Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
tlustá bába Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept na Casinovo přání. Opsáno z knížky Lidové pečivo v Čechách
a na Moravě (J. Šťasná, L. Prachařová), vydal ÚLUV, 1988.
Tuhá nekynutá těsta (nekvašená) tvoří základ vývojové řady
chlebového pečiva.
Placky z přesného těsta (tuhé, nekynuté), také se jim říká křesné
placky, křesné pekáče, hnětánky, přesné pagáče, přesňáky, krajance,
loupané pagáčky…
Přesné pagáčky z Ostrožské Nové Vsi: Hladké těsto se vypracuje z 1 šlehačky, 1 žloutku, trochu soli a hladké mouky dle potřeby. Těsto se nechá chvíli odpočinout a pak se peče jako veliký pagáč v předehřáté troubě. Nikdy se nekrájel, pouze ulamoval. Mají-li se pagáčky „loupat“ jako lístkové těsto, musí se těsto rozválet, pomastí se rozpuštěným tukem po celém povrchu a složí jako lístkové máslové těsto. Tento postup se opakuje 3×. Pak se těsto nechá odpočinout a upeče se. Loupané pagáčky z Ostrožské Nové Vsi: Do mléka nebo kteréhokoliv tekutého mléčného výrobku se na 0,25 litru přidá 10 dkg másla, 1 žloutek a mouka podle potřeby. Na potírání je potřeba kousek másla nebo rostlinného tuku. Pagáčky se v současné době zadělávají nejen šlehačkou, smetanou nebo podmáslím, ale také kefírem a přidáním kousku másla nebo sádla. To svědčí o oblibě nekynutého pečiva i dnes. Foto dodá Casino, snad.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Placky, nebo jak chcete
Já vo nich pak napíšu rozsáhlej román. konec už mám…zemřel nevážen.
Milé MAKRONKY, jasně, že chceme! Jsme pro každou špatnost, no né?!
Ještě milejší Casino - nikdy jsem neviděla jednu nebo druhou babičku něco při vaření vážit, snad kromě cukroví nebo živého prasete (před vařením). Měly to v paži.
Takže, vezmou to do paže, něco mezi a bude to to pravé ořechové, a až to budou dělat 50 let, přijdou do literatury!
Výborně! Mám velikou radost!
Nevím
Ale dnes jsem upekl z obou těst (té mouky je na množství udávaná v rcp u PŘESNÝCH cca 300g a u LOUPANÝCH cca 400g)
Už od pohledu na rcp by ty „loupané“ měly být lepší. A byly! Navíc když místo „•1/4 l mléčného výrobku“ jsem dal 200ml zakysanky, hihi.
Takže pro příští pokusničení je
řešení nasnadě 
A zda to byly ty maminčiny? Ty její byly lepší než PŘESNÉ a horší než LOUPANÉ
P. S.
Obě těsta jsem převaloval, ale jen posuchu - nemašloval jsem; obě těsta jsem mašloval pouze při pečení)
Tož tak
To na tym talířu to kulatý to je syr smažené bez obalování. Chce negdo recept? My sme ho Casinovi čórly. Chachacha.
Zdravijó MAKRONKY
Příspěvek upraven 03.12.13 v 18:17
Nádhera, Casino!!!

A byly to ty správné placky, jak si je pamatují?
Sdružené rádlo, nebo-li kombajn. Dvě rádla spojená 3 příčnými noži svírajícími úhel 120° otáčející se kol osy a vykrajující z těsta čtverečky. Užitečná věc. Doufám, že už to nebudu v životě dělat, a když, tak rozhodně ne střízlivá.
JOJO! Krása!
Ale tyhle jsou velké, já ubožátko jen 2.
Příspěvek upraven 04.03.13 v 13:43
Edit:
No možná se mi rozsvítilo… Možná nějaké sdružené rádlo?
Edit:
Přidána fotečka… Je to ono?
Příspěvek upraven 04.03.13 v 13:35
No, to jen na té Moravě máte všechno velké, koláče taky dvoupatrové (dvojctihodné jim říkáme) a tak.
Tady se dělají takhle prťavé a ještě vázané, vždyť jsem napsala, že to bylo peklo.
Oni mě vždycky tak zblbnou, Casino, že jsem šla přeměřit rádýlko - 3 cm. No a když se svážou protilehlé cípy, co z toho je? Svatební koláček.
Dávají se do papírových košíčků a roznášejí po známých. Pro svobodné tam je ještě 1 „rohový“, ten může být větší, aby byl poznat.
To jsou obřadní. Ty mě neberou, člověk ani neví, co je tam za náplň. Na stůl se dávají větší, na ty mám rádýlko 4 cm
No, vezmeme-li průměr 1 a půl cm jako něco, co si každý představí, či odměří, tak specifikujte vaše „svatební koláče“

Blíží se spíše TĚMTO nebo TĚMTO
Živě si dokážu představit mančaft jak si po hrstech sype do úst tady tyhle koláčky pro panenky
Tam (v té knížce) je věcí! Jen mi není jasné, kde na to ty ženské braly čas. Ale je fakt, že se slezly třeba všechny baby ze vsi, uspořádaly slepičí kongres, a to to pak odsejpá. A ne jako naše poslední akce - ve dvou svatební koláče o průměru 1 a půl cm! Odpoledne došel humor, večer jsme padaly na ústa.
Hezké moc hezké, je třeba navracet se k tradicím a ke kořenům. Aneb za dvacet let si žádnej na „kuchařskou mediální hvězdu“ nevzpomene, ale na svíčkovej so pochutná.