Recept Koláč s mléčným krémem a jablky (Tarte aux pommes)
Kari Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Formu (kulatou) vyložíme i po stěnách křehkým těstem, vyváleným asi na 4 mm (já osobně těsto neválím, ale jelikož je dost tučné a tím pádem krásně měkké, tak ho rukama odstředu vymačkám po celé ploše až ke krajům formy). Navrch těsta rozložíme tenké plátky syrových, oloupaných jablek a polijeme krémem, který si připravíme takto: utřeme vejce s cukrem a pomalu přiléváme teplé mléko za stálého šlehání na mírném ohni, a mícháme, mícháme jako pudink, dokud krém nezhoustne. Dáme péci na 45 minut do horké trouby.
Recept je z kategorií: Koláče
- 15.03.04 vloženo
- 17379x zobrazeno
Počet porcí
- 6 porcí
Ingredience
- *Poctivě jsem tu prošla všechny jablkové koláče a tenhle tu opravdu není. Našla jsem ho kdysi v jedné francouzské kuchařce a od té doby je nejen mojí velkou oblibou.*
- *Křehké těsto:*
- 25 dkg hl. mouky
- 12,5 dkg másla
- 2,5 dkg cukru
- 2 cl oleje (jedno malý štamprdlátko)
- 1/2 dl vody
- špetka soli.
- *Mléčný krém:*
- sklenice mléka
- 2 lžíce cukru
- 1 celé vejce.
- *Náplň:*
- 4 velká jablka (osvědčilo se mi i jiné ovoce - třeba višňový kompot)
Doporučená příloha
čaj, káva
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku29.10.13 19:11
Jablka jsem nahradila švestkami se skořicí a hnědým cukrem, cukru jsem
dala jen 120g. Většina koláče zmizela snad do hodiny, druhý den bylo těsto
snad ještě lepší . Určitě doporučuji.
26.5.13 18:56
Moc dobrý koláč, snadná příprava a skvělá chuť…
Líbí se mi Uvaření se již líbí 6 labužníkůmDiskuse k receptu Koláč s mléčným krémem a jablky (Tarte aux pommes)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Koláč s mléčným krémem a jablky (Tarte aux pommes)
Včera jsme měli s angreštem… byl výborný
@Strihyn přesně, vlažný byl vynikající… jako všechny koláče podobného typu…
Já mám s tímto krémem nejraději maliny,
ale to si musím ještě počkat 

Říkáme mu pečený pudink

Já do toho pudink nepřidávám, jak tu padlo níže… nic proti němu nemám, jinde ho přidávám, ale u tohoto krému jsem to zkusila jen jednou a už to bylo jiné… takže zůstávám u klasiky, pěkně jen mléko, cukr a vajíčko…
U nás je tenhle krém oblíben i jen tak… do mističky na ovoce a „zapíct“ v troubě…
A že je to součást cizího tradičního receptu, jsem zjistila až zde… protože jinak ten krém se u nás dělá už dávno, ještě když jsem byla malá…
Příspěvek upraven 27.05.13 v 12:54
1 příspěvek 27.5.13 11:20
Toto je kalsický „alsaský jablečný koláč.“
Ale doporučuji. Tento koláč se má podávat ještě vlažný, ale u nás doma se do tohoto stavu ani nedostane jak je dobrý
Příspěvek upraven 27.05.13 v 11:23
Bali, byla jsem se podívat, to ale musí být dobrůtka. Díky za inspiraci.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
můžete vyzkoušet i TENTO KRÉM , je vynikající
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Vyzkoušela jsem také tento koláč a je opravdu výborný. Jen jsem měla trošku problém s tím krémem, který vůbec nechtěl zhoustnout (možná jsem měla malé vejce a moc mléka… - dala jsem tam radši nakonec trochu pudingového prášku a výsledek byl vynikající. Takže díky za recept!
76 příspěvků 25.1.09 03:43
Dovolím si připojit také komentář. Já bych ještě kromě všech vašich vychytávek děvčata, část vody nahradila rumem. Dávám ho do všech těst, velmi se mi to osvědčilo. Trošku si poopravím reklamní slogan. Rum je radost, rum je pečení
Těsto je voňavé, křehké a rum působí jako
kypřidlo. Škoda, že jsem včera zpracovala švestky na jiný koláč,
myslím, že by se na tento také hodily.
Kari, v mrazáku mám pytlík vypeckovaných višní..... Už vím, co s nimi. Díky.
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
…fantasticky kolacik a rychly…tiez som pridala pudink do kremu. Dik
33 příspěvků 25.1.09 03:43
Milá Kari, koláč je prostě jedním slovem FANTASTICKY, teď si na něm pochutnává celá rodina a chválí neuvěřitelně, škoda, že to nemůžeš slyšet, tak alespoň tímto vyslovuji velikánskou pochvalu. Díky
Díky za vyzkoušení a za zpestření receptu! Pudingový prášek (i ve větším množství) je super vsypat kamkoli i do jakéhokoli sladkého těsta (především litého - třeba na bábovku nebo buchtu, a to pak vsypu i dva celý pytlíky místo části mouky) a může být i jiná příchuť než vanilková…Ale do drobenky mě to dosud nenapadlo, dík!
46 příspěvků 25.1.09 03:43
Koláč jsem vyzkoušela, je fakt moc dobrý. Použila jsem jablka, poprášila trošičkou skořice. Do mléčné směsi jsem dala 1 vanilkový cukr a tak asi 1/2 lžičky pudingu s vanilkovou příchutí (jen pro chuť). Vanilkový puding - cca 1 lžičku - používám i do máslové drobenky, je pak voňavější.
Těsto je dobré, příště zkusím jiné ovoce.
Díky za recept.
Ejo, to jsem nezkoušela. Ale fantazii se meze nekladou, jakékoli ovonění a přichucení podle mně není na škodu. Co se týká ovoce, taky tam vždycky dávám, co zrovna mám. Na tomhle koláči mi mimo jiné chutná to těsto, normálně mi vadí u koláčů suché kraje, ale todle těsto je takový křehký a vláčný (asi tím, že je tam dost tuku), že si s chutí dám i ty okraje. Díky za tvoji poklonu
Kari, já na sladké fakt moc nejsem, ale nad představou tohoto koláče se mi sbíhají sliny, mňam, ten musím o víkendu upéct. Taky čerstvé meruňky nebo třeba hrušky by určitě šly použít. Nadáváš do mléka trošku vanilkového cukru aby to bylo ještě voňavější ?
Hančo, to v té kuchařce není psáno, ale já dávám klasický čtvrtlitrový nebo dvoudecový hrnek. Zase na tom tolik nezáleží. Trochu ten krém zhoustne vždycky a když je někdy tekutější, tak jakmile se naleje na ovoce a upeče, tak stejně vytvoří upečením takový jemný bílý povlak. Ovoce pod tím obrysově prosvítá a vypadá to moc hezky.
4 příspěvky 25.1.09 03:43
a jak velká je ta sklenice s mlékem na krém?