Recept Profiterole

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Výborná italská klasika, nelze se jich nabažit.

Postup

Těsto: Do pánve vložíme mléko, vodu, sůl a cukr a na mírném plameni zahříváme. Poté, co se cukr i sůl rozpustí, přidáme máslo. Ve chvíli, kdy je všechno máslo rozpuštěné, přivedeme k varu. Když se směs začne vařit, stáhneme z tepla a přisypeme mouku. Mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stran pánve a poté dáme na talíř schladnout. Když těsto vystydne, dáme ho zpět do pánve a přidáme jedno vejce. Za studena vmícháme do těsta. Když je naprosto kompletně smíseno s těstem, přidáme druhé a postup opakujeme u každého dalšího vejce.

Těsto dáme do pytlíku a na plech vystlaný pečícím papírem klademe malé bochánky (malé, opravdu to hodně nabyde). Namočeným prstem smáčkneme „špičky“, aby se nespálily. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme kompletně vychladnout.

Chantily: Vanilku podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka, která přidáme do smetany spolu s cukrem. Vyšleháme. Opět použijeme cukrářský sáček a vychladlé profiterole plníme zespodu (normálně tam tou hubičkou proražte díru - volte nějakou s menším průměrem).

Omáčka: Na vodní lázni si v misce rozpustíme čokoládu, přidáme med a máslo. Když se vše smísí, sundáme z plamene a přilijeme mléko, důkladně zamícháme a můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.08.11 vloženo
  • 6583x zobrazeno

Ingredience

Na těsto:

  • 125 ml mléka (nejlépe polotučné)
  • 200 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 100g másla
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce

Na Chantily krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na čokoládovou omáčku:

  • 200 g čokolády (alespoň 70% kakaa)
  • 2 lžíce medu
  • 20 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Profiterole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 05.09.11 11:44

Zdravim po letnich prazdninach a jen tak brouzdam po novych receptech.
Tento recept je klasickym prikladem dvojiho puvodu. Rafinovana Caterina de' Medici dovezla z Toskanska do Francie (pol. 16.stol.) mimo jine i recept na bigné (choux). Plnenné lehkym kremem nebo slehackou, namocené do jemného krému si ziskaly velkou oblibu. Opravdu slavné se staly az v 17. stol. s rozvojem cukrarskeho umeni.
Oblibena je vanilkova, cokoladova a kavova prichut. Napln a poleva jsou kontrastni tmave a svetle kombinace. Poleva uvedena v receptu je neobvykla, zda se mi tezka, ale nezkousela jsem.

 
babi
6360 příspěvků 02.09.11 23:53

Ja pripravuji tyto Profiterole Z odpalovaneho testa je zde vsak mnoho receptu…

 
medicdroid
12 příspěvků 02.09.11 17:07

Díky za upozornění, chyba byla opravena. :o)

 
marie8
31 příspěvků 02.09.11 16:14

Kdepak je to máslo kuchtíku,kolik ho do těsta patří?

 
medicdroid
12 příspěvků 17.08.11 10:02

Smazáno adminem, netušil jsem, že to musí být to, co vyfotím já. Hned jak budu mít příležitost, napravím.

 
jolana
5064 příspěvků 17.08.11 09:49

.a kde zmizli tie pekne fotky..? anii u kachny nic nie je..

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 02:00

Casino, věřím. Já totiž moc nepeču a tak nemám zkušenosti.
Pro mě je příprava na pečení asi jako příprava na návštěvu k zubaři.
Ale člověk se učí celý život. :-D

 
casino
4466 příspěvků 17.08.11 01:06

:-) smeralda,
máte recht, ale v praxi, než se korpusy plní, tak změknou a pak je to jedno-„vcucnutí“ se zase srovná.

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 00:56

Casino, ta dírka je tam kvůli tomu aby z kuličky vyšel horký vzduch. Jinak se chladnutím trochu „vcucne“ do sebe.
Nevím jak to jinak popsat, ale stalo se mi.

Ano - Francie nebo Itálie? Něco jako NAŠE Pavlova.
Austrálie nebo Nový Zéland? Ale my Australané to dobře víme… :wink:

 
casino
4466 příspěvků 17.08.11 00:49

No, zda Francie či Itálie, to bych nechal na patriotech, ať si to vyboxují sami mezi sebou :mrgreen:
esmeralda, také z vlastní praxe: dělat dírky je zbytečné… při stovkách kusů jsou to minuty ztraceného času… Při správné volbě vhodné špičky to jde plnit bez problémů :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 00:27

Také bych se přikláněla k Francii. Ale tady je toho více: http://en.wikipedia.org/…/Profiterole

Z vlastní zkušenosti bych hned po upečení doporučovala udělat do každé „kuličky“ nožem dírku, aby utekl horký vzduch. Touto dírkou se dá pozdějí vpravit náplň.

 
Frantiska
927 příspěvků 17.08.11 00:05

tak ono receptu je urcite vic nez tyhle dva :) moc hezka fotka i popis

 
medicdroid
12 příspěvků 16.08.11 22:16

Tenhle je trochu jiný a pravda je, že ten na který jste vložila link jsem nezkoušel.

 
Frantiska
927 příspěvků 16.08.11 22:08

nasla jsem jen tohle http://www.labuznik.com/recipe.php?… a muj dojem je, ze se recept lisi

 
medicdroid
12 příspěvků 16.08.11 21:54

Jéj, děkuju za opravu. Já myslel, že to je původem z Francie.

 
medicdroid
12 příspěvků 16.08.11 21:53

j, máš pravdu, ale tohle mi chutná víc :o)

 
casino
4466 příspěvků 16.08.11 21:18

Jj, svato, máte recht :-) Větrníčky! Také Bigne, a v pyramidě Profiterole.
Běžne se dělají z odpalovaného těsta. Zde je neobvyklé to mléko a cukr v receptuře 8-o
Obvykle šlehačková náplň s příchutí vanilkovou nebo čokoládovou…
Dá se zamrazit (takto je známe i z marketů) a jsou vždy doma k dispozici.
Nevěřím, že tato italská :-) klasika dosud na Labu není :think:

 
svato
1415 příspěvků 16.08.11 19:49

tak mi to pripomína normálny veterník bez krému, len so šľahačkou, ale dobré to určite je

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz