Recept Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Úvod

Recept vznikl jako momentální inspirace asi před dvěma měsíci, včera jsem ho trochu dotáhla k větší rafinovanosti a návštěva po jednoznačném „řepu nejím“ snědla vše a odnesla si půlku pečené červené řepy, která zbyla.

Postup

Smícháme suroviny na zálivku, měla by být dost intenzivní chuti - slano/sladko/ky­selé. Přidáme řepu, pórek a mandarinky, promícháme a necháme chvíli odležet - stačí půl hodinky.

Množství zálivky by mělo být takové aby se v ní řepa důkladně obalila, ne tolik aby salát plaval.

Omytou řepu pečeme zabalenou ve dvojitém alobalu v troubě na 150 st. podle velikosti doměkka - řípa velikosti pěsti potřebuje minimálně hodinu.

Recept je z kategorií: Saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.01.10 vloženo
  • 4061x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Ingredience

  • miska na jemné plátky nakrájené pečené červené řepy
  • půl misky na jemné plátky nakrájeného pórku
  • půl misky na kousky nakrájených kompotovaných mandarinek
  • 2 PL extra panenského olivového oleje
  • 1 KL dijonské hořčice
  • střik balzamického octa
  • mořská sůl nejlépe čerstvě mletá
  • čerstvě mletý pepř
  • trocha mandarinkové šťávy z kompotu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 30.01.18 18:04

Už jsem ho dlouho nedělala, zbyla řepa…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 03.04.10 18:21
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek, Eja,

na dnešnú slávnostnú večeru som prichystala aj tento šalátik. Z dvoch kíl repy, piekla som ju dve hodiny (včera večer), polovicu s mandarinkami a polovicu s broskyňovým kompótom. neviem, ktoré je lepšie, ale vidím, že je to báječné. Ďakujem ti za receptík a želám pohodové sviatky!

 
ewa
600 příspěvků 24.01.10 16:27
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Ejo a mrtvolko, měly jste pravdu. Dneska mám salát s mandarinkami a je ještě lepší než minule! Rozhodně ho budu dělat častěji.

 
sbohemrozume
41 příspěvků 20.01.10 06:02
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek Casino

Já bych si dovolil tvrdit, že je třeba číst nejen písmenka, ale i to co je napsáno. Mrtvola to napsala jasně a zřetelně a ostatní je jen sypáním soli do moře.

 
casino
4463 příspěvků 20.01.10 04:17
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek- mrtvola

No, nechci tvrdit, že Vaše argumentace stojí na vodě, ale podařilo se Vám nastolit poněkud "vodnaté " téma (zvlhlé, vlhké, nezvlhla, hygroskopická - Pupek by se vyřádil :-), ale zkuste nemlžit a pokud jste s to, pokuste se vyjádřit, jak se v jídle rozdílně projeví použití mleté a nemleté soli.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.01.10 03:01
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek Ale, casino,

jste mě překvapilo. Takovou elementární neznalost bych od vás fakt nečekala. Přece u soli suché a zvlhlé vůbec nejde o rozdíl v chuti, leč o schopnost laboratorně přesného dávkování. A to u vlhké soli jaksi vázne :).

 
casino
4463 příspěvků 20.01.10 02:47
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek - mrtvola

No, řekl bych, že ten „ocáseček“ (je-li jaký:-) spíše než kálium, dělají anionty, které jsou na draslík vázány :-()
Dejme tomu, že máme ve slánce zvlhlou sůl (dejme tomu mořskou) a v mlýnku tutéž sůl, ale jenže suchou. Myslíte, že poznáte rozdíl v chuti dvou vzorků, dejme tomu uvedeného salátu, osolíte-li jeden zvlhlou solí a druhý vzorek solí suchou a třeba i „čerstvě mletou“ :-)))

 
ewa
600 příspěvků 20.01.10 01:53
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Až si vzpomenu koupit současně řepu a mandarinky, tak tu kombinaci určitě vyzkouším.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.01.10 01:35
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek - Casino,

přece proto, abychom nemusely složitě rozdělávat mlýnek a sypat ji tam nepomletou. Čerstvě proto, aby nezvlhla. Sůl je totiž hygroskopická.
A mořskou proto, neboť lehoulince nahořklý ocáseček kalia v mořské soli obzvlášť sofistikovaně zvýrazní specifické aroma pečené červené řepy, aby pak v kombinaci s mandarinkovou ovocností (ovocností míním substanci ve filosofickém smyslu slova, mandarinková jest akcidentem) dokonale rozvinula svůj unikátní charakter.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.01.10 01:28
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Byla jsem u jeho vzniku a můžu potvrdit, ty mandarinky tomu dodají okouzlující šmrnc :-D

 
casino
4463 příspěvků 20.01.10 01:27
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

„mořská sůl nejlépe čerstvě mletá“ … Prosim pěkně, proč?

 
Eja
3788 příspěvků 20.01.10 01:14
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Ewo, jsem ráda,že Ti chutnalo, zkus to někdy s těmi mandarinkami, ty tomu dají tu správnou chuť.

 
ewa
600 příspěvků 20.01.10 00:55
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Mandarinkový kompot jsem neměla, i tak byl salát moc dobrý. :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz