Recept Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Cizrnu namočíme přes noc ve studené vodě, poté vodu slijeme a nahradíme čerstvou, osolíme, přivedeme k varu a nejdříve vaříme nepřikryté 10 minut. Poté přidáme brambory a mrkev nakrájené na větší kousky a v čajítku uzavřené sušené bylinky s kmínem a přikryté vaříme dalších 40 minut do změknutí. Vyjmeme čajítko s kořením. Děrovanou naběračkou přendáme asi 2/3 cizrny do mísy a připravíme si salát; vývar s bramborou a mrkví uchováme. Salát I: K uvařené cizrně přidáme na drobno pokrájenou feferonku (lze vynechat), prolisujeme 3 stroužky česneku a smícháme se zálivkou, posypeme petrželovou natí. Zálivka: sůl smícháme s octem, až se sůl rozpustí, přidáme olivový olej a dobře znovu promícháme. Salát II: Fetu (nivu) rozdrobíme v přiměřeném množství mléka a ohřejeme, aby vznikla hustší omáčka (pro urychlení lze i v mikrovlnné troubě). Promícháme v míse s uvařenou cizrnou, prolisujeme 3 stroužky česneku, pokud je třeba ještě dosolíme a přidáme olivový olej. Jako vedlejší produkt vznikne ze zbylého vývaru CIZRNOVÁ POLÉVKA. Uvařenou bramboru nakrájíme na kostičky, mrkev rozmačkáme vidličkou, přidáme 1 prolisovaný stroužek česneku, sůl dle chuti a 1 PL olivového oleje. Na zahuštění polévky rozmixujeme část cizrny. (Pro zrychlení -několikrát velmi krátce umixuji polévku ponorným tyčovým mixérem přímo v hrnci).

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 23.11.06 vloženo
  • 9455x zobrazeno

Ingredience

  • 1 hrnek (a 250ml) cizrny
  • 2 KL sušených bylinek: oregano, tymián, rozmarýn
  • 1 KL kmínu
  • 1 brambora
  • 1 mrkev
  • česnek 4 stroužky
  • Varianta I:
  • feferonka
  • naťová petržel hladká
  • 2 PL bílého vinného octa
  • 6 PL olivového oleje
  • sůl.
  • Varianta II:
  • mléko
  • 200g sýru fety nebo nivy
  • olivový olej
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát - Revithia salata

Aha, tak v tom případě je to opravdu rychlý způsob přípravy salátu i polévky. Hezký den.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát

Ani z mikrovlnky nevyhodím „vedlejší produkt“. Prostě bych to uvařila jako v hrnci. Jenom to kovové čajítko se nahradí něčím nekovovým. :-))))

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát

Esmeraldo, souhlasím, cizrna z plechovky je bez komentáře…

Cizrna uvařená v mikrovlnce je určitě nejrychlejší způsob, ale odpadne „vedlejší produkt“ - polévka, což je velká škoda:-) Děkuji za reakci.

esmeralda
4813 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Pikantní cizrnový salát - Marianne

Cizrnu mám také ráda. Bohužel jsem z ní mnoho pokrmů nevařila. Tvoje recepty ráda vyzkouším.
Cizrnu si ale také raději uvařím sama (v plechovce mi vadí ty chemikálie).
Jen chci podotknout, že nejjednodušší je uvařit cizrnu v mikrovknce: přes noc namočím do studené vody. Vodu vyměním a přivedu k varu (asi 10 minut na plný výkon), potom 40 minut na 60% výkonu. A je to…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz