Recept Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

Indická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

1/ Do velké mísy dejte cizrnu, potravinářskou sodu a 1 lžičku soli. Zalijte dostatečným množstvím vody. Přikryjte a nechte přes noc odstát, aby cizrna nasákla. 2/ Cizrnu slijte a dejte do hrnce. Zalijte čerstvou vodou, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Oheň ztlumte a na mírném ohni vařte asi 1 hodinu dokud cizrna nezměkne. Slijte přebytečnou vodu a uschovejte ji. 3/ 6 lžic uvařené cizrny, cibuli, zázvor, chilli a česnek dejte do mixéru nebo šlehače a zpracujte na hladkou kaši. Na pevné pánvi roztopte olej, přidejte směs cibule, bobkový list, zrníčka římského kmínu, podle chuti sůl a za stálého míchání povařte na velmi mírném ohni asi 30 - 40 minut dokud cizrna nezíská zlatavou barvu. 4/ Přimíchejte rajčata a ovařte ještě asi 10 - 15 minut dokud rajčata nezměknou a nevytvoří kaši. Přidejte zbývající cizrnu a na mírném ohni přoveďte k varu. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu zbylé tekutiny. 5/ Smíchejte garam masalu, římský kmín, koriandr, mango prášek, fenykl, muškátový květ nebo oříšek, pískavici a kurkumu. Směs koření vmíchejte do cizrnové směsi a pozvolna vařet asi 5 minut.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 19.03.07 vloženo
  • 13553x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Cibule, koření, trochu uvařené cizrny a rajčata se smíchají a rozmačkají na kaši, do které se přidá vcelku uvařená cizrna a další koření. Je to vynikající příloha k vegetariánským jídlům, ideální je podávat s bhútorami.
  • 400 g sušené cizrny
  • 1/4¨lžičky potravinářské sody
  • sůl
  • voda
  • 2 nahrubo nakrájené cibule
  • 2 lžičky najemno nakrájeného čerstvého zázvoru
  • 2 čerstvé najemno nakrájené chilli papričky, červené nebo zelené
  • 2-3 jemně nakrájené stroužky česneku
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžičky zrnek římského kmínu
  • 5 nakrájených rajčat
  • špetka garam masaly
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • špetka mango prášku
  • špetka mletého fenyklu
  • špetka mletého muškátového květu nebo muškátového oříšku
  • špetka mleté pískavice
  • 1/2 lžičky kurkumy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.4.10 02:42
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty
danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.4.10 02:40
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

mango prášek je mleté sušené nezralé mango, dodává pikantní nakyslou chuť, nahradí ho limetková nebo citronová šťáva přidaná do hotového pokrmu, pískavice=řecké seno

Dharma70
28 příspěvků 11.4.10 01:51
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

Recept sa mi pozdáva - mám len dve otázky: čo je mango prášok a čo pískavica ? Vopred ďakujem za odpoveď.

klaaarka
222 příspěvků 11.1.10 22:55
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

Tak jsem se konečně - nakoupivši celou bednu různého koření - odhodlala k tomuto receptíku a musím říct, že je to bomba. Určitě se stane pravidelnou položkou jídelníčku, jen se zaprášilo. Jenom bych řekla, že nebylo potřeba vařit tu cizrnu zdaleka tak dlouho, jak je uváděno. Jo a taky jsem neměla „mango prášek“, ani přesně nevím, co to je, ale snad to nebylo zá:,–(ní.

klaaarka
222 příspěvků 10.1.10 18:06
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty - esme,

díky moc za rychlou odpověd. To jsem ráda :)

esmeralda
4813 příspěvků 10.1.10 16:48
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty - Klaaarka

Soda (NaHCO3) napomáhá změknutí luštěnin a tím pádem urychlí proces vaření.
Nedělala bych si s tím starosti, určitě se to bez ní obejde.

klaaarka
222 příspěvků 10.1.10 16:32
Re: Pikantní cizrna s cibulí a rajčaty

Prosím, na co je tam při namáčení ta soda? Obejdu se bez ní? Diky moc Klára

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Uzené se zelím a hruškami Uzené se zelím a hruškami
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz