Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail
Recept vznikl jako momentální inspirace asi před dvěma měsíci, včera jsem ho trochu dotáhla k větší rafinovanosti a návštěva po jednoznačném „řepu nejím“ snědla vše a odnesla si půlku pečené červené řepy, která zbyla.
Smícháme suroviny na zálivku, měla by být dost intenzivní chuti - slano/sladko/kyselé. Přidáme řepu, pórek a mandarinky, promícháme a necháme chvíli odležet - stačí půl hodinky.
Množství zálivky by mělo být takové aby se v ní řepa důkladně obalila, ne tolik aby salát plaval.
Omytou řepu pečeme zabalenou ve dvojitém alobalu v troubě na 150 st. podle velikosti doměkka - řípa velikosti pěsti potřebuje minimálně hodinu.
Recept je z kategorií: Saláty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
30.01.18 18:04
Už jsem ho dlouho nedělala, zbyla řepa…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 1 labužníkoviOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
2904 příspěvků 03.04.10 18:21
na dnešnú slávnostnú večeru som prichystala aj tento šalátik. Z dvoch kíl repy, piekla som ju dve hodiny (včera večer), polovicu s mandarinkami a polovicu s broskyňovým kompótom. neviem, ktoré je lepšie, ale vidím, že je to báječné. Ďakujem ti za receptík a želám pohodové sviatky!
Ejo a mrtvolko, měly jste pravdu. Dneska mám salát s mandarinkami a je ještě lepší než minule! Rozhodně ho budu dělat častěji.
41 příspěvků 20.01.10 06:02
Já bych si dovolil tvrdit, že je třeba číst nejen písmenka, ale i to co je napsáno. Mrtvola to napsala jasně a zřetelně a ostatní je jen sypáním soli do moře.
No, nechci tvrdit, že Vaše argumentace stojí na vodě, ale podařilo se Vám nastolit poněkud "vodnaté " téma (zvlhlé, vlhké, nezvlhla, hygroskopická - Pupek by se vyřádil
, ale zkuste nemlžit a pokud jste s to, pokuste
se vyjádřit, jak se v jídle rozdílně projeví použití mleté a
nemleté soli.
jste mě překvapilo. Takovou elementární neznalost bych od vás fakt nečekala. Přece u soli suché a zvlhlé vůbec nejde o rozdíl v chuti, leč o schopnost laboratorně přesného dávkování. A to u vlhké soli jaksi vázne
.
No, řekl bych, že ten „ocáseček“ (je-li jaký:-) spíše než kálium, dělají anionty, které jsou na draslík vázány
)
Dejme tomu, že máme ve slánce zvlhlou sůl (dejme tomu mořskou) a v mlýnku tutéž sůl, ale jenže suchou. Myslíte, že poznáte rozdíl v chuti dvou vzorků, dejme tomu uvedeného salátu, osolíte-li jeden zvlhlou solí a druhý vzorek solí suchou a třeba i „čerstvě mletou“
Až si vzpomenu koupit současně řepu a mandarinky, tak tu kombinaci určitě vyzkouším.
přece proto, abychom nemusely složitě rozdělávat mlýnek a sypat ji tam nepomletou. Čerstvě proto, aby nezvlhla. Sůl je totiž hygroskopická.
A mořskou proto, neboť lehoulince nahořklý ocáseček kalia v mořské soli obzvlášť sofistikovaně zvýrazní specifické aroma pečené červené řepy, aby pak v kombinaci s mandarinkovou ovocností (ovocností míním substanci ve filosofickém smyslu slova, mandarinková jest akcidentem) dokonale rozvinula svůj unikátní charakter.
Byla jsem u jeho vzniku a můžu potvrdit, ty mandarinky tomu dodají okouzlující šmrnc
„mořská sůl nejlépe čerstvě mletá“ … Prosim pěkně, proč?
Ewo, jsem ráda,že Ti chutnalo, zkus to někdy s těmi mandarinkami, ty tomu dají tu správnou chuť.
Mandarinkový kompot jsem neměla, i tak byl salát moc dobrý.