Recept Kosmatice - smažený černý bez

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kosmatice - smažený černý bez

Postup

Natrhané květy bezu namočíme na chvíli do osolené vody, aby z nich vyšel hmyz. Pak je ještě propláchneme ve vodě, protřepáním usušíme. Připravíme si těstíčko z mléka (piva), vajec a mouky a dochutíme solí. Květ chytneme za stopku, namočíme v těstíčku a smažíme v rozpáleném oleji z obou stran. Poznámka: Tento recept pochází z Krkonoš, kde se černý bez využíval nejen jako léčebný prostředek, ale zpestřoval i chudou stravu. Stejným způsobem se mohou smažit květy akátu.

Recept je z kategorií: Bezmasá jídla

Nahlásit recept

  • 28.05.06 vloženo
  • 24452x zobrazeno

Ingredience

  • květy černého bezu - celé vrchlíky květu i s kouskem stonku
  • mléko nebo pivo
  • vejce
  • hladká mouka
  • sůl
  • olej na smažení

Doporučená příloha

  • brambory, tatarka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 29.06.13 16:33

Konečně u nás rozkvetly bezinky. Jako vzpomínku na mou babičku každý rok smažím kosmatice - bylo mi od ní do hlavy vtloukáno, že bezinku musím jíst, abych byla zdravá. Ale já tu hnusnou chuť od dětství nesnáším! Dostala jsem nápad, jak ji „přerazit“. Udělala jsem hustší palačinkové těsto, osolila ho, opepřila, zamíchala prolisovaný česnek (docela dost) a přidala mleté chilli. A jako další aromatickou součást nať libečku. Smažila jsem jako obvykle - květenství rozkvetlá pouze z poloviny. A světe, div se, chutě česneku, libečku a chilli lehce převládly, potlačily tu nepříjemnou chuť a vůni bezinkového květu.

Po cestě za bezinkou jsem potkala pařez s hlívou (Hohenbuehelia geogenia), no a byla příloha ke kosmatici jasná - salát s hlívou. (Předvařená hlíva krájená na tenké plátky, paprika, rajče a cibule; to vše zalito jednoduchou sladkokyselou zálivkou z vody, octa, soli, cukru a mletého pepře.)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 31.05.13 17:27

Smažené akátové hrozny :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Kosmatice - smažený černý bez

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
birkana
1687 příspěvků 30.06.13 08:22

@Wolfg, to smažení bezinek je pro mne taková vzpomínka na dětství a na babičku. Ano, je to asi nějaká úchylka :oops: Teď, když jsem vyřešila, jak potlačit onu chuťovou i pachovou „hnusnost“; tak si užívám zdraví z přírody bez zábran :potlesk:

@gmp, casino se o Makronkách zmiňuje i poté, co jim smažený akát předložil. I když, pravda, v diskusi na téma „bezezbytková dieta“ (nebo tak nějak podobně), píše o jejich jakýchsi potížích s trávením - Crohn, celiakie, atd. :idea: ;) :evil:

@Zuzka1973, ten sýr příště přidám, mám Grana Padano :kytka:

Zuzka1973
2300 příspěvků 29.06.13 21:26

To nám doma kosmatice nejvíc chutná nasladko… těstíčko trošku osladit, přidat klidně i trochu skořice a rumu…
Pomáznout domácím džemem, nejlíp nějakým pikantím (u nás se nejvíc osvědčil citronový a rybízový).
Naslano ji dělám z těstíčka zadělaného pivem a přidávám hlavně česnek a pro sebe přistrouhám ještě kus sýra, nejraději ementál a jemu podobné…

Květenství používám zásadně plně rozvinutá a před otočením odstřihnu ty silné stopky…

gmp
1603 příspěvků 29.06.13 20:38
+

Mě to dělala maminka. Do nedávna jsem na to vzpomínal s láskou. Pak jsem to zrealisoval a vrátila se mi celá ta odpornost toho bejlí. Pravda bylo to dycky s prvníma novejma bramborama. A s máslem. A mlíkem.
Maminka měla takovou průpovídku: Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.

gmp
1603 příspěvků 29.06.13 20:34
-

Dívám se na fotku. Jestli to Makronky pozřely i s tim lupením… Děvčata zadělejte na buchty. Raději hanácké bochte či boge, do nich se vejde i pilník.

Wolfg
584 příspěvků 29.06.13 18:38
:roll:

Příspěvek upraven 29.06.13 v 18:40

Wolfg
584 příspěvků 29.06.13 18:37
Šupito presto

Vysvětli nám nedonošenejm, tudíž zpožděnejm, proč si smažíš bezový květy, když nesnášíš jejich chuť. Ty, holčina, co by mohla mít rozum a k tomu jsi pokročilá kuchařka. Chci proniknout do tý logiky :-)
V armádě pro potížisty obalovali kuchaři hadry na podlahu. Od řízku nebyly k rozeznání. Když byly k obědu čevabčiči, pro zvlášť zavilé bonzáky osmažovali myši v trojobalu. To je vynikající dieta pro hubnutí. Kdo zakrojil, měsíc se na jídlo nepodíval.

Zuzka1973
2300 příspěvků 29.06.13 18:03

@birkana No… já už ani den… :D Už opadaly květy všechny, teď čekám, až pro změnu zčernají bobulky :)

birkana
1687 příspěvků 29.06.13 17:43

Limču, víno (takové to šumivé ;) ), sirup, namočit do lihu coby mazání na klouby, usušit, to vše chci stihnout. Květy se teprve rozvíjejí na místech, kam jde sluníčko. Ty ve stínu jsou zatím jen zelené kuličky. Mám na to tedy asi tak 14 dní :lol:

Zuzka1973
2300 příspěvků 29.06.13 17:24

@birkana U vás konečně rozkvetl bez? 8o Hele… je ti jasný, že závidím… u nás už odkvétá… :(
Ale stihli jsme si ho užít ve všech možných formách, mám i nasušeno na čaj, sirup ve špajzu. Zbytek květů jsem nechala na dozrání ;)
Vyzkoušej tu limču od DanyJ, je vážně bezkonkurenční :palec: Nakládala jsem denně pět litrů…
:mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 02.06.13 16:32

Kdyby neměl ještě vše řádně vypořádáno, jako odkazy v závěti a tak, mohlo by se hodit:
TIS (toxikologické informační středisko)

  • stálá služba, tel. 224 919 293, 224 915 402


Rádi popíšou, jak to bude dál postupovat. :lol:

Hekaté, zavolej mi, až budeš izolovat nějakou lahůdku! Kdo by nechtěl být slavný jako Médea?!

birkana
1687 příspěvků 02.06.13 14:12

@tlustá bába napsala: Jen se musím ohradit proti neuvážené konzumaci výše zmíněného stromu. Může se najít jedinec, jehož organismus nebude souhlasit.

K tomu musím podotknout se svým převelice černým humorem: „Zmíněný jedinec nechť se neprodleně odebéře na cestu k oddělení patologie nejblíže místu jeho bydliště“. :mrgreen:

Lyduska
362 příspěvků 02.06.13 11:08
tlustá bába
1212 příspěvků 02.06.13 10:56

@birkana @Ačraj
Proti akátu, květům akátu, medu z akátu, včelám, včelařům a téměř celému světu, až na výjimky, nemám ničehož nic. Navíc, jsouc zavilým poživačem nikotinu, označovaného jako látka vysoce toxická, nemám vlastně nic ani proti jedům. Jedy jsou dobrý.
Jak říkal Paracelsus - záleží především na dávkování. Kde by byla medicína bez jedů! Zatímco jednoho zabijí, v rukou odborníka jsou lékem. A kolik bolesti zmírní!
Leckterá hvězda se neobejde bez botoxu a přitom je botulotoxin snad nejhorší jed, co známe.
Jen se musím ohradit proti neuvážené konzumaci výše zmíněného stromu. Může se najít jedinec, jehož organismus nebude souhlasit.
Omlouvám se, že jsem plašila. Asi to udělaly ty zelené lístečky na jinak pěkné Casinově fotografii. Já jen, aby si někdo nemyslel, že osmažit celou větev, je to pravé ořechové.
A co jiné radosti pod kvetoucími akáty, i s tím aktuálním deštěm?
http://www.youtube.com/watch?…
:mavam: :srdce: :mavam: :srdce: :mavam: :srdce: :mavam: :srdce: :mavam:

birkana
1687 příspěvků 01.06.13 12:44

Jak už psala @Ačraj, květ Trnovníku akátu jedovatý není :srdce:

  • Pro pořádek cituji z Wikipedie:Trnovník akát byl dovezen jako medonosný strom a pro jeho hospodářský význam byla jeho výsadba propagována ještě v šedesátých letech 20. století. Med z akátu má velmi světlou barvu. Akátový med je jeden z nejlepších (ne-li vůbec nejlepší) a nejléčivějších medů. Čerstvá kůra i větévky jsou léčivé (žaludeční překyselení, neuralgie líce).
  • Kromě květů je celá rostlina jedovatá, hlavně kůra.

Podrobněji na Wikipedii

Dobrodružka jsem :srdce: a k toxikologii mám téměř intimní vztah; kdysi jako puberťačka jsem snila o studiu farmacie. Skončila jsem jako chemik - technolog :evil: a taky čarodějnice (miluji bylinky, mám bradavici a kocoura :lol: :lol: :lol: ).

Ačraj
697 příspěvků 01.06.13 11:29

Tady se snad někdo bojí používat květy Akátů? Akát je cenná léčivá rostlina(strom)je to droga a přidává se do různých čajových směsí(také jsem sušila)květen-červen kolem poledne, zelené části se musí hned odstranit a květy rychle usušit. Akátový med je jeden z nejlepších, je vynikající a necukernatí, měla jsem zdroj, ale pan včelař již není mezi námi, těžko se shání. Ale tu jsem objevila, že si ho můžeme vyrobit sami.
180 květů, 2 ks citronů, 1,25g cukru, 1- 1,5 l vody. Natrhané květy přelijeme převařenou horkou vodou a necháme přes noc, druhý den přidáme 2 citrony pokrájené, vaříme 5-10 min. Vychladnout, přecedit, přidáme cukr a vše vaříme do zhoustnutí, lijeme do skleniček, uzavřít, otočit, jen na chvíli. Skladujeme v temnu. A jako pochoutku: 16 květů Akátu, 2 vejce, 2 čaj. lžíčky cukru, 200 g hl. mouky, 250 ml vlažného mléka, Vše spojit + květy Akátu a opražit z obou stran na oleji a cukrujeme moučkovým cukrem. :mavam:

tlustá bába
1212 příspěvků 01.06.13 10:23

Ty jsi evidentní dobrodružka!
Co takhle zabrousit na toxikologii? :lol: :lol: :lol:

Zuzka1973
2300 příspěvků 01.06.13 09:17

@casino Uffff… když tak čtu odpověď, tak si říkám: zlatý černý bez… :)
Naštěstí jste přežilo, já bych tak odvážná nebyla :D

tlustá bába
1212 příspěvků 31.05.13 23:43

Jsou živý, stačí.

casino
4488 příspěvků 31.05.13 23:32
Přede dveřmi ofačované MAKRONKY…

… v rukou rozkvetlou haluz. „casino, trefily jsme akát! Usmažte a pak nás hodíte na letiště!“
A jaké to bylo?
@jolana
Akátové květy před usmažením voněly i chutnaly líp
@tlustá bába
Listí vyšlo nastejno ať tak či tak
@Zuzka1973
Některá jídla by se snad ani neměla fotit
@birkana
„Pochoutka“
a bylo mi po ní těžko přetěžko - kdybych letělo já, tak se éro od země neodlepilo :mrgreen:
Dámy, stačí?

jolana
5066 příspěvků 31.05.13 19:43

Ze sa smazia aj agatove kvety som nevedela..ale beha mi hlavou ako to chuti kdyz to voni..vonia to aj po usmazeni?..

tlustá bába
1212 příspěvků 31.05.13 18:45

CASINO!!!
Proboha, doufám, že nejedli listy!!!

Zuzka1973
2300 příspěvků 31.05.13 18:15

Nám ještě bez nekvete… ale už se na smažené v těsíčku moc těším 8)

@casino z toho akátu to vážně vypadá moc pěkně ;)

birkana
1687 příspěvků 31.05.13 18:05

Z toho akátu to vypadá náramně :potlesk: :potlesk: :potlesk: Z bezinky to byla „pochoutka“ mého dětství. Ty uvozovky proto, že mi to nutili, neb je to zdravé. Ale akát snad tak intenzívně nevoní. Jen ho ještě v okolí najít… :think:

Ačraj
697 příspěvků 31.05.13 17:14
Kosmatice

Černý bez mi kvete na zahrádce, tak jsem si ho usmažila. Použila 1 dcl piva, 50 g hl. mouky, 1 vejce, sůl, pochutnala jsem si. :P

Příspěvek upraven 31.05.13 v 17:15

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice - smažený černý bez

Ale chipsino, to je už 3 stejný recept..prosím přepiš ho. Neustále se tu přetřásá, že než vložíme recept, zkontrolujeme si ve vyhledávači, zda již neexistuje. Děkuji..

dendrobie
5 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Kosmatice - smažený černý bez

je to opravdu výborné! Dá se jíst na slano ale i na sladko. Když do těstíčka přidáte trochu cukru, nebo stačí usmažené pocukrovat jako buchty a je to výborný moučník.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Krémové rizoto s brokolicí a sušenými rajčaty Krémové rizoto s brokolicí...
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz