Recept Autentický recept na "Frijoles refritos" - Mexické fazole

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vařené fazole: Přebrat fazole, vložit do vody a nechat je přes noc nabobtnat. Odstrnit všechny fazole co plavou nahoře a slít vodu. Přidat 7 hrnků čerstvé vody, koření a česnek. Vařit po 1 hodinu. Přidat ostatní ingredience a vařit další hodinu na velice pomalém ohni, až jsou fazole měkké, ale ještě drží pohromadě. Slít vodu a uschovat ji. (délka doby varu se bude trochu lišit podle druhu použitých fazolí) Smažené fazole: Na velké pánvi rozehřát tuk, přidat fazole a trochu tekutiny. Dobře fazole rozšťouchat, osolit je a vařit je tak dlouho, až se z nich stane hustá pasta. P.S.: Fazole se uvaří rychleji, když se přivedou do varu, sejmou s ohně a přikryté se nechají stát po 1 hodinu (což nahradí namočení fazolí přes noc). Potom se slijí a uvaří podle receptu. Pro ty, co mají velice tvrdou vodu je dobré přidat 1/4 lžičky jedlé sody do vody na vaření.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 17.02.03 vloženo
  • 33940x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Frijoles Mexicana-vařené fazole:
  • 450g fazolí, Pinto, černých nebo vlašských
  • 7 hrnků vody
  • 1/4 lžičky pomletého římského kmínu
  • špetka kayánského pepře
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 4 lžíce sádla, výpeku ze slaniny, nebo jiného tuku
  • 1/2 velké cibule, na drobno nakrájené
  • Frijoles refritos-smažené fazole:
  • 4 lžíce sádla, výpeku ze slaniny, nebo jiného tuku
  • 4 hrnky uvařených fazolí
  • 1 lžička soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentický recept na "Frijoles refritos" - Mexické fazole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Manana
1515 příspěvků 17.06.10 06:47
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Sonjo

Je to tak, jsou to ony. Moc vzpomínáme. Pozdravuj Umberťáka! ¡Uts a wach!

noskovice
1322 příspěvků 17.06.10 06:14
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Maňáno,

to jsou ty fazole, co jsme jedli u tebe minulý týden? Ty byly moc dobré, jako vše ostatní.
Zdraví Tě Umberťáci.

Alis
2617 příspěvků 17.06.10 06:06
Re:¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

já sice na blondýny moc nejsem, kamaráde, ale adresu jsem ti poslala do soukromé pošty, pro všechny případy :)

Manana
1515 příspěvků 17.06.10 06:00
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Alis

Zrovna teď jsem poslal jednu blondýnu Milošovi na jeho emajl, poslal bych ji i tobě, ale nemám adresu, tak ti ji snad Miloš přepošle.

Alis
2617 příspěvků 17.06.10 05:49
Re:¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole, Maňano...

poslouchej, kdybys neměl pusu třikrát poplechovanou a přesto propálenou jalapeňos a habaneros, věděl bys, že nejsou slabé jako čajíček, ale jsou jemné a voňavé.
A co se týče blondýn a fazolí, klucííí, je fajn, když se člověk ve správnou chvíli přikloní k filozofickému směru „bližší košile než kabát“ :D

gmp
1603 příspěvků 17.06.10 05:45
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Už mlčim. Stawka na pár facek je příliš vysoká. Miloš

Alis
2617 příspěvků 17.06.10 05:41
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Teď jsem opravdu na tu odpověď Miloše zvědavá :D

Manana
1515 příspěvků 17.06.10 05:37
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - gmp

Házet tam blond holky by byla škoda. Ne těch holek, ale fazolí.

Manana
1515 příspěvků 17.06.10 05:36
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Alis

Ty s vyměněnou vodou jsou čajíček, nemaj sílu. Mexikáni dávaj sekanou cibuli už do tý původní vody hned při namáčení fazolí, zkus si to. Avokádový listy voněj a chutnaj jako bobkovej list s trochou fenyklu a špetkou anýzu.

gmp
1603 příspěvků 17.06.10 04:44
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Ctný kmete, jsi si jist, že tam mexikánci nepřihazovali blond holky? :o

Alis
2617 příspěvků 17.06.10 04:42
Re:¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole, Maňano...

jasně, ani vyznavač zdravé výživy by vodu nevylil… Já jen nevěřím, že by si žádný Mechikán nevšiml, že ty s vyměněnou vodou jsou prostě lepší :)
Listy avokáda neznám a netuším tudíž, kam fazole chuťově hodí, jak ale píšeš, pravé frijoles refritos je stejně neznají… když vynecháš avokádo a já vavřín, jinak myslím, že budou hodně podobné. Rozškařený tuk se do těch „mých“ dává v podstatě, když už vody moc není a ten tuk v tom škvíří a dělá divy :)

Manana
1515 příspěvků 17.06.10 00:18
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Alis

Mexikáni by nevyměnili vodu, ale vařili by to v té, ve které se to máčelo. Dali by cibuli, přihodili by i nějaký zlehka opečený avokádový list a uvařili doměkka. Na špeku by zesklovatěli další sekanou cibuli, vyndali by avokádové listy, přilili vařené fazole i s tekutinou a vařlili by až by ji vyvařili a fazole by se jim přichytávaly. Pak by to zalili vařící vodou, promíchali a znovu nechali tekutinu odvařit - tedy by „přesmažovali“ neboli opékali, až by získali Frijoles Refritos.

Alis
2617 příspěvků 16.06.10 21:48
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Thomasi, jsou to dva recepty v jednom, můžeš fazole jen uvařit a sbaštit, nebo uvařené fazole opéct na vyškvařeném špeku.
Ale možná si to velcí frajeři dávají jako fazole s fazolema :D

Alis
2617 příspěvků 16.06.10 21:46
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Maňánku, recept, na který odkazuješ, je ale z konzervovaných fazolí, recept na fazole ze suchých fazolí bych dělala asi nějak
takhle = _new (bobkový list a česnek velkoryse přehlédni). Jestli by to tak dělali Mexikáni netuším, ale vím, že tyhle fazole druhý den opečené jsou super :)

Manana
1515 příspěvků 16.06.10 20:59
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Jak už jsem psal, Frijoles Refritos jsou jen fazole, špek a cibule, viz zde , v jednoduchosti je totiž ta síla a krása. Fazole s různými pří:,–(ami se pak v Mexiku jmenují Frijoles Borrachos, Compuestos, de la Charra, Maneados atd. podle druhu těch pří:,–(.

Vařeným fazolím říkají v Mexiku Frijoles Refritos (přesmažované), protože tekutinu odvařují, až je z fazolí hustá, někdy i polosuchá kaše.

van.Thomas
192 příspěvků 16.06.10 19:33
Re: cept:

Já jsem jen nepochopil, jestli se jedná o dva různé recepty, nebo se mají potom ty dvě varianty smíchat… nebo se pak jedí fazole s fazolemi… nebo jak je to?

Manana
1515 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨- babi

Prosím, necpi do Mexika římský kmín, který tam nikdy nebyl, nerostl, nepoužíval se a nemá tam co dělat. Cpou ho tam jenom Američani a proč? Podívej se do ostatních tvých receptů s římským kmínem! :-))))))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Karbanátky Karbanátky
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz