Recept Hruškový výborný koláč - Tarte aux Poires Frangipane Pra

(Hodnoceno 1x) Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Hruškový výborný koláč - Tarte aux Poires Frangipane

Úvod

Kolac je uspesny take s jinym ovocem a ruzne variace muzete uvidet v takrka kazde dobre parizske „patisserie“. Vyzkousejte s nektarinkami, broskvemi, merunkami, nebo jablky.

Název receptu " Tarte aux Poires Frangipane "

Postup

Těsto: V míse smíchat mouku s cukrem, přidat máslo a vypracovat ¨drobenku¨. Pomalu přilévat ledovou vodu (bez ledu), až se začnou tvořit velké těstové drobky. Dávat pozor, aby se těsto nepřepracovalo, bylo by tuhé. Stisknout meži prsty kousek těsta a drží-li pohromadě, těsto je tak akorát. Je-li příliš drobivé, tak přilít ještě trochu vody, je-li příliš lepkavé, přisypat trochu mouky. Položit těsto na plastický film, jednou rukou držet film a druhou hníst těsto směrem odsebe, až je hladké a vláčné. Zabalit těsto do filmu a udělat z něho kotouč. Nechat v chladničce po 2 hodiny. Mandlová náplň: Na jemno pomleté mandle utřít s máslem, přidat vejce, bílek a esenci. Dobře našlehat douromady Postup: Těsto vyválet na tenko do kruhu natolik velkého, že pokryje dno i stěny nízké cukrářské formy (nejlépe se dnem na vyjmutí), velikosti asi 23cm. Válečkem přejet okraj formy, čímž se odstraní převisující těsto. Do trouby položit plech a předehřát ji na 190°C. Oloupat hrušky a rozpůlit je. Vyjmout jadřince a potřít je citronovou šťávou. Poskládat hrušky řeznou stranou dolů na prkénko a nakrájet je napříč na jemné plátky. Plátky nechat usebe, aby stále tvořily půlky hrušek. Do připravené formy s těstem nalít mandlovou náplň. Pomocí cukrářské špachtle podložit půlku hrušky a dlaní ji jemně stisknout směrem od úzké k široké části tak, že se vytvoří dominový efekt (plátky poskládané jeden těsně za druhým horizontálně). Položit hrušku úzkým koncem do středu formy. Pokračovat s přípravou ostatních hrušek a jejich položením do formy tak, že konečný tvar připomíná kolo oz vozu. Doprostřed koláče se může dát kousek těsta vypíchnutého malou formičkou na cukroví. Položit formu na plech v troubě a péct asi 45-55min., nebo až je náplň pěkně zlatohnědá. Nechat vychladnout ve formě. V kastrolku si rozehřát brandy se zavařeninou a potřít tím horký koláč.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 18.02.03 vloženo
  • 30763x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Hrušková náplň:
  • 3 pevné hrušky
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce ovocného brandy, nebo vody
  • 4 lžíce meruňkové, nebo broskvové zavařeniny
  • Mandlová náplň:
  • 100g oloupaných mandlí, na sucho trochu opražených, úplně vychladlých
  • 55g jemného, krystalového cukru
  • 70g másla
  • 1 vejce a 1 bílek
  • několik kapek mandlové příchutě (esence), nemusí být
  • Těsto:
  • 175g polohrubé mouky (více, je-li zapotřeby)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička cukru (nemusí být)
  • 120g másla nakrájeného na malé kostky a dobře vychlazeného
  • 3-8 lžic ledové vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zanah 01.09.13 19:09

V receptu jsem nenašla, kdy mám použít kompot a kdy brandy, takže jsem je nepoužila. Těsto bylo velmi mastné, ledovou vodu jsem ani nepotřebovala. Hrozně jsem se natrápila s válením těsta a přendáváním do formy, ale výsledek stál za to! Snědli jsme celou porci ve dvou během odpoledne ;-)

Diskuse k receptu Hruškový výborný koláč - Tarte aux Poires Frangipane

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
exczech
297 příspěvků 01.06.14 17:39

Jako obmenu pecu v tart forme vylozene s „pate sucre“ s frangipanem a posypu hojne boruvkamy, je to vynikajici :)

Admin Labužník.cz
610 příspěvků 19.09.11 20:45

Vyhledavač funguje skvěle - jen je třeba dobře zvolit klíčová slova hrušky mandle koláč či hruškový koláč :wink:

babi
6360 příspěvků 19.09.11 20:24

Bento, dekuji moc za pekny obrazek. Recept jsem kdysi dostala ve Francii a mnohokrat jej upekla…Vis jak vyhledavam? Udam si zemi puvodu receptu a pak v tomto pripade kolac, hrusky, mandle…ono nabehne dost kolacu, ale da se mezi nimi najit ten pravy.
Dobry napad kolac posypat lupinky z mandli :palec:
Diky jeste jednou a Zdravim…

Příspěvek upraven 19.09.11 v 20:25

Bento
794 příspěvků 19.09.11 03:02

:potlesk: babi fotka pridana, ja som tie hrusky "poach' (povaril) v sladkom vine ochutenom citronova kora, pomarancova kora,hnedy cukor, skorica.A navrch pridal drvene mandle a ako pises vo vnutri je Frangipane a navrch isiel merunkovy dzem rozriedeny tym vinom :palec:

Příspěvek upraven 19.09.11 v 03:04

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.09.10 04:29
Re: Hruškový výborný koláč. - babi :-)

dík za přání, koláč chutnal náramně, jen na zdobení nebyl čas, ale není všem dnům konec a hrušek bude ještě dost :-)

babi
6360 příspěvků 13.09.10 04:23
Re: Hruškový výborný koláč.

Dando, to vis, ja jsem trochu mimo misu a ceske svatky tak nesleduji, ale opozdene prijmi moji gratulaci ke vcerejsimu svatku Ten kolac vypada nadherne a zajiste i tak chutnal! Taky bych si kousek dala rict :)

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.09.10 02:44
Re: Hruškový výborný koláč. - babi :-)

tak to je on, který jsem měla na mysli - jen náplň malinko jiná - dvě celá vejce ušlehám se lžící rumu a smetany, vmíchám 150g jemně tlučených mandlí a 100g moučkového cukru. Příště hrušky nakrájím podle tvého návodu, teď jsou jen na čtvrtky, protože to byl docela fofr :-) Dík za recept :-)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hruškový výborný koláč.

Triki - maminko ;o) Moc Ti děkuji za vyzkoušení receptu. Já ho sice s jablkama ještě nepekla, ale také to musí být dobrota. Pekla jsem něco podobného s fíkama (můžou být i sušené a namočené v horké vodě, nebo šnapsu). Někdy si myslím, že sladkost se musí upravovat a v tomto koláči mimo ovoce je cukr, avšak také ta zavařenina, která může být moc sladká ;o)

Krásný večer a hodně spánku Ti přeje,

trikolka
383 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hruškový výborný koláč (v me verzi jabkovy)

Ahoj babi, tenhle kolac jsem upekla a moc jsme si na nem pochutnali. Sice mi ta napln prisla trochu moc sladka, priste dam min cukru, ale toby mohlo byt tim, ze jablka taky byla sladka. Hrusky jsem musela nahradit, protoze doma ted zadne nemame, zato mame stohy jablek :)

nam nam

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hruškový výborný koláč - Kari a Kulíku...

Děkuji Vám za vyzkoušení receptu, je to taktéž náš jeden z oblíbených kolíčů. Dokonce mám někde i obrázek a tak jej zašlu Pepíčovi, jenom jak jej najdu ;o)
Kari, ta brandy - zavaženonová glazůre, je tam jenom proto, aby se ty hrušky leskly. Hrušky se potírají citronem, aby neztmavly a cukr patří společně s mandlemi, máslem vejcem, bílkem a esencí. Těsto je klasické francouzské Pate brisée sucrée, ktré má mnoho použití. Kulíku, děkuji za doporučení receptu ;o)

Mějte se moc pěkně!

Kulik
132 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hruškový výborný koláč.

Vyzkoušeno. Dobře se dělá, pěkně vypadá a hlavně je moc dobrý! Doporučuji !

Kari
545 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Hruškový výborný koláč.-vyzkoušeno

Babi, to Ti je taková dobrota, že se mi dělají boule za ušima. Díky moc!
Jenom bych tam ani tu zavařeninu nemusela navrch mít, přijde mi, že trochu přebíjí báječnou mandlovo-hruškovou chuť. Použila jsem domácí meruňkovou a je dost pikantní. Ale mýmu příteli to prý chutná takhle, miluje totiž meruňky a vše z nich.
Udělala jsem tohodle koláče rovnou dvojnásobné množství na pekáč (potřebuju zužitkovat hrušky) a dobře jsem udělala, už je skoro pryč a to jsem ho pekla včera. Mňam!
A to těsto je jednoduché a skvělé, klidně bych ho využila i na šátečky a naplnila je jenom tou výbornou mandlovou náplní - to prostě nemá chybu.

PS: ještě si dovolím doplnit menší chybičky, u postupu na mandlovou náplň chybí co s cukrem. A u hruškové náplně chybí co s citrónovou šťávou. Ale to si asi každý domyslí. To jen tak pro úplnost.

Hezký den přeji a všem doporučuji

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Pájo...

děkuju! A děkuju i za …! S přáním pěkného dne, Babi.

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Mňam

miluju hrušky, tak ten koláč určitě upeču

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz