Recept Pampelišková poupata naložená jako kapary Dia Veg Linie Bezlep

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Pampelišková poupata naložená jako kapary

Úvod

Všestranné použití v kuchyni; hlavně tam, kde se dávají kapary naložené ve slano-kyselém nálevu. Například do studených omáček, salátů a salátových dresinků.

Postup

Poupata pampelišek sbírám co nejmladší, jen sotva vykukující z listové růžice. Ta starší mají již prodloužený stonek a ráda se při přípravě pootevřou. Ono to není na škodu, chuť je stejná. Jen už to není ta zelená „kulička“.

Nasbíraná poupata zbavíme spodních odstávajících zelených lístků.

.

Přesypeme do kastrolu a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a stáhneme s ohně – již dál nevaříme! Scedíme a rozložená necháme oschnout na utěrce (nechala jsem přes noc).

.

Do vhodné sklenice ukládáme poupata ve vrstvách a každou zasypeme solí. Nakonec zalijeme vinným octem, uzavřeme a sklenici několikrát překlopíme, aby unikly vzduchové bubliny, které mezi poupaty zůstaly.

.

To je vše, přátelé :lol: . Uložené prý dlouho vydrží; s tím však zkušenost nemám.

Recept je z kategorií: Bezlepkové recepty Konzervace Pro alergiky (mléko, vejce) Pro diabetiky Redukční dieta Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 08.05.15 vloženo
  • 4713x zobrazeno

Ingredience

  • uzavřená mladá poupata pampelišek
  • sůl
  • bílý vinný ocet

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 08.05.15 13:39

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Pampelišková poupata naložená jako kapary

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1665 příspěvků 21.03.17 08:27
@Labužník jandule02 píše:
… že sníst tolik zeleniny v celku a syrové je nad lidské síly …

Kolik té zeleniny odšťavňuješ? Já jí sním denně 300 - 500 g celkem (drtivá většina za syrova) a domnívám se, že co se týče vitamínů, nerostných látek a vlákniny, je to dostatečné množství :nevim:. K tomu ještě ovoce (asi 1/4 kg za den). Zeleninu 3× denně misku (některou i v celku, strouhanou nebo krájenou - míchaný salát) po cca 150 g; ke svačinám po jednom velkém jablku.

Listy jarních bylinek dávám do salátů jemně natrhané s jednoduchým dresinkem.

Pro představu: 150 g zeleniny je přibližně hrst kysaného zelí nebo 2 - 3 střední mrkve či 2 rajčata, 1/2 větší salátové okurky, 1 červená řepa „do hrsti“, 1/4 květáku, 1/3 větší brokolice apod. :mavam:

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 20.03.17 13:20
Já bych ho tak nezatracovala

Máme Omegu, a zeleninové šťávy jsou proto tak dobré, že sníst tolik zeleniny v celku a syrové je nad lidské síly, ale ve šťávě to jde. V bříšku jak v pokojíčku, ale chce to dát si šťávu alespoň 3 x týdně. Ideálně každý den. Základem všech směsí je mrkev, pak se přidává prakticky cokoli. a tedy i ten pampeliškový kořen, kopřivy a jiné byliny.

 
birkana
1665 příspěvků 17.03.17 08:09

Hezký příspěvek ve zdejší diskusi na téma ODŠŤAVŇOVAČ ; od Kateřiny Říhové :lol:.

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 15.03.17 18:32

@birkana - aha… už vím, o co jde… tak na ten už jsem sice koukala před Vánoci, ale odradila mě cena… :oops:
Zůstanu tedy u osvědčeného zpracování :kytka:

 
birkana
1665 příspěvků 15.03.17 17:17

@Zuzka1973, ona Jandule asi nemá na mysli lis na ovoce na kliku, co vypadá jako masomlýnek. Ale ten moderní, současný hit :lol:. Zagůgli (heslo šnekový odšťavňovač), ať jsi „v obraze“ a „jdeš s dobou“. Mají jej snad všechny e-shopy s domácími spotřebiči (vč. Alzy). Ten historický ruční strojek by pampeliškový kořen sotva rozemlel, natož řádně a důkladně odšťavnil :roll: :evil:.

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 15.03.17 13:12

@Labužník jandule02 - ten bych měla někde mít ještě po babičce… zkusím najít…

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 15.03.17 12:38
Ono to takhle asi nepůjde

Odšťavňujeme v šnekovém odtavňovači, který vyloudí šťávu ze všeho, tedy i z křenu a pampelišky.

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 13.03.17 18:17

@birkana - dopadla jsem podobně… Ale zkouška proběhla jen na skleněném struhadle a pak v lisu na česnek… ani kapka :(
Tak jsem opět jen usušila v sušičce - na čaj :) Čaj je z těch kořenů super, chutná s medem i bez něj…

 
birkana
1665 příspěvků 13.03.17 14:32

@Labužník jandule02, byla jsem zvědavá :lol:. Zkusila jsem ten kořen nastrouhat (ručně), byl suchý víc než křen. Šťávu jsem vymačkat nedokázala. Tak jsem další kořeny (6 pěkných kusů) zkusila zpracovat v odstředivce na ovoce. Výsledkem bylo její téměř půlhodinové čištění. Speciální stroj na šťávy nevlastním, takže neochutnám. Možná rozmixovat s trochou vody a vymačkat na sítku :think:. Ale ve styku s kovem… :zed:.

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 13.03.17 12:50

@Labužník jandule02 - to musím vyzkoušet, já je zatím používám jen jako čaj nebo pražené do doma dělané „melty“, ale tohle zní také zajímavě, díky :kytka:

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 13.03.17 12:44
Kořeny pampelišek

Neničit, odšťavnit. Je to sice hořké, ale když se přidají do štávy z mrkve, event. s přídavkem červené řepy, tak to neva. Každopádně úžasná detoxikační záležitost.

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 12.03.17 12:25

@birkana - díky za tip, to zní dobře :mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 12.03.17 12:05

@Zuzka1973, naložená poupata jsem také jednou přidala do šťávy k přírodní roštěné při jejím dokončování. Zajímavé osvěžení jinak „obyčejného“ pokrmu ;)

 
Zuzka1973
2139 příspěvků 12.03.17 09:45

Chystám se na ně i letos - hned jak otrhám poupata na „kapary“, vytahám i kořeny - z těch je moc dobrý čaj jak ze syrových, tak ze sušených (stačí v sušičce). Když je chci přidat do domácí „Melty“, tak je pražím…
Kořeny doporučuju sbírat na jaře, čaj z nich je příjemně lehce nahořklý, ale i bez doslazení má příjemnou chuť, tedy alespoň mně se příjemná zdá - to samé čaj z květů.
Skvěle se dají využít i mladé lístky a část květů nechám na čaj z květů a na sirup :)
Pampeliška se dá opravdu využít „do mrtě“, nemusím se bát, že bych ji na pozemku vylikvidovala - ač každý rok vytahám slušné množství těchto rostlinek - není to další jaro vůbec poznat :D
Ještě dlužím za tento recept poděkování :kytka:

 
Roomanka
205 příspěvků 11.05.15 21:23

Uznávám, že z lichořešišnice byly kapary lepší. Nevařila jsem je. Také jsem nevařila bezinky, ale protože jsem se jich bála, mám je doposud a příště je povařím. Nejsou chuťově špatné. Postupovala jsem podle pana Cuketky.
 http://www.cuketka.cz/?…

 
birkana
1665 příspěvků 10.05.15 16:30

@Roomanka, lichořešišnici jsem ještě nezkoušela a bezinku (zelenou) bych raději ani nezkusila :cert:. Také jsem někde četla, že se takto mohou nakládat i poupata sedmikrásek. U nich mě ale odrazuje jejich velikost, resp. drobnost; bylo by jich třeba natrhat mnohonásobně více 8o. Z té vyfocené skleničky už mám jen půlku, rozsekaná poupata jsem použila do domácí tatarky místo kapar. A byla dobrá jako s pravými :kytka:

 
Roomanka
205 příspěvků 09.05.15 22:07

Vloni jsem takto nakládala plody lichořešišnice, byly vynikající. Zkoušela jsem to i se zelenými bezinkami, ale s těmi se musí opatrně - jednomu by se mohlo udělat šoufl. :)

 
jolana
5064 příspěvků 08.05.15 15:07

@birkana, taky tak :lol:

 
birkana
1665 příspěvků 08.05.15 14:10

@jolana, také je nakládáš do soli a octa? Nebo jinak? :kytka:

 
jolana
5064 příspěvků 08.05.15 13:42

@birkano, :palec:..si mi pripomenula ze treba ist ist zbierat kapary.. :mavam:

Příspěvek upraven 08.05.15 v 13:42

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Jahodový pohár Jahodový pohár
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz