Recept Autentický recept na "Frijoles refritos" - Mexické fazole

Mexická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Vařené fazole: Přebrat fazole, vložit do vody a nechat je přes noc nabobtnat. Odstrnit všechny fazole co plavou nahoře a slít vodu. Přidat 7 hrnků čerstvé vody, koření a česnek. Vařit po 1 hodinu. Přidat ostatní ingredience a vařit další hodinu na velice pomalém ohni, až jsou fazole měkké, ale ještě drží pohromadě. Slít vodu a uschovat ji. (délka doby varu se bude trochu lišit podle druhu použitých fazolí) Smažené fazole: Na velké pánvi rozehřát tuk, přidat fazole a trochu tekutiny. Dobře fazole rozšťouchat, osolit je a vařit je tak dlouho, až se z nich stane hustá pasta. P.S.: Fazole se uvaří rychleji, když se přivedou do varu, sejmou s ohně a přikryté se nechají stát po 1 hodinu (což nahradí namočení fazolí přes noc). Potom se slijí a uvaří podle receptu. Pro ty, co mají velice tvrdou vodu je dobré přidat 1/4 lžičky jedlé sody do vody na vaření.

Recept je z kategorií: Luštěniny

Nahlásit recept

  • 17.02.03 vloženo
  • 34568x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • Frijoles Mexicana-vařené fazole:
  • 450g fazolí, Pinto, černých nebo vlašských
  • 7 hrnků vody
  • 1/4 lžičky pomletého římského kmínu
  • špetka kayánského pepře
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • 4 lžíce sádla, výpeku ze slaniny, nebo jiného tuku
  • 1/2 velké cibule, na drobno nakrájené
  • Frijoles refritos-smažené fazole:
  • 4 lžíce sádla, výpeku ze slaniny, nebo jiného tuku
  • 4 hrnky uvařených fazolí
  • 1 lžička soli

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Autentický recept na "Frijoles refritos" - Mexické fazole

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Autentický recept na "Frijoles refritos" - Mexické fazole

Manana
1515 příspěvků 17.6.10 06:47
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Sonjo

Je to tak, jsou to ony. Moc vzpomínáme. Pozdravuj Umberťáka! ¡Uts a wach!

noskovice
1322 příspěvků 17.6.10 06:14
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Maňáno,

to jsou ty fazole, co jsme jedli u tebe minulý týden? Ty byly moc dobré, jako vše ostatní.
Zdraví Tě Umberťáci.

Alis
2617 příspěvků 17.6.10 06:06
Re:¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

já sice na blondýny moc nejsem, kamaráde, ale adresu jsem ti poslala do soukromé pošty, pro všechny případy :)

Manana
1515 příspěvků 17.6.10 06:00
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Alis

Zrovna teď jsem poslal jednu blondýnu Milošovi na jeho emajl, poslal bych ji i tobě, ale nemám adresu, tak ti ji snad Miloš přepošle.

Alis
2617 příspěvků 17.6.10 05:49
Re:¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole, Maňano...

poslouchej, kdybys neměl pusu třikrát poplechovanou a přesto propálenou jalapeňos a habaneros, věděl bys, že nejsou slabé jako čajíček, ale jsou jemné a voňavé.
A co se týče blondýn a fazolí, klucííí, je fajn, když se člověk ve správnou chvíli přikloní k filozofickému směru „bližší košile než kabát“ :D

gmp
1603 příspěvků 17.6.10 05:45
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Už mlčim. Stawka na pár facek je příliš vysoká. Miloš

Alis
2617 příspěvků 17.6.10 05:41
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Teď jsem opravdu na tu odpověď Miloše zvědavá :D

Manana
1515 příspěvků 17.6.10 05:37
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - gmp

Házet tam blond holky by byla škoda. Ne těch holek, ale fazolí.

Manana
1515 příspěvků 17.6.10 05:36
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Alis

Ty s vyměněnou vodou jsou čajíček, nemaj sílu. Mexikáni dávaj sekanou cibuli už do tý původní vody hned při namáčení fazolí, zkus si to. Avokádový listy voněj a chutnaj jako bobkovej list s trochou fenyklu a špetkou anýzu.

gmp
1603 příspěvků 17.6.10 04:44
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Ctný kmete, jsi si jist, že tam mexikánci nepřihazovali blond holky? :o

Alis
2617 příspěvků 17.6.10 04:42
Re:¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole, Maňano...

jasně, ani vyznavač zdravé výživy by vodu nevylil… Já jen nevěřím, že by si žádný Mechikán nevšiml, že ty s vyměněnou vodou jsou prostě lepší :)
Listy avokáda neznám a netuším tudíž, kam fazole chuťově hodí, jak ale píšeš, pravé frijoles refritos je stejně neznají… když vynecháš avokádo a já vavřín, jinak myslím, že budou hodně podobné. Rozškařený tuk se do těch „mých“ dává v podstatě, když už vody moc není a ten tuk v tom škvíří a dělá divy :)

Manana
1515 příspěvků 17.6.10 00:18
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Alis

Mexikáni by nevyměnili vodu, ale vařili by to v té, ve které se to máčelo. Dali by cibuli, přihodili by i nějaký zlehka opečený avokádový list a uvařili doměkka. Na špeku by zesklovatěli další sekanou cibuli, vyndali by avokádové listy, přilili vařené fazole i s tekutinou a vařlili by až by ji vyvařili a fazole by se jim přichytávaly. Pak by to zalili vařící vodou, promíchali a znovu nechali tekutinu odvařit - tedy by „přesmažovali“ neboli opékali, až by získali Frijoles Refritos.

Alis
2617 příspěvků 16.6.10 21:48
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Thomasi, jsou to dva recepty v jednom, můžeš fazole jen uvařit a sbaštit, nebo uvařené fazole opéct na vyškvařeném špeku.
Ale možná si to velcí frajeři dávají jako fazole s fazolema :D

Alis
2617 příspěvků 16.6.10 21:46
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Maňánku, recept, na který odkazuješ, je ale z konzervovaných fazolí, recept na fazole ze suchých fazolí bych dělala asi nějak
takhle = _new (bobkový list a česnek velkoryse přehlédni). Jestli by to tak dělali Mexikáni netuším, ale vím, že tyhle fazole druhý den opečené jsou super :)

Manana
1515 příspěvků 16.6.10 20:59
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨ - Mexické fazole.

Jak už jsem psal, Frijoles Refritos jsou jen fazole, špek a cibule, viz zde , v jednoduchosti je totiž ta síla a krása. Fazole s různými pří:,–(ami se pak v Mexiku jmenují Frijoles Borrachos, Compuestos, de la Charra, Maneados atd. podle druhu těch pří:,–(.

Vařeným fazolím říkají v Mexiku Frijoles Refritos (přesmažované), protože tekutinu odvařují, až je z fazolí hustá, někdy i polosuchá kaše.

van.Thomas
192 příspěvků 16.6.10 19:33
Re: cept:

Já jsem jen nepochopil, jestli se jedná o dva různé recepty, nebo se mají potom ty dvě varianty smíchat… nebo se pak jedí fazole s fazolemi… nebo jak je to?

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Autentický recept na ¨Frijoles refritos¨- babi

Prosím, necpi do Mexika římský kmín, který tam nikdy nebyl, nerostl, nepoužíval se a nemá tam co dělat. Cpou ho tam jenom Američani a proč? Podívej se do ostatních tvých receptů s římským kmínem! :-))))))

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Cibulačka Cibulačka
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz