Recept Odlehčená zmrzlina z rýže - bez zmrzlinovače Dia Veg Bezlep

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Odlehčená zmrzlina z rýže - bez zmrzlinovače

Úvod

Zmzlina stejného složení, ale s jiným postupem putuje po internetu v mnoha verzích, je i tady na Labužníku.

Já jsem ale (na rozdíl od ostatních receptů) nešlehala nad párou. Dávám méně cukru a nepoužívám strojek na zmrzlinu. Pozor, bílky v tomto receptu jsou syrové! Kdo hledá zaručeně bezpečnou zmrzlinu, ať raději pracuje podle receptu Bezpečná zmrzlina od babi.

Postup

V mléce s vanilkou rozvaříme rýži. Kdo dal kousek vanilkového lusku, tak ho po uvaření vyjme! Přidáme cukr a dobře do hlaďoučka rozmixujeme (kdo chce, ať protlačí sítkem). Kašičku necháme co nejvíc schladnout - třeba v lednici.

Z bílků ušleháme sníh. Také vychladíme, příp. znovu opatrně došleháme. Nyní obě studené hmoty smísíme pomalejším prošleháváním. Plníme do vhodných nádob s víkem, které vydrží pobyt v mrazáku (plastové kelímky s víčkem od tuků, pomazánek, zmrzlin a pod.) a dáme mrazit.

Protože nepoužíváme strojek, je nutné zmrzlinu během mražení občas intenzívně promíchat! Jinak se voda „vymrazí“ a ve zmrzlině by byly ledové krystaly. Známe to, když zmrzka povolí a znovu zmzne, jak to chřupe :-(.

Ze začátku mražení doporučuji promíchávat důkladně a ode dna (kde obsah mrzne nejrychleji) každých 10 -15 minut. Promíchávat stačí lžící nebo vidličkou, kdo má ruční šlehač s výkonným motorem, může si práci trochu usnadnit. Až když má celý obsah konzistenci husté kaše a již se míchá opravdu těžko, nechám mrazit ještě 1/2 hodiny bez míchání, pak ještě jednou promíchám a můžu servírovat!

Pokud jste nechali mrazit déle, třeba přes noc při -18°C, zmzlina je na kámen tvrdá. Nechte povolit při pokojové teplotě asi 15 minut, promíchejte a podávejte.

Upozornění: Takto vyrobená zmrzlina není určena ke skladování!

Není taková jemňoučká, jako od italských zmrzlinářů, ale v horkých dnech dětem i dospělým určitě chutnat bude. A chuť můžete mít, jakou chcete! Místo vanilky dejte kakao (u slazeného granulovaného uberte cukr), před mražením přidejte strouhanou čokoládu, mixované ovoce mražené i čerstvé (čerstvé je vhodné předmrazit), strouhané oříšky, mandle, med, atd., atd. Fantazii se meze nekladou!

Přeji dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Zmrzlina

Nahlásit recept

  • 06.06.13 vloženo
  • 2504x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 - 3 h podle výkonu mrazáku

Ingredience

  • 50 g rýže
  • 1/2 l plnotučného mléka
  • 150 g cukru, diabetici použijí vhodné náhradní sladidlo
  • 8 bílků
  • vanilka nebo vanilkový extrakt - komu nevadí "éčka", klidně dejte vanilkové aroma

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 06.06.13 11:34

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Odlehčená zmrzlina z rýže - bez zmrzlinovače

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Ořechový koláč Ořechový koláč

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz