Recept Mexické fazole v hrnci - frijoles de olla

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Mexické fazole v hrnci - frijoles de olla

Postup

Fazole nechejte okapat, propláchněte pod studenou vodou a znovu nechejte okapat. Do velkého hrnce dejte vodu, uveďte do varu a přidejte fazole. Cibule rozkrojte napůl a přidejte do hrnce s celými stroužky česneku. Znovu uveďte do varu a pak snižte teplotu a 1 1/2 hodiny mírně vařte, až budou fazole měkké a zbude jenom trochu tekutiny. Zatímco se vaří fazole, připravte si suroviny na posypání. Chilli napíchněte na kovový špíz s dlouhou rukojetí a opečte ji nad plynovým hořákem, až slupkám naskáčou puchýře a ztmavnou. Nenechte dužinu spálit. Můžete je také opéci na pánvi. Opečená chilli vložte do silného plastového sáčku a vrch hned zavažte, aby se uvnitř udržela pára. Odložte na 20 minut. Chilli vyjmete ze sáčku a slupky oloupejte. Stopky odkrojte, pak chilli rozřízněte a vyškrábněte semena. Dužinu nakrájejte na tenké proužky a vložte do mísy. Všechny ostatní suroviny na posypání vložte do jednotlivých misek. Asi šálek fazolí a tekutiny přendejte naběračkou do robotu nebo mixéru. Zpracujte na hladké pyré. Máte-li to raději, jednoduše fazole rozmačkejte mačkadlem na brambory. Fazolové pyré vraťte do hrnce a zamíchejte. Nasekejte koriandr, nechejte si několik listu na ozdobu, osolte a dobře zamíchejte. Fazole přendejte naběračkou do jednotlivých nahřátých misek a vezměte je ke stolu s přísadami na posypání. Fazole podávejte s různými přísadami na posypání a přidejte koriandr na ozdobu. Tradičně si každý host naloží na fazolu trochu chilli, rajčat a jarní cibulky, pak si přidá lžíci zakysané smetany. A nakonec si na porci nadrobí trochu sýra feta. Cestovatelé často říkají, že “fazole v hrnci", jak zní překlad, chutnají v Mexiku jinak než fazole vařené kdekoliv jinde. Tajemství tkví doslova v hrnci. Tradičně se používají kameninové hrnce, které dodávají fazolím lehce zemitou chuť. Tento pokrm se podává jako samostatný chod formálního mexického jídla. V Mexiku by se navrch použil místní čerstvý sýr - queso fresco, ale feta je přijatelná náhrada.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 21.04.04 vloženo
  • 14086x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 250 g nebo 1 1/4 šálku sušených fazolí pinto
  • máčených přes noc ve vodě
  • 1,75 l nebo 7 1/2 šálku vody
  • 2 cibule
  • 10 stroužků česneku oloupaných a celých
  • svazeček čerstvého koriandru
  • sůl
  • Na posypání:
  • 2 čerstvá červená chilli fresno
  • 1 rajče oloupané a nakrájené
  • 2 jarní cibulky jemně nakrájené
  • 60 ml nebo 4 lžíce zakysané smetany
  • 50 g sýra feta

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Kokotka z Lolka 23.11.16 16:17

A ty kokso kde jsou kurva drat suroviny ?

Diskuse k receptu Mexické fazole v hrnci - frijoles de olla

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz