Recept Mexické fazole v hrnci - frijoles de olla
Pampeliska191 Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Fazole nechejte okapat, propláchněte pod studenou vodou a znovu nechejte okapat. Do velkého hrnce dejte vodu, uveďte do varu a přidejte fazole. Cibule rozkrojte napůl a přidejte do hrnce s celými stroužky česneku. Znovu uveďte do varu a pak snižte teplotu a 1 1/2 hodiny mírně vařte, až budou fazole měkké a zbude jenom trochu tekutiny. Zatímco se vaří fazole, připravte si suroviny na posypání. Chilli napíchněte na kovový špíz s dlouhou rukojetí a opečte ji nad plynovým hořákem, až slupkám naskáčou puchýře a ztmavnou. Nenechte dužinu spálit. Můžete je také opéci na pánvi. Opečená chilli vložte do silného plastového sáčku a vrch hned zavažte, aby se uvnitř udržela pára. Odložte na 20 minut. Chilli vyjmete ze sáčku a slupky oloupejte. Stopky odkrojte, pak chilli rozřízněte a vyškrábněte semena. Dužinu nakrájejte na tenké proužky a vložte do mísy. Všechny ostatní suroviny na posypání vložte do jednotlivých misek. Asi šálek fazolí a tekutiny přendejte naběračkou do robotu nebo mixéru. Zpracujte na hladké pyré. Máte-li to raději, jednoduše fazole rozmačkejte mačkadlem na brambory. Fazolové pyré vraťte do hrnce a zamíchejte. Nasekejte koriandr, nechejte si několik listu na ozdobu, osolte a dobře zamíchejte. Fazole přendejte naběračkou do jednotlivých nahřátých misek a vezměte je ke stolu s přísadami na posypání. Fazole podávejte s různými přísadami na posypání a přidejte koriandr na ozdobu. Tradičně si každý host naloží na fazolu trochu chilli, rajčat a jarní cibulky, pak si přidá lžíci zakysané smetany. A nakonec si na porci nadrobí trochu sýra feta. Cestovatelé často říkají, že “fazole v hrnci", jak zní překlad, chutnají v Mexiku jinak než fazole vařené kdekoliv jinde. Tajemství tkví doslova v hrnci. Tradičně se používají kameninové hrnce, které dodávají fazolím lehce zemitou chuť. Tento pokrm se podává jako samostatný chod formálního mexického jídla. V Mexiku by se navrch použil místní čerstvý sýr - queso fresco, ale feta je přijatelná náhrada.
Recept je z kategorií: Luštěniny
- 21.04.04 vloženo
- 15507x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 250 g nebo 1 1/4 šálku sušených fazolí pinto
- máčených přes noc ve vodě
- 1,75 l nebo 7 1/2 šálku vody
- 2 cibule
- 10 stroužků česneku oloupaných a celých
- svazeček čerstvého koriandru
- sůl
- Na posypání:
- 2 čerstvá červená chilli fresno
- 1 rajče oloupané a nakrájené
- 2 jarní cibulky jemně nakrájené
- 60 ml nebo 4 lžíce zakysané smetany
- 50 g sýra feta
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Mexické fazole v hrnci - frijoles de olla
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Mexické fazole v hrnci - frijoles de olla