Recept Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Cizrnu namočíme přes noc ve studené vodě, poté vodu slijeme a nahradíme čerstvou, osolíme, přivedeme k varu a nejdříve vaříme nepřikryté 10 minut. Poté přidáme brambory a mrkev nakrájené na větší kousky a v čajítku uzavřené sušené bylinky s kmínem a přikryté vaříme dalších 40 minut do změknutí. Vyjmeme čajítko s kořením. Děrovanou naběračkou přendáme asi 2/3 cizrny do mísy a připravíme si salát; vývar s bramborou a mrkví uchováme. Salát I: K uvařené cizrně přidáme na drobno pokrájenou feferonku (lze vynechat), prolisujeme 3 stroužky česneku a smícháme se zálivkou, posypeme petrželovou natí. Zálivka: sůl smícháme s octem, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a dobře znovu promícháme. Salát II: Fetu (nivu) rozdrobíme v přiměřeném množství mléka a ohřejeme, aby vznikla hustší omáčka (pro urychlení lze i v mikrovlnné troubě). Promícháme v míse s uvařenou cizrnou, prolisujeme 3 stroužky česneku, pokud je třeba ještě dosolíme a přidáme olivový olej. Jako vedlejší produkt vznikne ze zbylého vývaru CIZRNOVÁ POLÉVKA. Uvařenou bramboru nakrájíme na kostičky, mrkev rozmačkáme vidličkou, přidáme 1 prolisovaný stroužek česneku, sůl dle chuti a 1 PL olivového oleje. Na zahuštění polévky rozmixujeme část cizrny. (Pro zrychlení -několikrát velmi krátce umixuji polévku ponorným tyčovým mixérem přímo v hrnci).

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 23.11.06 vloženo
  • 10258x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek (a 250ml) cizrny
  • 2 KL sušených bylinek: oregano, tymián, rozmarýn
  • 1 KL kmínu
  • 1 brambora
  • 1 mrkev
  • česnek 4 stroužky
  • Varianta I:
  • feferonka
  • naťová petržel hladká
  • 2 PL bílého vinného octa
  • 6 PL olivového oleje
  • sůl.
  • Varianta II:
  • mléko
  • 200g sýru fety nebo nivy
  • olivový olej
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Aha, tak v tom případě je to opravdu rychlý způsob přípravy salátu i polévky. Hezký den.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát

Ani z mikrovlnky nevyhodím „vedlejší produkt“. Prostě bych to uvařila jako v hrnci. Jenom to kovové čajítko se nahradí něčím nekovovým. :-))))

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát

Esmeraldo, souhlasím, cizrna z plechovky je bez komentáře…

Cizrna uvařená v mikrovlnce je určitě nejrychlejší způsob, ale odpadne „vedlejší produkt“ - polévka, což je velká škoda:-) Děkuji za reakci.

esmeralda
4812 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát - Marianne

Cizrnu mám také ráda. Bohužel jsem z ní mnoho pokrmů nevařila. Tvoje recepty ráda vyzkouším.
Cizrnu si ale také raději uvařím sama (v plechovce mi vadí ty chemikálie).
Jen chci podotknout, že nejjednodušší je uvařit cizrnu v mikrovknce: přes noc namočím do studené vody. Vodu vyměním a přivedu k varu (asi 10 minut na plný výkon), potom 40 minut na 60% výkonu. A je to…

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Houbová smaženice Houbová smaženice
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Selská pivní polévka Selská pivní polévka

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz