Recept Lasagnette

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Lasagnette

Postup

Testoviny a omácku smícháme dohromady a zapékáme v troube pri 200C cca 35 minut. Pred dopecením posypeme strouhaným sýrem. Pozn. pokud pouzijeme syrové testoviny, pouzijeme ridcí omácku. Pocítáme zhruba v pomeru: 80g testovin na 1dl omácky. Omácka se pri zapékání vsákne do testovin a pokud není dostatek tekutiny v omácce, zustanou testoviny polotvrdé. Pokud pouzijeme predem uvarené testoviny, omácka je tak hustá jakou si prejeme konecnou konzistenci pokrmu, ale zapékáme jenom 20 - 25 minut. Tip: Pokrm je zajímavejsí pokud smícháme zbytky ruzných testovin.

Recept je z kategorií: Těstoviny

Nahlásit recept

  • 03.02.03 vloženo
  • 7905x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500g jakýchkoliv testovin (syrových a nebo predem uvarených)
  • jakákoliv omácka na lasagne z receptu na Labuzníkovi
  • strouhaný sýr

Doporučená příloha

  • zeleninový salát

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 11.09.15 14:26

Vkládám pod tento rámcově psaný recept proto, že moje Uvaření má s italským originálem (Lasagne) společné pouze použití těstoviny – plátu domácího nudlového těsta (osmivaječné); foto tedy neodpovídá např. zapečeným kolínkům s omáčkou :lol: :oops: .

Vařila jsem pod pracovním názvem Lasagne ošizeně, se švindlem . Je to taková odlehčená zeleninová verze bez bešamelu .

Ingredience

Omáčka: olej, cibule, větší kedlubna pokrájená na drobno, hrst sušených hub, 250 ml pasírovaných rajčat, česnek, sůl, mletý pepř, bazalka.

Dále už jen čerstvé nudlové těsto (asi 250 g) a 100 g taveného sýra se žampiony.

Postup

Na omáčku na orestované cibuli vše podusit (aby kedlubna a houby byly již téměř měkké).

Protože jsem zapékala v kulatém kastrolu, z vyváleného těsta jsem si vykrojila 4 kola. Odkrojené zbytky jsem nezmuchlala! Každé kolo těsta jsem pomázla 25 g taveného sýra. Pak už jsem vrstvila: na dno trochu omáčky, pomazaný plát těsta (sýrem nahoru), omáčka, druhý plát, omáčka, nyní jsem povrch úhledně :think: překryla odkrojky (nepotřenými sýrem), omáčka atd. Skončila jsem omáčkou. Dala jsem zapéct. A bylo to dobré!

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Lasagnette

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 13.09.15 10:00

@Dadooa, nedovolila jsem si tu parodii strčit pod „pravý, bohatý“ recept :oops:. A přidávat další? Těch dvojáků, trojáků, čtveráků a spol. už tu je habaděj. Např. nedávno jsem do podrobného vyhledávání zadala heslo lilek baklažán; kolik na mne vyskočilo lilkových kaviárů (a různě pojmenovaných jeho klonů) stejného složení :pocitac: :pocitac: :pocitac:

Dadooa
268 příspěvků 13.09.15 09:52

@birkana No vidis ze to jde ;-) Konecne to vypada pricetne.
Jeste by me ale zajimalo, proc jsi takove pekne jidlo vrazila pod jeden z nejblbejsich receptu jaky tady jsou..? :cert: :lol:

birkana
1687 příspěvků 13.09.15 08:28
Vážení vášniví diskutéří, vášnivé diskutérky

Opravila jsem obě kritizovaná místa. Použila jsem výraz lasagne, který je (teoreticky) stejný pro 1. p. č. jednotného i množného; zároveň pomnožné i nesklonné :mavam:. Změnila jsem i dalších několik slov, ale tak, aby význam textu zůstal zachován.

Škoda jen, že nikdo neměl po ruce nová Pravidla českého pravopisu, tam by možná toto přejaté slovo bylo uvedeno a vysvětlena mluvnice :think:

@casino, použila-li bych výraz lasaň, skloňoval by se podle vzoru píseň :evil:, že? Zajímavé :mavam: :lol:

@hippolyta, uchu to opravdu nelahodí :oops: ; chuti tak nějak „ošizeně“. Bez bešamelu je jídlo nízkotučně dietní. Kdybych použila tučný sýr (nad 45%) ve dvojnásobném množství, jistě by pokrm získal na chuti ;)

jolana
5066 příspěvků 13.09.15 07:40
casino
4488 příspěvků 12.09.15 23:54
"Ošizená lasagne"

Také rád komolím gdeco :oops:
Bych napsal buď „Ošizená lasaň“ nebo „Ošizené lasagne“
*****…a @Dadooa?
No, to máte za to, že se nemodlíte! :mrgreen:

Edit:
Koukám, že hippolyta mě předskočila :mrgreen:

Příspěvek upraven 12.09.15 v 23:57

hippolyta
394 příspěvků 12.09.15 23:41

Milé dámy, nerada vstupuji do vaší šarmantní přestřelky, ale možná by pomohlo, kdyby birkana ve svém popisu uvaření opravila „skutečnou lasani“ na „skutečné lasaně“ a „Ošizenou lasagne“ na „Ošizené lasagne“. V tom tvaru, v jakém to je momentálně, to opravdu uchu příliš nelahodí. Zda to lahodí chuti, to nechávám na těch, kteří ochutnali. V italštině se jedná o jednu jednotlivou lasani ve tvaru „lasagna“ a o několik zapečených lasaní ve tvaru „lasagne“.

birkana
1687 příspěvků 12.09.15 20:04

@Dadooa, tvoje poslední věta ty lasagne jedna umanuta + smajlíci - tedy s tím jsi mne vážně dostala. Další komentáře jsou naprosto zbytečné :potlesk: :potlesk: :potlesk:

P. S. Neměla by jsi s tím něco dělat? :roll: Možná ještě není pozdě :D

Eja
3852 příspěvků 12.09.15 18:28

@Dadooa umanutá…jsi nám tu chyběla, bez Tebe to není na Labu ono :pocitac:

Dadooa
268 příspěvků 12.09.15 14:39

@birkana :zed: mi je uplne fuk co si do toho jidla nacpala.
Knedlik, brambor, vrabec a spol je zazity a bezne se tak pouziva,. jestli si chtela nastavit novy trend zparchantelych nazvu, tak ta tvoje osizena lasane stoji na startu. Nikdy nikde jsem nevidela ani nenasla, aby se lasane psaly takhle blbe.
nebo je to moc slozite na pochopeni? Za lasane dosad spagety a slovo se pouziva stejne. napr. Lasagne alla Bolognese.
ty lasagne jedna umanuta :roll: :zed:

Příspěvek upraven 12.09.15 v 14:40

birkana
1687 příspěvků 12.09.15 09:44
Já zas řeším jídlo, tedy jeho název

@Dadooa, píšeš Snad se LASAGNE jmenuje ten typ testovin a ne jidlo jako takove. Jak se tedy jmenuje jídlo jako takové? 8o.

Důvod, proč jsem napsala Ošizená lasagne, ;) je zřejmý z textu zeleninová verze bez bešamelu - v uvaření zvýrazněno tučně a kaštanovou barvou (některé nedokonalé prohlížeče možná zvýraznění nezobrazí :roll: ). Ten, kdo vařil originál, jistě ví, že musí připravit pláty těsta, omáčku (většinou s masem) a bešamel.

A co takhle Pečený králík s bramborem (1 brambor? jak velký), Svíčková s knedlíkem (1 celý knedlík cca 600 g - 800 g nebo 1 plátek cca 40 g nebo bavorský „tenisák“?). Málokdo zde použije množné číslo.

Takový Vepřový vrabec. Zde se jedná o název pokrmu ve stejném smyslu, jako já píšu lasaně - ta jedna coby pokrm servírovaná na talíři. Neřeším počet plátků nudlového těsta (které jsem vyválela původně coby jednu placku :D ) stejně jako se mnohdy neřeší počet vrabců na talíři :think:. A ještě navíc to nejsou nebozí ptáci, alébrž vepřová plec b. k. :jazyk:. Ty bys skutečné vrabce vyžadovala? :think: Někde ti přinesou maso v jednom kuse, jinde třeba 3×50 g a také jsem se setkala s tím, že pod názvem Vrabec servírují Vepřové výpečky - to už je ale přinejmenším neslušnost :evil:.

Dadooa
268 příspěvků 11.09.15 23:34

@birkana Ruze nebo nuse je fuk, jde o mnozne cislo. A ta jedna lasane (lasagne) tam neni sama. cili nesedi mnozne cislo. kdyz se tak jmenuji testoviny, jako 1 spageta, se spagetou, se spagetama. 1 lasane, s lasani, s lasanema. 1 lasane je jeden platek testoviny (stejne jako je jedna spageta) a do jidla se jich pouzije hodne. tak by to melo byt s lasanema. Snad se LASAGNE jmenuje ten typ testovin a ne jidlo jako takove. Nebo je OSIZENA LASAGNE vyrobena z jedineho platku testovin???
Jidlo neresim, jde mi jen o tvar slova. :think:

@Eja 1. viz vyse.
2. nejsem idiot aby mi drazdil takhle starej starej recept. Mela ses ozvat pred vic nez dvanacti lety ;-) :roll:

Příspěvek upraven 11.09.15 v 23:37

birkana
1687 příspěvků 11.09.15 19:46

@Dadooa, o tom jsem právě psala níže 8o. Ta lasaně jako ta růže (dříve nůše); s lasaní jako s růží (dříve nůší) :mavam:. Skutečná není proto (aspoň pro mě), že v ní není bešamel :think:

Eja
3852 příspěvků 11.09.15 19:44

@Dadooa a docela hezký rozbor slova „lasaně“ v 16:56
O co Ti jde? :cert:

Eja
3852 příspěvků 11.09.15 19:42

@Dadooa myslím, že Birkanino „Uvaření“ je snaha neplevelit Labu dalšími recepty, a docela se divím, že Ti vadí tohle a ne naprosto k ničemu hlavní recept :think:

Dadooa
268 příspěvků 11.09.15 19:28

Vkládám pod tento rámcově psaný recept proto, že moje Uvaření má se skutečnou lasaní společné pouze použití těstoviny… :nevim:

birkana
1687 příspěvků 11.09.15 17:42

@Eja, aha. Jenže ten můj Chachar domácí (původem z Hošťálkovic) mne vždy varuje před konzumací alkoholu slovy „budeš mít tvrdou játru“ :jazyk:. Z toho jsem si odvodila, že játra (ta jedna) je čísla jednotného, rodu ženského a skloňuje se podle vzoru žena.

Edit:překlep

Příspěvek upraven 11.09.15 v 17:43

Eja
3852 příspěvků 11.09.15 17:41

@birkana ale nicméně si myslím, že TY lasagne a tedy s TĚMI lasaněmi…
ale je to trochu oříšek, vycházela bych opravdu z lasagní jako základu, i když úvaha JEDNA lasagne + naskládané další lasagne a uvařené jsou to TY lasagne… :think:

Eja
3852 příspěvků 11.09.15 17:34

@birkana nene, játro, jedno :mavam:

birkana
1687 příspěvků 11.09.15 16:56

@Dadooa to zajímavé. Už půl hodiny po sobě čtu koment k uvaření a nikde jsem tvar lasana nenašla! Tedy tam nemám překlep :oops:.

Co se týče mluvnického rodu zmíněného slova (na tento jev jsi zřejmě chtěla upozornit), kdesi jsem četla, že lasagne (v češtině přepis lazáně, lasaně) je čísla jednotného, rodu ženského (ve významu to jídlo = ta lasaně jako celek - mnou použitý 7. pád jedn. č. se skutečnou lasaní) :nevim:. Onde zase, že jsou pomnožné (jako záda, játra a spol.). A jinde, že jsou číslo množné, neb tam těch těstových placek je víc. Je to slovo přejaté, dá se skloňovat? Pravidla pravopisu nemám, možná by někdo nahlédl… :kytka:, opravím :think:.

BTW, slušný Ostravak zase nemá játra, ale játru (tu jednu) a nedá si ji vzít :lol: :lol: :lol:.

Dadooa
268 příspěvků 11.09.15 15:38

@birkana Muzu se zeptat co je to ta lasana?? jakoze skutecna lasagna?? Nebo nevis ze jsou to lasagne?

Příspěvek upraven 11.09.15 v 15:39

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz