Recept Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Italská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Postup

Rajčatová omáčka: Rajčata zalijeme vroucí vodou, oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme semínka. Dužninu nakrájíme na menší kousky. Cibuli, mrkev, řapíkový celer a petrželku nakrájíme nadrobno, listy bazalky roztrháme na malé kousky. Při vyšší teplotě rychle opečeme na oleji všechnu zeleninu včetně rajčat a petrželky, pak ji při střední teplotě zvolna dusíme přikrytou 30 minut. Dále již dusíme omáčku bez pokličky, aby trochu zhoustla. Osolíme ji, přidáme polovinu bazalky a ještě podle potřeby podusíme. Dostatečně hustou omáčku necháme zchladnout a rozmixujeme ji nebo protřeme sítem. Okořeníme pepřem, kájenským pepřem a zbylou bazalkou. Lilky omyjeme, osušíme a odstraníme stopky s částí dužiny. Nakrájíme je na 5 mm tlusté plátky, osolíme je a rozložíme na větší síťku, kde je necháme 1-2 hodiny, aby se z nich uvolnila horká šťáva. Potom plátky krátce opláchneme studenou vodou, vytlačíme přebytečnou tekutinu a ihned osušíme kuchyňským papírem nebo utěrkou. Rozehřejeme olej, rozšleháme vejce. Plátky lilku obalíme v mouce a protáhneme je v rozšlehaných vejcích, necháme krátce odkapat a v rozehřátém oleji dozlatova usmažíme. Pokud je olej dostatečně rozpálený, lilky nenasají tolik tuku. Přebytečný tuk odstraníme pomocí kuchyňského papíru nebo papírového ubrousku. Na polovinu osmažených koleček lilku naklademe plátky mozzarelly, které trochu osolíme a posypeme dobromyslí. Potom je přiklopíme zbylými plátky osmažených lilků. Sendvičově upravené lilky naklademe na pečící plech, pokapeme olivovým olejem a v troubě rozehřáté na 180 st. C pečeme 10-15 minut. Podáváme teplé na zahřáté míse s rajčatovou omáčkou. Lilky nás překvapují svou černofialovou barvou. Existují však i bílé lilky, které jsou zvláště jemné. Štíhlé, dlouhé lilky mají výraznější chuť, kulaté a oválné mají jemnější aroma. Nejchutnější jsou lilky na vrcholu své letní sezóny, kdy je jejich slupka hladká a lesklá a dužnina pevná.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 18.08.04 vloženo
  • 5172x zobrazeno

Ingredience

  • Rajčatová omáčka:
  • 750 g čerstvých masitých rajčat nebo
  • 2 konzervy oloupaných rajčat po 400 g
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 stonek řapíkového celeru
  • 5 snítek čerstvé petrželky
  • 12 lístků bazalky
  • 6 lžic panenského olivového oleje
  • sůl a pepř
  • kájenský pepř
  • 4 středně velké lilky
  • sůl
  • větší množství slunečnicového oleje ke smažení
  • 3 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 200 g mozzarelly nakrájené na tenké plátky
  • čerstvá nebo sušená dobromysl (oregano)
  • 2 lžíce panenského olivového oleje

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 08.09.07 20:42
Re: Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Omacka bola z cerstvych a rozmixovanych paradajok.Lilky vyprazene do zlatava obalene len troske muky a sup do pece. Pouzila som tymian, k tomu bola ryza s nitovkami…bajecne ..dik ;))

kanda
11 příspěvků 19.08.04 16:07
Re: Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Pam, jsem vasnivou pojidackou vseho, co obsahuje byt i jen stopove prvky lilku, a proto ti tuze dekuji za super napad. Uz abych byla v kuchyni…:)

Eja
3859 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Pam, lilky mám moc ráda a tohle je móóóóc pěkný recept. Já podle hesla, co se dá zjednodušit, to zjednoduším, bych místo rajčat vzala plechovku krájených a omáčku bych nemixovala ani nepasírovala, aby tam ty kousky zůstaly. Mňam.

Labužník Zdena
7 příspěvků 19.08.04 04:19
Re: Lilky s mozzarellou (Melanzane alla siciliana)

Ahoj Pampelisko, lilky me moc lakaji, ale uprimne receno nema to zadny rozumny duvod, snad ta barva, ci zvlastni duzina. Zatim jsem vsak zkusila jenom nejake pomazanky na tousty. Toto vypada velice lakave, byt pracne.
A co k tomu? Pecivo?
Dekuji za inspiraci.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz