Recept Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Uvařit fazole ve velkém hrnci po 1 hodinu, až jsou měkké. Zcedit a přidat rozdrobenou kostku, vodu, neslitá rajčata vařečkou rozmačkaná, rajčatovou pastu, bobkové listy, česneky a bylinky. Přivést do varu, přikrýt a dusit po 30 min. Rozehřát máslo na velké pánvi, přidat kotlety a prudko je osmažit na každé straně. Vyjmout z pánve a přidat do ní klobásky a osmažit je na všech stranách do zlatova. Vyjmout z pánve. Slít všechen tuk, až na 1 lžíci. Pokrájet každou klobásku na 3 kousky. Přidat špek a cibuli a smažit, až je cibule měkká. Dát dohromady kotlety, klobásky, špek s cibulí a fazulovou směsí do zapékací hluboké mísy, přikrýt poklicí, nebo dvojitým alobalem a péct v 200°C troubě po 1 1/2 hodiny. Sem tam zamíchat. Podávat horké. Existuje moho verzí této speciality z jihozápadní části Francie.

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 05.05.02 vloženo
  • 12005x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 375 g bílých fazolí, namočených přes noc, vypraných a zcezených
  • 2 kuřecí polévkové kostky
  • 2 hrnky vody
  • 400 g konzerva oloupaných rajčat
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 2 bobkové listy
  • 3-4 česneky, na jemno nasekané
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 2 lžičky šalvěje (nebo 1/2 lžičky sušené)
  • 30 g másla
  • 6 vepřových kotlet
  • 375 g tenkých vepřových klobásků
  • 4 plátky špeku na kostičky nakrájeného
  • 3 velké cibule, posekané

Doporučená příloha

  • Selský chleba, křupavé pečivo a robustní bílé víno, nebo pivo.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Ribanna
16 příspěvků 27.03.09 16:21
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

Už se na ten recept chystám,docela se mi líbí,ale-mám spoustu červených fazolí.Nebude to nějak vadit,myslím co se týká chuti?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - buraci,

mám radost, že Vám tato forma Cassoulet chutnala. Kdykoliv později je čas vyzkoušet i nějaký ten recept s jinými ingrediencemi. S těmi karbanátky to byl výborný nápad ;o) Děkuji Ti, že se s námi dělíš o svoje zkušenosti a také za vyzkoušení receptu!

Přeji Ti příjemný nedělní večer.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

Babi, moc jsme si pochutnali a cely cassoulet na posezeni snedli (ale predtim jsem ho stihla pro Bali vyfotit:-). Nepodarilo se mi sehnat vhodne klobasky, takze jsem jako nahradu vyrobila takove male karbanatky z koreneho veproveho masa podle Julie Child, chutove s timhle cassouletem moc pekne ladily. Dekuji moc za vyborny recept a preji pekny zbytek nedele!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - jandule, buraci,

napsala bych přesně to co buraci ;o) jandule, už jsi ty klobásky ochutnala? Ptám se proto, aby Ti nepopraskaly (záleží na střívkách). Jinak přidej klobásky až ke konci.

Přeji Vám příjemné odpoledne!

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - jandule

Dle meho nazoru ty grilovaci s bylinkami (idealne pokud jsou hrube mlete), aspon tedy podle toho jake byvaly ty toulouse klobasky. Ale babi to urcite napise presneji.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

Hodlám vyzkoušet tuto krmi tuto neděli. Ale mám malý dotaz - náš dvorní řezník vyrábí syrové klobásky trojího typu - klasické smetanové, pak vinné a potom tak zvané grilovací - ty jsou okořeněny bylinkami a zeleným pepřem nebo medvědím česnekem a pepřem. Které jsou na to lepší?

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - Bali,

děláš někdy klobásky? Já je zde ještě nedělala, ale v Kanadě dost často. Měli jsme je rádi mimo jiné na BBQ a také jsem je používala v různých jídlech.

Pa, utíkám dát na stůl ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - buraci,

fakt je, že Cassoulet je vlastně pokrm z jehněčího a také s přidáním confit z husy, nebo uzených husích prsou atd. Tento recept jsem přidala z důvodu dostupnosti ingrediencí a také poměrně jednoduché přípravě ;o) Tak si nechejte chutnat a snad někdy také přijde řada na nějaký ten složitější recept.

Příjemný večer!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

v tomto pokrmu jsou vyborne i kachni stehynka. :-)

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - babi

Diky za dalsi recepty a hlavne za radu se strouhankou. Ja mam v Mastering the Art of French Cooking taky tristrankovy recept, je to vhodne pro chvile, kdyz se clovek potrebuje v kuchyni vyradit:-) Bohuzel obsahuje jehneci a nase navsteva neni naklonena pozirani jehnatek. Ja myslim, ze i tenhle kastrulek bude mit uspech, samozrejme to pujde na stul pekne horke rovnou z trouby, co vic si v tomhle sychravem pocasi prat:-) Preji prijemny vecer.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - Manku

Mozna se klobasek jednou odvazim, tady je takovych peknych receptu:-) Ale my mame radsi klobasky uzene (tyto syrove potrebuji spis vyjimecne), a to musim pockat, az manzel zbuduje udirnu, pripadne jsem koukala, ze daji koupit takove plechove udirny, ale to nevim, jak moc jsou kvalitni. Diky za radu, netusila jsem, ze je klobaskove prislusenstvi bezne k dostani, no zatim se kouknu po te narazecce.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - buraci,

koukni se ZDE jestli se Ti bude chtít, je tam víc Cassoulete kastrůlků. Zajisté Bali má naprostou pravdu v tom, jak se tak také připravuje Cassoulet a je to snad ten nejvíc tradiční recept (můžu ho přidat na Labu), ale měla jsem obavu, že to nebude nikoho zajímat, je na tři stránky. Strouhanku s petrželkou však můžeš přidat ke konci i k tomuto receptu (i když to není to stejné). Ke konci si můžeš rozehřát troubu na 200°C, nahoru kastrolku dát směs strouhanky (8 lžic) s petrželou (4 lžíce) a pokapat trochou sádla. Nechat zapéct tak 30 minut, až je povrch opravdu hnědý. Jenom pozor na druh klobásek, aby Ti nepopraskaly. Nejlépe podávat přímo v kastrolku ;o)

Pěkný podvečer!

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) buraci

střívka dnes koupíš normálně u řezníka a opravdu to těžké není, máš tu návodů několik. A to plnítko (narážečku) dostaneš koupit v domácích potřebách (nebo jak se to dnes jmenuje) v univerzální velikosti. Má to po obvodě několik kroužků podle velikosti myslím tří mlýnků, tak to jednoduše upravíš na ten svůj. Je to silon, dá se odstřihnout velkými nůžkami.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - Bali

Ja nevim, ja bych asi klobasky nezvladla, nemam ani to plnitko na mlynek, ani nevim, kde vzit strivka. Tata klobasky delaval, ale on byl ponekud sikovnejsi:-(

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)-Buraci

tak si udelej ty klobasky doma!!Neni to tezke!!

Labužník handula02
634 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet), buraci

také vzpomínám na Carefour ( Kerfík ), tam ( dle mého názoru ) bylo radost nakupovat. Co to má Tesco, tak jsem tam byla jen 1× a už nikdy více. Vůbec se nenamáhají doplňovat zboží, mají otevřeno málo pokladen atd.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - babi

Diky za odpoved. Ja jsem koukala do Julie Child a ta cassoulet utesnuje krustou ze strouhanky a petrzelky, kterou behem peceni nekolikrat protrhne, tak jak zase psala Bali. Je mi jasne, ze receptu je mnoho, tak jako u nas treba na gulas:-) V sobotu budeme s kamaradkou varit tenhle cassoulet, na ten od Julie bych potrebovala mnohem vic casu (jak uz je u ni zvykem), mam pocit, ze par dni:-) Ale mozna na to zkusim navic tu strouhankovou krustu, ta mi pripada lakava. Skoda, ze uz tady neni Carefour, prodavali tam klobasy Toulouse, a ty by se sem moc hodily.
Take preji pekny den!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - buraci,

expert nejsem, ale spíš toho už hodně pamatuji ;o) S tou tmelící pastou je to takto. Někteří šéfkuchaři ji používají k naprostému uzavření hrnce/kastrolu, kdy vznikne vlastně jakýsi pomalý hrnec, ve kterém se udrží vlhkost. Takto se připravuje na příklad ¨Daube¨(napíši recept), nebo i některé terriny jako je Francouzská paštika s kouskem divočiny . No a s tím Cassoulet je to takto. Existuje dost receptů a je těžké říct, který je ten pravý ;o) Na Labužník jsem jich několik přidala a jeden dokonce od samého snad největšího šéfkuchaře dnes žijícího, pana Paul Bocuse. Osobně jsem těch receptů za dlouhá léta nejenom dost jedla, ale sama uvařila.

Přeji Ti příjemný den!

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)BABI

s těma fotkama jsem dvě! Ale já po vkládání ještě nepátrala, tak nevím jestli je to složité.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - Bali,

dík za nabídku, ale mám svých obrázků plno, jenže je zatím neumím přidávat ;o(((

S pozdravem,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet) - Jakube,

mám obrovskou radost že chutnalo. Toto je jednoduše francouzské jídlo, které nám z ČR opravdu šmakuje ;o) Díky za vyzkoušení receptu. (S tím časem momentálně nikdo nic nenadělá…)

Zdraví Tě,

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)BURACI

nevim jestli jsem znalec, ale par kasuletu jsme uz u nas varili a par jsem jich uz jedla vsude mozne.
Kasule by se mel delat pomalu v troube bez poklice, protoze je zadouci aby se na povrchu vytvoril jakoby skraloup, ktery by se mel 7× zamichat do pokrmu. Takze skraloup, michani, skraloup, michani, skraloup.......
Poslu ti foto.

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

Jenom dotaz znalcum: Mela jsem za to, ze cassoulet se muze utesnit misto poklicky jakymsi testem nebo krustou. Je to tak, nebo si to s necim pletu? Diky a preji pekny konec roku.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)BABI!!

„Kasulé“ taky můžeme!! Můžu ti dodat k receptu domácí foto. Ale musíš si ho tam dát sama!

JakubB.
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

mno, tak koukám, že tu je na serveru špatně nastavený čas ;)

JakubB.
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Ragú z fazolí a vepřového (Cassoulet)

teď sme to doma sežrali k silvestrovskému obědu jak hladoví psi :))) je to epes :)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
No jasně!!!

Já totiž jedla obojí!! A moc mi to chutnalo a tak jsem si to tak hezky propojila! :-))) Díky za info!

babi
6360 příspěvků 06.05.02 15:26
Jo, to je...

ale tys asi jedla Choucroute, krery je opravdu z Alsaska. Oba pokrmy pouzivaji veprovych vyrobku, ale trochu se od sebe lisi. Jeden je z fazoli a jedem z kyseleho zeli. Nedivim se ti vsak, ze jsi recepty zamenila jeden ze druhy. Oba chutnaji tak nejak Cesky. Cassoulet je vsak opravdu z jihozapadni casti Francie. Mozna nejznamejsi je z Toulouse, ale ten pouziva jehneci raminko (spolu s veprovym) a toulouske klobasky. mimo toho take rajcata a strouhanku. Jednoduse, kolik mest a vesnic, tolik receptu. Priste, az budes u sestry, tak si poruc ten pokrm z jihu, ale jeste lepsi, uvar si ho sama. Nech si chutnat!

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Cassoulet je mňamka!

Jedla jsem tohle jídlo na návštěvě u sestry, která žije v Paříži.Ohromně jsem si pochutnala. myslím, že tohle jídlo je nám čechům dost blízké. Prostě mi přišlo takové ne úplně francouzské. Ale měla jsem za to, že je to specialita alsaské kuchyně - tedy s německým vlivem, a proto nám blízké. :-)) Takže bych ho situovala spíše do severozápadní Francie :-))) Přesně obráceně, než Ty, Babi.:-))) (Ale ono je to nakonec úplně jedno, hlavně, že chutná. A to tedy chutná!!!)

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Štika na smetaně Štika na smetaně
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Mrkvový salát Mrkvový salát
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Karbanátky Karbanátky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz