Recept Mexický guláš

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mexický guláš

Postup

Tenhle recept je úprava mexického originálu a proto se ho netroufám zařadit do národních kuchyní. Slaninu rozškvaříme na oleji, přidáme cibuli a lehce osmahneme. Přidáme česnek, ohřejeme, přidáme maso a protlak, osolíme, opepříme, papričky dle chuti a dusíme doměkka. Omáčku zahustíme dle chuti ve vodě rozmíchaným škrobem, pozor, houstne to strašně rychle a strašně moc, nevaříme huspeninu ale guláš! Na talíř uděláme věnec z rýže, do něj nalijeme guláš, posypeme nahrubo strouhaným sýrem a dáme na chvíli do trouby zapéct a rozpustit sýr.

Recept je z kategorií: Guláše

Nahlásit recept

  • 06.11.01 vloženo
  • 35362x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1 kg masa na kostičky
  • 15 dkg tučné anglické slaniny na drobno pokrájené
  • trocha oleje
  • 2 větší cibule nadrobno nakrájené
  • 2 – 3 stroužky česneku, utřené
  • 1 plechovka rajského protlaku (asi 1 dl)
  • zcela podle chuti a odvahy na drobno usekaných pálivých papriček
  • sýr na strouhání, v originále čedar
  • sůl, pepř, škrob

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 16.07.18 22:01

Hovězí zadní kližka, rajčata, papriky, kukuřice a hrášek, nezahuštěno, sýr čedar a gouda, nezapečeno. Příloha těstoviny. Ale původně jsem chtěla podle receptu :-)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Mexický guláš

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
georgehradec
379 příspěvků 29.04.13 16:43

Bylo to skvělé a příprava jednoduchá. Pro zpestření jsem přidal čtvrtky žampionů a kousky žluté papriky. Nezahušťoval. Příloha rýže. :P

georgehradec
379 příspěvků 29.04.13 09:39

Dnes vyzkouším z kuřecího masa a dám vědět, co tomu říkají strávníci. :dance:

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexický guláš

habano, je to naopak. Maďaři přišli ke svému guláši od Mexičanů, odkud ta paprika je. Už před dvěma tisíci léty Indiáni ve Střední Americe tomuto jídlu říkali „chilmulli“, kde „chile“ je paprika a „mulli“ nebo dnes „mole“ je omáčka.

Eleeen
1127 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexický guláš

Moje sestra tento recept kdysi přinesla ze školy - ještě v dobách, kdy bylo VAŘENÍ vyučovacím předmětem. Nedával se tam protlak a dělaláváme to z vepřového masa. Maso se vařilo s fazolkama (předem namočenýma), což jsme nahradily tím, že jsme nakonec vmíchali na prohřátí fazolky z plechovky. Rýži jsme naopak dusily s hráškem. Udělaly jsme véééliký kopec rýže uprostřed talíře, „gulášek“ byl okolo a jen posypaly sýrem, nezapékaly.
Asi to vůůůbec není mexické - jen ty luštěniny to mají připomínat. Guláš se to asi jmenuje proto, že to našinci (čti středoevropanovi) guláš připomíná.

Rozhodně to nic nemění na faktu, že je to moc dobré jídlo. Já někdy místo fazolí dávám kukuřičná zrna.

Doporučuji všem vyzkoušet!!!

habana
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Mexický guláš

guláš mexickej..guláš mexickej…originál…marně pátrám v paměti, kde by mexičani přišli ke guláši, dyk to je jídlo z maďarské kuchyně.

luba
185 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Mexický guláš

Takisto pečiem na tanieri, resp. takto zapekám jedlá so syrom, nikdy sa nič nestalo. Gandelion, treba skúsiť, teoreticky by možno prasknúť mal, prakticky nepraskne. Tak, a dobrú chuť!

Ajina1
11 příspěvků 25.01.09 03:43
Talíř v troubě

Proč by talíř praskal. Peču na normálním talíři kuře a nic se nestane. Ajina

Kopretinka
565 příspěvků 25.01.09 03:43
Ale no tak...

Myslím, že Drobek určitě nemyslel nechat v troubě půl hodiny, sýr se přeci rozpustí za chvilinku a za tu dobu talíř nepraskne. A nebo si naservírujte toto papání na nerezový talíř a problém je vyřešen :)

Labužník gandelion02
25 příspěvků 30.09.02 06:34
Na talir a do trouby???

Samozrejme! A potom seskrabneme z rozpalenych topnych teles (protoze talir nam v troube praskne) a muzeme vyhodit. Dobrou chut!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Kapustičky na slanině

Nejlepší recepty

Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz