Recept Kořeněné květákové pyré - zaalouk z květáku Veg

(Hodnoceno 1x) Marocká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Kořeněné květákové pyré - zaalouk z květáku

Úvod

Zaalouk je marocký většinou lilkový kaviár, hrubé pyré, doplněné různým kořením, někdy zredukovanou rajčatovou omáčkou. V tomhle receptu je lilek nahrazen květákem, ale existují varianty s dýní, mrkví, cuketou… Všechno záleží na vaší chuti. Jako předkrm, součást mezze nebo příloha ke grilovanému masu ideální, jí se teplý i studený.

Postup

Květák rozebereme na růžičky, osolíme a uvaříme v páře doměkka. Na hlubokém talíři ho rozmačkáme vidličkou.

V pánvi na mírném ohni orestujeme česnek na oleji, jen lehce, přidáme koření, pokrájený citrón nebo kůru, chviličku restujeme, pak přidáme rozmačkaný květák, rajčata (nebo ne), petrželku a koriandr, osolíme, opepříme a dusíme 15 minut. Hotový zaalouk zdobíme petželkou a kapkou olivového oleje.

Dobrou chuť!


Reklama

Nahlásit recept

  • 19.07.13 vloženo
  • 8270x zobrazeno

Čas přípravy

  • 45 minut

Ingredience

  • 500 g květáku
  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 2 polévkové lžíce rajčatové passaty (lépe podušených rajčat) - nemusí být
  • malý kousek nasekaného nakládaného citrónu (nebo nastrouhaná kůra z půlky čerstvého)
  • 1 kávová lžička sladké papriky
  • větší špetka římského kmínU
  • hrst nasekané petrželky
  • hrst nasekaného koriandru
  • sůl, pepř

Doporučená příloha

  • placky, grilované maso, špízy

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Pavlínka19 05.03.15 15:09

Bohužel jsem neměla všechny potřebné druhy koření, ale na výsledek je pro mě, vzhledem ke kolejním podmínkám, uspokojivý :). Přidala jsem lilek i rajčata.
Děkuji za recept.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

hippolyta 19.07.13 21:30

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Kořeněné květákové pyré - zaalouk z květáku

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
hippolyta
394 příspěvků 20.07.13 21:12

Co bych pro tebe neudelala, Ejo! Uz to mazu a menim! Mam par takovych libustek, kmin a syr, ten Trebon a ta Olomouc, naslo by se toho vic…
A mne to taky chutná vic bez rajcat, ale ja mam kvetak neobycejne rada, tak mi nevadi tak intenzivni chut.

 
Eja
3815 příspěvků 20.07.13 20:37

Když změníš v ingrediencích „římského kmína“ na „římského kmínu“… :mrgreen: tak zítra běžím pro květák :mavam: :mavam:
Možná skoro bez těch rajčat.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Girasoli gorgonzola e noci


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz