Recept Odlehčená zmrzlina z rýže - bez zmrzlinovače Dia Veg Bezlep

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Odlehčená zmrzlina z rýže - bez zmrzlinovače

Úvod

Zmzlina stejného složení, ale s jiným postupem putuje po internetu v mnoha verzích, je i tady na Labužníku.

Já jsem ale (na rozdíl od ostatních receptů) nešlehala nad párou. Dávám méně cukru a nepoužívám strojek na zmrzlinu. Pozor, bílky v tomto receptu jsou syrové! Kdo hledá zaručeně bezpečnou zmrzlinu, ať raději pracuje podle receptu Bezpečná zmrzlina od babi.

Postup

V mléce s vanilkou rozvaříme rýži. Kdo dal kousek vanilkového lusku, tak ho po uvaření vyjme! Přidáme cukr a dobře do hlaďoučka rozmixujeme (kdo chce, ať protlačí sítkem). Kašičku necháme co nejvíc schladnout - třeba v lednici.

Z bílků ušleháme sníh. Také vychladíme, příp. znovu opatrně došleháme. Nyní obě studené hmoty smísíme pomalejším prošleháváním. Plníme do vhodných nádob s víkem, které vydrží pobyt v mrazáku (plastové kelímky s víčkem od tuků, pomazánek, zmrzlin a pod.) a dáme mrazit.

Protože nepoužíváme strojek, je nutné zmrzlinu během mražení občas intenzívně promíchat! Jinak se voda „vymrazí“ a ve zmrzlině by byly ledové krystaly. Známe to, když zmrzka povolí a znovu zmzne, jak to chřupe :-(.

Ze začátku mražení doporučuji promíchávat důkladně a ode dna (kde obsah mrzne nejrychleji) každých 10 -15 minut. Promíchávat stačí lžící nebo vidličkou, kdo má ruční šlehač s výkonným motorem, může si práci trochu usnadnit. Až když má celý obsah konzistenci husté kaše a již se míchá opravdu těžko, nechám mrazit ještě 1/2 hodiny bez míchání, pak ještě jednou promíchám a můžu servírovat!

Pokud jste nechali mrazit déle, třeba přes noc při -18°C, zmzlina je na kámen tvrdá. Nechte povolit při pokojové teplotě asi 15 minut, promíchejte a podávejte.

Upozornění: Takto vyrobená zmrzlina není určena ke skladování!

Není taková jemňoučká, jako od italských zmrzlinářů, ale v horkých dnech dětem i dospělým určitě chutnat bude. A chuť můžete mít, jakou chcete! Místo vanilky dejte kakao (u slazeného granulovaného uberte cukr), před mražením přidejte strouhanou čokoládu, mixované ovoce mražené i čerstvé (čerstvé je vhodné předmrazit), strouhané oříšky, mandle, med, atd., atd. Fantazii se meze nekladou!

Přeji dobrou chuť!

Recept je z kategorií: Zmrzlina


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.06.13 vloženo
  • 2433x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1,5 - 3 h podle výkonu mrazáku

Ingredience

  • 50 g rýže
  • 1/2 l plnotučného mléka
  • 150 g cukru, diabetici použijí vhodné náhradní sladidlo
  • 8 bílků
  • vanilka nebo vanilkový extrakt - komu nevadí "éčka", klidně dejte vanilkové aroma

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 06.06.13 11:34

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Odlehčená zmrzlina z rýže - bez zmrzlinovače

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Gratinované brambory (DIA)* Gratinované brambory (DIA)*
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz