Noky*
  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 1,5 dl mléka
  • *Vinné šodó*
  • 6 žloutků
  • 1 dl dezertního bílého vína
  • 40 g moučkového cukru
  • šťáva z 1/2 citronu
  • trocha nastrouhané citronové kůry.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

jcs1 28.04.13 12:16

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Salcburské noky se šodó (solnohradské)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
casino
4479 příspěvků 28.04.13 23:43
Hihi, nechám na Viktorovi jak s komentáři naloží...

… ale na obrázku to šodó vypadá spíše jako pudink, než pěna 8o
Na 2 žloutky + 1 vejce dávám 1/8 litru (125 ml) STOLNÍHO, nejlépe mladého bílého :palec:… a citronová kůra se z logických důvodů dává VCELKU a ne nastrouhaná 8)

 
jcs1
77 příspěvků 28.04.13 23:11

Díky. Upravil jsem si to. Zapomněl jsem jen dopsat. Vína bylo dost.

Prosím admina o smazání komentářů, je to opraveno :-)

 
casino
4479 příspěvků 28.04.13 22:59
Je chvályhodné, že uvádíte zdroj, ale…

… nevypadlo vám něco z receptu?
ŠODÓ, neboli vinná PĚNA, se připravuje ŠLEHÁNÍM (na vodní lázni)
No, ale uznávám, že na fotečce ten „krém“ na cvibochu odpovídá jak množství ingrediencí (málo vína), tak způsobu přípravy v postupu uvedeném (bez šlehání)… ;) :)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Šamorínský rožeň

Nejlepší recepty

Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Květáková polévka Květáková polévka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz