Recept Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Úvod

Recept vznikl jako momentální inspirace asi před dvěma měsíci, včera jsem ho trochu dotáhla k větší rafinovanosti a návštěva po jednoznačném „řepu nejím“ snědla vše a odnesla si půlku pečené červené řepy, která zbyla.

Postup

Smícháme suroviny na zálivku, měla by být dost intenzivní chuti - slano/sladko/ky­selé. Přidáme řepu, pórek a mandarinky, promícháme a necháme chvíli odležet - stačí půl hodinky.

Množství zálivky by mělo být takové aby se v ní řepa důkladně obalila, ne tolik aby salát plaval.

Omytou řepu pečeme zabalenou ve dvojitém alobalu v troubě na 150 st. podle velikosti doměkka - řípa velikosti pěsti potřebuje minimálně hodinu.

Recept je z kategorií: Saláty


Reklama

Nahlásit recept

  • 01.01.10 vloženo
  • 3921x zobrazeno

Čas přípravy

  • 15 minut

Ingredience

  • miska na jemné plátky nakrájené pečené červené řepy
  • půl misky na jemné plátky nakrájeného pórku
  • půl misky na kousky nakrájených kompotovaných mandarinek
  • 2 PL extra panenského olivového oleje
  • 1 KL dijonské hořčice
  • střik balzamického octa
  • mořská sůl nejlépe čerstvě mletá
  • čerstvě mletý pepř
  • trocha mandarinkové šťávy z kompotu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Eja 30.01.18 18:04

Už jsem ho dlouho nedělala, zbyla řepa…

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
anickav
2904 příspěvků 03.04.10 18:21
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek, Eja,

na dnešnú slávnostnú večeru som prichystala aj tento šalátik. Z dvoch kíl repy, piekla som ju dve hodiny (včera večer), polovicu s mandarinkami a polovicu s broskyňovým kompótom. neviem, ktoré je lepšie, ale vidím, že je to báječné. Ďakujem ti za receptík a želám pohodové sviatky!

 
ewa
600 příspěvků 24.01.10 16:27
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Ejo a mrtvolko, měly jste pravdu. Dneska mám salát s mandarinkami a je ještě lepší než minule! Rozhodně ho budu dělat častěji.

 
sbohemrozume
41 příspěvků 20.01.10 06:02
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek Casino

Já bych si dovolil tvrdit, že je třeba číst nejen písmenka, ale i to co je napsáno. Mrtvola to napsala jasně a zřetelně a ostatní je jen sypáním soli do moře.

 
casino
4458 příspěvků 20.01.10 04:17
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek- mrtvola

No, nechci tvrdit, že Vaše argumentace stojí na vodě, ale podařilo se Vám nastolit poněkud "vodnaté " téma (zvlhlé, vlhké, nezvlhla, hygroskopická - Pupek by se vyřádil :-), ale zkuste nemlžit a pokud jste s to, pokuste se vyjádřit, jak se v jídle rozdílně projeví použití mleté a nemleté soli.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.01.10 03:01
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek Ale, casino,

jste mě překvapilo. Takovou elementární neznalost bych od vás fakt nečekala. Přece u soli suché a zvlhlé vůbec nejde o rozdíl v chuti, leč o schopnost laboratorně přesného dávkování. A to u vlhké soli jaksi vázne :).

 
casino
4458 příspěvků 20.01.10 02:47
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek - mrtvola

No, řekl bych, že ten „ocáseček“ (je-li jaký:-) spíše než kálium, dělají anionty, které jsou na draslík vázány :-()
Dejme tomu, že máme ve slánce zvlhlou sůl (dejme tomu mořskou) a v mlýnku tutéž sůl, ale jenže suchou. Myslíte, že poznáte rozdíl v chuti dvou vzorků, dejme tomu uvedeného salátu, osolíte-li jeden zvlhlou solí a druhý vzorek solí suchou a třeba i „čerstvě mletou“ :-)))

 
ewa
600 příspěvků 20.01.10 01:53
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Až si vzpomenu koupit současně řepu a mandarinky, tak tu kombinaci určitě vyzkouším.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.01.10 01:35
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek - Casino,

přece proto, abychom nemusely složitě rozdělávat mlýnek a sypat ji tam nepomletou. Čerstvě proto, aby nezvlhla. Sůl je totiž hygroskopická.
A mořskou proto, neboť lehoulince nahořklý ocáseček kalia v mořské soli obzvlášť sofistikovaně zvýrazní specifické aroma pečené červené řepy, aby pak v kombinaci s mandarinkovou ovocností (ovocností míním substanci ve filosofickém smyslu slova, mandarinková jest akcidentem) dokonale rozvinula svůj unikátní charakter.

 
mrtvola
1394 příspěvků 20.01.10 01:28
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Byla jsem u jeho vzniku a můžu potvrdit, ty mandarinky tomu dodají okouzlující šmrnc :-D

 
casino
4458 příspěvků 20.01.10 01:27
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

„mořská sůl nejlépe čerstvě mletá“ … Prosim pěkně, proč?

 
Eja
3776 příspěvků 20.01.10 01:14
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Ewo, jsem ráda,že Ti chutnalo, zkus to někdy s těmi mandarinkami, ty tomu dají tu správnou chuť.

 
ewa
600 příspěvků 20.01.10 00:55
Re: Lehký salát z červené řepy, pórku a mandarinek

Mandarinkový kompot jsem neměla, i tak byl salát moc dobrý. :)

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Losos na česneku se sojovkou


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Rizoto s batáty Rizoto s batáty

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz