Recept Profiterole

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Výborná italská klasika, nelze se jich nabažit.

Postup

Těsto: Do pánve vložíme mléko, vodu, sůl a cukr a na mírném plameni zahříváme. Poté, co se cukr i sůl rozpustí, přidáme máslo. Ve chvíli, kdy je všechno máslo rozpuštěné, přivedeme k varu. Když se směs začne vařit, stáhneme z tepla a přisypeme mouku. Mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stran pánve a poté dáme na talíř schladnout. Když těsto vystydne, dáme ho zpět do pánve a přidáme jedno vejce. Za studena vmícháme do těsta. Když je naprosto kompletně smíseno s těstem, přidáme druhé a postup opakujeme u každého dalšího vejce.

Těsto dáme do pytlíku a na plech vystlaný pečícím papírem klademe malé bochánky (malé, opravdu to hodně nabyde). Namočeným prstem smáčkneme „špičky“, aby se nespálily. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme kompletně vychladnout.

Chantily: Vanilku podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka, která přidáme do smetany spolu s cukrem. Vyšleháme. Opět použijeme cukrářský sáček a vychladlé profiterole plníme zespodu (normálně tam tou hubičkou proražte díru - volte nějakou s menším průměrem).

Omáčka: Na vodní lázni si v misce rozpustíme čokoládu, přidáme med a máslo. Když se vše smísí, sundáme z plamene a přilijeme mléko, důkladně zamícháme a můžeme podávat.

Recept je z kategorií: Dezerty Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 16.08.11 vloženo
  • 6657x zobrazeno

Ingredience

Na těsto:

  • 125 ml mléka (nejlépe polotučné)
  • 200 ml vody
  • 150 g hladké mouky
  • 100g másla
  • 1 lžička hnědého cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 vejce

Na Chantily krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 lžíce moučkového cukru

Na čokoládovou omáčku:

  • 200 g čokolády (alespoň 70% kakaa)
  • 2 lžíce medu
  • 20 g másla
  • 100 ml plnotučného mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Profiterole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
sveva
751 příspěvků 05.09.11 11:44

Zdravim po letnich prazdninach a jen tak brouzdam po novych receptech.
Tento recept je klasickym prikladem dvojiho puvodu. Rafinovana Caterina de' Medici dovezla z Toskanska do Francie (pol. 16.stol.) mimo jine i recept na bigné (choux). Plnenné lehkym kremem nebo slehackou, namocené do jemného krému si ziskaly velkou oblibu. Opravdu slavné se staly az v 17. stol. s rozvojem cukrarskeho umeni.
Oblibena je vanilkova, cokoladova a kavova prichut. Napln a poleva jsou kontrastni tmave a svetle kombinace. Poleva uvedena v receptu je neobvykla, zda se mi tezka, ale nezkousela jsem.

 
babi
6360 příspěvků 02.09.11 23:53

Ja pripravuji tyto Profiterole Z odpalovaneho testa je zde vsak mnoho receptu…

 
medicdroid
12 příspěvků 02.09.11 17:07

Díky za upozornění, chyba byla opravena. :o)

 
marie8
31 příspěvků 02.09.11 16:14

Kdepak je to máslo kuchtíku,kolik ho do těsta patří?

 
medicdroid
12 příspěvků 17.08.11 10:02

Smazáno adminem, netušil jsem, že to musí být to, co vyfotím já. Hned jak budu mít příležitost, napravím.

 
jolana
5065 příspěvků 17.08.11 09:49

.a kde zmizli tie pekne fotky..? anii u kachny nic nie je..

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 02:00

Casino, věřím. Já totiž moc nepeču a tak nemám zkušenosti.
Pro mě je příprava na pečení asi jako příprava na návštěvu k zubaři.
Ale člověk se učí celý život. :-D

 
casino
4473 příspěvků 17.08.11 01:06

:-) smeralda,
máte recht, ale v praxi, než se korpusy plní, tak změknou a pak je to jedno-„vcucnutí“ se zase srovná.

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 00:56

Casino, ta dírka je tam kvůli tomu aby z kuličky vyšel horký vzduch. Jinak se chladnutím trochu „vcucne“ do sebe.
Nevím jak to jinak popsat, ale stalo se mi.

Ano - Francie nebo Itálie? Něco jako NAŠE Pavlova.
Austrálie nebo Nový Zéland? Ale my Australané to dobře víme… :wink:

 
casino
4473 příspěvků 17.08.11 00:49

No, zda Francie či Itálie, to bych nechal na patriotech, ať si to vyboxují sami mezi sebou :mrgreen:
esmeralda, také z vlastní praxe: dělat dírky je zbytečné… při stovkách kusů jsou to minuty ztraceného času… Při správné volbě vhodné špičky to jde plnit bez problémů :-)

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.08.11 00:27

Také bych se přikláněla k Francii. Ale tady je toho více: http://en.wikipedia.org/…/Profiterole

Z vlastní zkušenosti bych hned po upečení doporučovala udělat do každé „kuličky“ nožem dírku, aby utekl horký vzduch. Touto dírkou se dá pozdějí vpravit náplň.

 
Frantiska
927 příspěvků 17.08.11 00:05

tak ono receptu je urcite vic nez tyhle dva :) moc hezka fotka i popis

 
medicdroid
12 příspěvků 16.08.11 22:16

Tenhle je trochu jiný a pravda je, že ten na který jste vložila link jsem nezkoušel.

 
Frantiska
927 příspěvků 16.08.11 22:08

nasla jsem jen tohle http://www.labuznik.com/recipe.php?… a muj dojem je, ze se recept lisi

 
medicdroid
12 příspěvků 16.08.11 21:54

Jéj, děkuju za opravu. Já myslel, že to je původem z Francie.

 
medicdroid
12 příspěvků 16.08.11 21:53

j, máš pravdu, ale tohle mi chutná víc :o)

 
casino
4473 příspěvků 16.08.11 21:18

Jj, svato, máte recht :-) Větrníčky! Také Bigne, a v pyramidě Profiterole.
Běžne se dělají z odpalovaného těsta. Zde je neobvyklé to mléko a cukr v receptuře 8-o
Obvykle šlehačková náplň s příchutí vanilkovou nebo čokoládovou…
Dá se zamrazit (takto je známe i z marketů) a jsou vždy doma k dispozici.
Nevěřím, že tato italská :-) klasika dosud na Labu není :think:

 
svato
1417 příspěvků 16.08.11 19:49

tak mi to pripomína normálny veterník bez krému, len so šľahačkou, ale dobré to určite je

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz