Recept Kořeněné květákové pyré - zaalouk z květáku Veg

(Hodnoceno 1x) Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kořeněné květákové pyré - zaalouk z květáku

Úvod

Zaalouk je marocký většinou lilkový kaviár, hrubé pyré, doplněné různým kořením, někdy zredukovanou rajčatovou omáčkou. V tomhle receptu je lilek nahrazen květákem, ale existují varianty s dýní, mrkví, cuketou… Všechno záleží na vaší chuti. Jako předkrm, součást mezze nebo příloha ke grilovanému masu ideální, jí se teplý i studený.

Postup

Květák rozebereme na růžičky, osolíme a uvaříme v páře doměkka. Na hlubokém talíři ho rozmačkáme vidličkou.

V pánvi na mírném ohni orestujeme česnek na oleji, jen lehce, přidáme koření, pokrájený citrón nebo kůru, chviličku restujeme, pak přidáme rozmačkaný květák, rajčata (nebo ne), petrželku a koriandr, osolíme, opepříme a dusíme 15 minut. Hotový zaalouk zdobíme petželkou a kapkou olivového oleje.

Dobrou chuť!

Nahlásit recept

  • 19.07.13 vloženo
  • 8596x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • 500 g květáku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce rajčatové passaty (lépe podušených rajčat) - nemusí být
  • malý kousek nasekaného nakládaného citrónu (nebo nastrouhaná kůra z půlky čerstvého)
  • 1 kávová lžička sladké papriky
  • větší špetka římského kmínU
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • placky, grilované maso, špízy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 05.03.15 15:09

Bohužel jsem neměla všechny potřebné druhy koření, ale na výsledek je pro mě, vzhledem ke kolejním podmínkám, uspokojivý :). Přidala jsem lilek i rajčata.
Děkuji za recept.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

hippolyta 19.07.13 21:30

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kořeněné květákové pyré - zaalouk z květáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
hippolyta
394 příspěvků 20.07.13 21:12

Co bych pro tebe neudelala, Ejo! Uz to mazu a menim! Mam par takovych libustek, kmin a syr, ten Trebon a ta Olomouc, naslo by se toho vic…
A mne to taky chutná vic bez rajcat, ale ja mam kvetak neobycejne rada, tak mi nevadi tak intenzivni chut.

 
Eja
3837 příspěvků 20.07.13 20:37

Když změníš v ingrediencích „římského kmína“ na „římského kmínu“… :mrgreen: tak zítra běžím pro květák :mavam: :mavam:
Možná skoro bez těch rajčat.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Houbová smaženice Houbová smaženice
Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Nejlepší zelný salát - s fíglem! Nejlepší zelný salát - s...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Květáková polévka Květáková polévka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz