Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník marianne02 Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Cizrnu namočíme přes noc ve studené vodě, poté vodu slijeme a nahradíme čerstvou, osolíme, přivedeme k varu a nejdříve vaříme nepřikryté 10 minut. Poté přidáme brambory a mrkev nakrájené na větší kousky a v čajítku uzavřené sušené bylinky s kmínem a přikryté vaříme dalších 40 minut do změknutí. Vyjmeme čajítko s kořením. Děrovanou naběračkou přendáme asi 2/3 cizrny do mísy a připravíme si salát; vývar s bramborou a mrkví uchováme. Salát I: K uvařené cizrně přidáme na drobno pokrájenou feferonku (lze vynechat), prolisujeme 3 stroužky česneku a smícháme se zálivkou, posypeme petrželovou natí. Zálivka: sůl smícháme s octem, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a dobře znovu promícháme. Salát II: Fetu (nivu) rozdrobíme v přiměřeném množství mléka a ohřejeme, aby vznikla hustší omáčka (pro urychlení lze i v mikrovlnné troubě). Promícháme v míse s uvařenou cizrnou, prolisujeme 3 stroužky česneku, pokud je třeba ještě dosolíme a přidáme olivový olej. Jako vedlejší produkt vznikne ze zbylého vývaru CIZRNOVÁ POLÉVKA. Uvařenou bramboru nakrájíme na kostičky, mrkev rozmačkáme vidličkou, přidáme 1 prolisovaný stroužek česneku, sůl dle chuti a 1 PL olivového oleje. Na zahuštění polévky rozmixujeme část cizrny. (Pro zrychlení -několikrát velmi krátce umixuji polévku ponorným tyčovým mixérem přímo v hrnci).
Recept je z kategorií: Luštěniny
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Pikantní cizrnový salát - Revithia salata
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Aha, tak v tom případě je to opravdu rychlý způsob přípravy salátu i polévky. Hezký den.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Ani z mikrovlnky nevyhodím „vedlejší produkt“. Prostě bych to uvařila jako v hrnci. Jenom to kovové čajítko se nahradí něčím nekovovým.
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Esmeraldo, souhlasím, cizrna z plechovky je bez komentáře…
Cizrna uvařená v mikrovlnce je určitě nejrychlejší způsob, ale odpadne „vedlejší produkt“ - polévka, což je velká škoda:-) Děkuji za reakci.
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Cizrnu mám také ráda. Bohužel jsem z ní mnoho pokrmů nevařila. Tvoje recepty ráda vyzkouším.
Cizrnu si ale také raději uvařím sama (v plechovce mi vadí ty chemikálie).
Jen chci podotknout, že nejjednodušší je uvařit cizrnu v mikrovknce: přes noc namočím do studené vody. Vodu vyměním a přivedu k varu (asi 10 minut na plný výkon), potom 40 minut na 60% výkonu. A je to…