Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
delisa Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Droždí rozdrobíme do mísy a posolíme, počkáme až se roztečou a pak zaděláme studeným mlékem těsto, které dáme do chladničky na 5 hodin. (tam nakyne). Potom tvoříme langoše a smažíme je na rozpáleném tuku po obou stranách. Podáváme s tatarkou, česnekem, kečupem, strouhaným sýrem nebo posladku s marmeládou. Těsto vydrží v chladičce týden. Tyto langoše jsou u nás doma velice oblíbené.
Recept je z kategorií: Langoše
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Langoše 2
Dik mnohokrat za rady, zkusim to teda s bramborou a vykynout v lednici. Jinak, prosim vas, víše s mekkym i, to je narez!
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Na kvasnice se sůl nesype ! To je trápení zvířat. Sůl je hydroskopická, proto je rozpustí, ale dobře jim to nedělá.
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Není to tek trochu trápení zvířat, sypat na kvasnice sůl. Chápu, že se rozpustí, protože sůl je hydroskopická, ale dobře jim to nedělá.
21 příspěvků 25.1.09 03:43
Není to trochu týrání kvasnic, sypat na ně sůl ? Sůl brzdí kynutí. Chápu , že se kvasnice roztečou, sůl je hydroskopická, ale dobře jim to určitě nedělá.
2904 příspěvků 25.1.09 03:43
Pretože mám 50 % krvi maďarskej a aj lángoše sú maďarského pôvodu a u nás doma sa bežne robili, môžem si dovoliť podotknúť, že ich tu všetci nerobíte maďarským spôsobom. Pôvodne sú z chlebového cesta, teda sa NEZARÁBAJÚ
S MLIEKOM, ale s vodou a sú bez vajec. Samozrejme viem, že existuje kopec inovovaných receptov…
Suroviny na klasiku sú:hladká múka, droždie, varený zemiak, soľ, voda. Postup-klasika, po vykysnutí malé bochníčky priemeru 5 cm, ešte chvíľu kysnúť, prstami cesto roztiahnuť a vkladať do rozpáleného oleja.
Hlavičku cesnaku ošúpať, prelisovať, v troške vody prevariť. Týmto si každý natiera
svoj lángoš, kyslá smotana, prípadne kečup, či strúhaný syr - všetko podľa chuti.
439 příspěvků 25.1.09 03:43
Když se těsto nechá kynout pomalu v lednici, tak se prý pak lépe vytahuje do langošovitého tvaru… Já minule dělala langoše pěkně podle originálního maďarského receptu, do kterého patří i vařené brambory, zpracovala všechno jen rychle, nechala kynout taky rychle, a pak se mi placky nechtěly pořádně uprostřed vytáhnout a trhaly se. Tedy ne že by se na chuti něco změnilo, ale jde přece o celkový dojem, ne?
Mne to kynutí v ledničce neudivuje - já tak nechávám pomalu kynout i těsto na vánočky přes noc - už jsem to někde psala. Mám s tím výborné zkušenosti.
droždí určitě 40 g..čili jedna kostka…a chladí se to těsto v lednici, aby vykynulo..připomíná mi to kynuté těsto pod vodou a myslím, že to má stejný efekt, protože to těsto, o kterém mluvím já, se také jinak jmenuje zmrzlé a zadělává se i několik hodin před pečením, akorát se teda strká do studené vody a až vyplave, tak je správně vykynuté…ale jak říkám, efekt bude tentýž…prostě kynutí za studena…
492 příspěvků 25.1.09 03:43
Ten recept se mi zdá trochu zmatečně popsaný. Co se má dát na 5 hodin chladit? A kolik droždí.
13 příspěvků 25.1.09 03:43
Vysvětlete mě prosím někdo v čem se liší (technologicky) zadělání těsta víše popsaným způsobem a klasickým - t.j. mouka se solí, v ní důlek do něho kvasnice s cukrem, vlažné mléko, nechat vzejít a zpracovat. Díky.