Recept Příprava klasického taženého štrůdlu (krok za krokem) Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Příprava klasického taženého štrůdlu (krok za krokem)

Postup

Na vál prosít hladkou mouku se solí. V hrnéčku smíchat vlahou vodu s rozpuštěným sádlem, nebo olejem, dobře dovnitř umíchat celé vejce. Do mouky udělat důlek a nalít do něj vodu s vejcem a tukem. Nejdříve pracovat pomocí nože a potom rukama tak dlouho, až vznikne měkké, lesklé a tažné těsto, keré se nechytá rukou ani válu a dělají se na něm bubliny. Zhrnout těsto dohromady a vehementně s ním bouchat o vál asi po 1-2min., nebo až 100x, čímž se vytvoří v těstě ještě více lepku (výborné pro chvíle, kdy se potřebujeme uvolnit od určitých nemilých chvil, anebo lidí). Těstový bochánek potřeme olejem a přiklopíme ho nahřátým kastrolkem. Necháme ho odpočívat po 30-60min. Chcete-li, bochánek se může rozdělit na dvě části. Na stůl položíme ubrus, trochu jej pomoučíme a položíme na něj celý bochánek, nebo jeho půlku. Nejdříve těsto vyválíme pomocí válečku a potom si sundáme případné prstýnky, náramky a hodinky (používáme na vytahování těsta celé ruce) a začneme těsto od středu vytahovat (je dobré, když někdo od tohoto bodu pomáhá). Někdy si pomáháme svými boky přidržovat těsto ke hraně stolu, aby se dalo na druhou stranu vytahovat. Perfektně vytažené těsto poznáme, když přez něj můžeme přečíst milostný dopis, což mně říkávala maminka. Nakonec pomocí kuchyňských nůžek odstříhneme dokola pozůstalý tlustší okraj. Předehřejeme troubu na 200°C. Plech s nízkým okrajem vyložíme pečícím papírem, který hodně pomastíme máslem. Vytažené těsto štědře pomastíme máslem po celém povrchu (nejlépe pomocí rukou, nebo jemného štětce, který těsto nepotrhá), posypeme ho na másle opraženou a vychladlou strouhankou a na ni rozdělíme nádivku tak, aby pokrývala 2/3 povrchu těsta, (poslední 1/3 je na zakrytí případných dír v těstě.), ale necháme část stran na obou koncích bez nádivky. Pomocí nadzdvihování ubrusu zavinujeme štrůdl a 1/3 před koncem založíme jeho strany dovnitř, aby nádivka byla uzevřená. Pomocí ubrusu přeneseme štrůdl na připravený plech a ohneme ho do tvaru podkovy. Případné volné konce založíme dospodu. Štrůdl bohatě potřeme máslem. Vložíme ho do vrchní 1/3 trouby a pečeme ho po 30min. Během pečení ho ještě několikrát potřeme máslem tak jako po jeho upečení. Po upečení necháme štrůdl alespoň 30min. zchladnout. Potom ho nakrájíme pomocí ozubeného nože na široké pruhy, pocukrujeme a podáváme ho teplý, nebo při pokojové teplotě. Štrůdl je nejlepší ten stejný den a potřebujeme-li ho nahřát, tak jej vložíme do předem předehřáté trouby na 180°C asi po 10min. Nádivka: Smíchat hrozinky s rumem a nechat je 1/2 hodiny stát. V míse smíchat na měsíčky nakrájená jablka s citronovou šťávou, skořicí smíchanou s cukrem, ořechy, muškátovým oříškem, citronovou kůrou a namočenými hrozinkami. TIP: Pro severoameričany; vhodná mouka je nebělená, pšeničná, chlebová. Stejné těsto se může také naplnit dobrou tvarohovou nádivkou.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 07.01.04 vloženo
  • 40493x zobrazeno

Ingredience

  • 350 g hladké mouky (mouka musí mít vysoké % lepku)
  • špetka soli
  • 1/8 l vlažné vody + víc, je-li zapotřeby
  • 1 vejce
  • 30 g sádla, nebo jemného rostlinného oleje (2 lžíce)
  • 1/2 lžičky jablečného octa
  • Nádivka:
  • 700-900g nakyslých pevných jablek (říká se že čím škaredější jablko, tím lepší je štrůdl) jako jsou Golden Delicious, Pipin, nebo podobných, každopádně ne ty, co se rozvaří, jako jsou Jonathan, nebo McIntosh, oloupaných a bez jadřince nakrájených na půlměsíčky
  • asi 100g bílé strouhanky + 30g másla na její osmažení
  • 60g jemného krystalového cukru
  • asi 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • 60g hrozinek + 2 lžíce rumu na jejich namočení
  • 40g vlašských posekaných ořechů, nebo oloupaných mandlí na sucho opražených
  • nastrouhaná citronová kůra i trocha šťávy (jablka nezhnědnou)
  • asi 120g (možná víc) rozpuštěného másla na potírání štrůdlu a plechu
  • mletý cukr na posypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Příprava klasického taženého štrůdlu (krok za krokem)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Příprava klasického taženého štrůdlu (krok za krokem)

violino
1 příspěvek 05.06.15 21:09
Perník v nádivce ...

PERNÍK! Ano, stále existuje důležitá ingredience - PERNÍK NA STROUHÁNÍ. Je neprávem opomíjený ikdyž je chuťově nenahraditelný, např v omáčkách, jako je rajská, Polská, modrá, atd. Jeho kořeněné složení obohatí a dokreslí chuť daného pokrmu. Jablka (nejlépe kožnáče na křížaly),hrozinky, ořechy, máslo, vanil.cukr, skořice, rum-a PERNÍK!
PERNÍK nastrouhaný do jablek vysaje přebytečnou šťávu, upečenou hmotu zpevní(žádné piškotové bláto). A co teprv když do nádivky ještě přidáme lehce rozmačkané RUMOVÉ PERNÍČKY! Jeden-dva kousky na porci,..v řezu jsou krásnou a lákavou ozdobou v nádivce.
Takto upečený(propečený), s krachlovaným cukrem na hřbetě, považuji za dokonalý štrůdl.

jolana
5066 příspěvků 22.04.15 16:38

@Jajulllka, tak ho mas ako treba, len ho nechaj prikryty utierkou oddychnut, navlhne, prelezi sa a bude ako treba :).. robila si so sadlom alebo z olejom? to je tiez rozdiel, so sadlom je cesto sice tuhsie ale krehke, s olejom tuhsie…teda pokial ma pamat neklame…

casino
4488 příspěvků 22.04.15 09:19
Obdivuji vás!

@Jajulllka
Nemyslím si, že jsem moc velký strašpytel, ale tohoto těsta jsem se ještě neodvážil :oops:
Má rada je tedy spíše z těch knížecích: zkuste pilku (zubatý nůž) a netlačit, hlavně netlačit na pilu :) :mavam:

Jajulllka
1 příspěvek 21.04.15 22:00
Těsto

Chtěla bych poprosit o radu. Těsto se mi krásně povedlo, výborně se mi s nim pracovalo. Ale po upečení bylo tuhé a štrúdl se nedal hladce ukrojit, aniž by se nezmáčkl celý bochánek a všechny jablka při krájení tekla ven. Nevíte, čím by to mohlo být? Máslem jsem potírala docela poctivě. Děkuji :)

exczech
297 příspěvků 11.01.15 01:34
Jablka

@babi To me pripomina dobu kdy jsem ucil Pastry Arts, jak jsme za pomoci dvou studentu tahali to testo. Co se jablek tyce pouzivali jsme zelena jablka „Granny Smith“ jsou kysela a odolna proti rozvareni na kasicku. Jablka jsme nakrajeli na mandoline na platky a smichali s citronovou stavou a casti cukru a dali do kolendru vykapat. Potom jsme smichali takto pripravene jablka ze zbytkem cuku, skorice, strouhanky a trochou rozpusteneho masla. Jablka jsme navrsili na jene strane testa na hromadku a zaclo se rolovat, vysledek byl velmi dobry :) Vzhledem k tomu ze to bylo ve skole tak rum se nedaval, ale ovsem doma z hrozinkama a rumem je to lepsi :)

Příspěvek upraven 11.01.15 v 01:36

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Milá butu, to tedy komentář nepotřebuje ;o). Díky za vyzkoušení receptu!

Pěkný večer!

buturenka
311 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Milá Babi, štrúdl byl testován v sobotu, vytažen z trouby okolo 15.00 hod.  — 20.00 hod. — kompletně „sežrán“. což si myslím, že nepotřebuje komentář. Měj se

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně.

milenad, děkuji Ti za vyzkoušení receptu a za zlepšovák s jablky. Ono to záleží na tom, jaký druh jablek člověk má. Musím se přiznat, že jablka někdy krájím na osminky a tak se moc nerozblemcají (já vím, mluvit spisovnou češtinou!).

Alu§ko, jsem moc ráda, že jsem Ti připomněla časy Tvé babičky ;o)

Děkuji také všem ostatním za to, že se s námi podělili o svoje zkušenosti a triky. Víte, že na třešně nemusíte mít žádný vypeckovávač, ale že postačí překroucená kovová sponka na papír?

Všem přeji překrásný den!

MilenaD
126 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Tak jsem se probrala ze zimního spánku a zvěstuji všem milovníkům a milovnicím taženého závinu, že není od věci nakrájená jablíčka prohnat na kousku másla teplem na velké pánvi (woku), nebo v podobné nádobě. Přidat k nim rozinky, namočené v rumu, skořici, ořechy, nasekané na větší kousky, přidusit (bez poklice, což je sice blbost, ale dejme tomu), a na závěr, až se zredukuje šťáva, pak přisypat cukr - podle vlastní chuti; kapku zkaramelizuje a je to právě ono . . .

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Tak jsem ho dneska udělala. Těstíčko se povedlo takový, že snad ani babička ho takový nemívala, vytáhla jsem ho úplně maximálně, z poloviční dávky dvě nohavice jako hrom!!! A ta chuť, konečně, konečně po letech jak kdybych tu babičku ještě měla. Díky, díky díky!!!

penda
4752 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

díky všem, hlavně Alu§ce, že vytáhla tento recept nahoru, protože o višňovém závinu, o kterém píše Eja, jsem neměla ani tušení…na vypeckování višní mám nástroj, který je součástí mého lisu na česnek…je to takový univerzální lis, u kterého je i louskáček na ořechy i vypeckovávač a s ním je vypeckovávání docela hračka…a višně právě zrají… :-))

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Babi, sice je tu ten recept už dlouho a já ho našla teprve teď, protože se pilně připravuji, že až mi letos dozrají na zahradě jablka, že si udělám tažený. Moje babička ho taky dělávala, a že je tento recept ten správný jsem poznala podle toho bouchání, ale mám dojem, že babička ho nechávala odpočinout a bouchala s ním víckrát. Je to pro mě poezie dětství. To mě ráno vzbudilo buch..buch..buch v naprosto stejném rytmu, a když jsem přišla ze školy, byl štrůdl na stole na takové krásné, broušené míse na nožičce. Jabka už uzrajte!! A co si myslíš, kdybych dala do jedné nohavice místo skořice vanilku, syn totiž nejí nic se skořicí, myslím to nezkazím, ne?

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava štrůdlu - přidán obrázek

díky Babi :)

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Milá Pilko,
tažený štrůdl jsem už dělala mockrát, tak si dovolím poradit, jak to udělat , aby nebyl tvrdý. Při pečení mám nachystané dva hrníčky. v jednom je rozpuštěné máslo a v druhém vlažné mléko. A když potřu závin máslem, potřu i mlékem.
Zdraví Lída.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko...

napsala jsem taktéž nějaký ten recept na tvarohovou nádivku včetně TIPŮ, upozornila na recepty z Labužníka, kde různé tvarohové nádivky již jsou a také napsala jiný recept na tvarohový závin, tentokráte z jiného těsta.

Přeji Ti moc pěkný weekend!

Eja
3861 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Pokud se nebude Babi zlobit, tak si dovolím odpovědět já. Pokud dělám tvarohový, tak ušlehám 3 žloutky, 250 g moučkového cukru a 40 g másla do pěny, vmíchám 500 g měkkého tvarohu, rozinky dle chuti, ev. nastrouhanou citronovou kůru a nakonec sníh ze tří vajec.
Ten kokos mi přijde jako výborný nápad chuťově, ale bála bych se, že nesplní tu základní funkci strouhanky - nassát do sebe přebytečnou tekutinu z ovocné náplně. Ale pod tu tvarohovou to musím zkusit, to bude moc dobré. Hezký večer.

Labužník Sarka
433 příspěvků 10.01.04 19:52
Babi,

ja nejsem zase takova hvezda na peceni, ale nekdy je potreba ho v tydnu upect i 2×:))(ne moc casto). Mam tady maly stul a tak to neni vytazena velikost na kterou jsem byla z Hodonina zvykla. Mela jsem nohavici na 1/2 a od kraje ke kraji. Mela jsem problemy se strouhankou a tak jsem ji zacla nahrazovat strouhanym kokosem. Sklidilo to velky ohlas. Rada bych vyskousela tvar. napln, ale nevim slozeni a pomer:( Pekny den

Eja
3861 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Ještě poznámka ke štrůdlu. U nás je známá hlavně jablková, tvarohová či maková náplň, ale naprosto bezkonkurenční je závin s višněmi. Připomněla jsem si ho listováním v maďarské kuchařce, sama jsem ho v Maďarsku jedla a i ho několikrát pekla - doporučuji. Nejhorší na něm je, že se višně samozřejmě musí vypeckovat - toje hlavní důvod, proč ho moc často nedělám, protože je to otrava. Upozorňuji, že se musí vytažené těsto posypat dost velkou vrstvou strouhanky, aby vsákla šťávu z višní. Jinak je postup úplně stejný, cukr dle chuti a klidně i troška skořice. AŹ budou višně, tak to zkuste, je to opravdu lahůdka.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Ejo...

tu svoji schopnost výborně vařit máš tedy po Tvé babičce!

S tou miskou vody v troubě to je naprostá pravda. Triku jsem používala do té doby, než jsem si pořídila novou troubu, která má různá vylepšení.

Měj se pěkně!

Eja
3861 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Moje babička byla naprosto skvělá kuchařka a naučila mne různé triky- jedna z jejích rad byla, dávat při pečení do trouby kastrůlek s vodou, aby tam byla trochu vyšší vlhkost. Moc se mi to osvědčilo, mám plynovou troubu a ještě větší efekt by to podle mne mělo v elektrické.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Božko...

připomnělas mně zážitek s přípraou těsta na pizzu. Profesionální italští pekaři vyhazují těsto do vzduchu a potom ho chytají na pěst, čímž se těsto vytahuje. A tak jsem to taktéž jednou zkusila. No, byla to úplná fraška. Těsto mně sem tam spadlo na hlavu, nebo někam ulítlo a kuchyň byla celá poprášená moukou atd. Nakonec to, co mně dalo opravdovou práci, byl úklid ;o)))))))))
PS: Tvarohové těsto mám také moc ráda.

S pozdravem,

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Šárko...

no klobouk dolů, 2× týdně péct štrůdl, to jsi tedy výborná! Myslím si že někdy štrůdl splaskne kvůli jablkům. Zkus příště použít opravdu tvrdá jablka na vaření a nakrájej je na půlměsíčky, nebo větší kousky, raději než na tenké plátky, ze kterých někdy vznikně kaše. Jsem však přesvědčená, že štrůdl i splasklý je stejně dobrý ;o)

Zdraví Tě Babi!

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Milá Pilko...

vrtá mně neustále hlavou, proč asi ten Tvůj štrůdl dopadl tvrdý. Jediné co mně ještě napadlo, byla doba a teplota při pečení. Ten rum co Pepíno dává do těsta, já dávám do nádivky, ale tu štamprdli stále ještě můžeme ušetřit ;o)
K té plynové troubě… já jsem ji kdysi také mívala a myslela jsem si, že je podstatně lepší než elektrická, která má suché teplo.
Jinak jsem si s chutí přečetla Tvoje příspěvy a přiblížila jsem se tak trochu blíže k domovu.
Měj se moc pěkně!

zrout obecny
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)
zrout obecny
4 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)
Bozka
50 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Já jsem kdysi zkusila těsto na tažený štrůdl zpracovat tak, jak jsem to viděla v nějakém maďarském filmu. Tam paní domu ohnivě diskutovala v kuchyni s rodinou a při tom vždycky vzala špalík těsta do ruky, roztočila ho nad hlavou a vzniklou protáhlinou praštila o vál. Nevím jestli to bylo zpracováním, ale štrůdl se mi tenkrát moc povedl, a to i bez té diskuze. Ale vzhledem k časové náročnosti - příprava, zpracování, ÚKLID :))) - jsem zbaběle zakrněla u hotových listových těst nebo těsta 1:1:1 (1díl tuku:1díl mouky:1díl tvarohu).

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Příprava klasického taženého štrůdlu z Vídně (krok za krokem)

Ja mam strudl z Videnske televize. Tam ho pan pevne smotal a po rozriznuti na polovinu(dve 1/2 nohavice) je polozil pekne plech. Pulku te nohavice vzel obouma rukama tak jak kdyby bral jablko a ono se oni nepohlo(nerozbalilo). Ja ho mam skvele upeceny, ale vzdycky mne po vyndani z trouby spadne a ja jak placka. Nevim co delam spatne. Jinak ho pecu nekdy i 2× za tyden.

Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Jsi zlato, Babi

a taky doufám, že se autor původního receptu na mne nezlobí, nechci dělat problémy, to bylo jen v zápalu boje. Proti jeho receptu nemám námitek, dělala jsem z jiné kuchařky a byl až na detaily stejný.
Máslem jsem potřela uvnitř, ještě pokapala strouhanku, potřela navrch před a po pečení, během pečení nikoliv.
Tak udělám nový pokus.
Já se přiznám, že jsem ten tuhý stejně snědla, on byl jinak vynikající a zuby to vydržely.
Zkusím tento recept (opět až na detaily skoro stejný), budu potírat i během pečení a navíc ho strčím do remosky. Mám totiž plynovou troubu, a ta je skvělá na maso, ale na moučníky je to o nervy. Remosku mám velikou, tak tam štrúdlík zkroutím a budu pilně mazat. Pepino má v receptu rum, Ty i já máme ocet. Dám opět ocet a rum budu pít na uklidnění, než se mi to upeče. Když nic jiného, bude mi pak třeba jedno, že to zrovna nedopadlo.
Jablka taky dáváme co nejkyselejší, jinak to nemá tu správnou chuť.
Maminka dělávala tažený závin a mívala ho křehký (my jsme ho syčáci nechtěli, pořád jsme vymáhali ten lístkový, teď to mám!), jen sama říká, že nemá trpělivost se s ním vytahovat, tak je jen tak, jak ho vyválí. Přesvědčím ji ke spolupráci. Jako správná kuchařka ale léta letoucí skoro vše dělala od oka. Ale teď už jí to taky tak nejde.
Jo a když jsem s těstem jsem začala bouchat o vál, můj muž skutečně reagoval tak, že prý vidím jeho. Naštěstí jsem ho přesvědčila, že proti němu momentálně vůbec nic nemám a ukázala mu, že to všude v receptech píšou. Do kuchařky se odmítl podívat, ještě že máme Labužníka, na to přistoupil.
Babi ještě jednou moc děkuju, jsem ráda, žes mi poradila a a naštěstí pro mne mi více méně potvrdila, že až tak špatně jsem nepostupovala. Začínala jsem o sobě pochybovat, a to už taky vařím nějakých pár let. A nikdo si nestěžoval. Nebo že by se báli?
Měj se moc hezky a těším se na všechny Tvé další příspěvky do receptů i do diskusního fóra.
Pilka

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Česnečka podle šéfkuchaře

Nejlepší recepty

Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz