Recept Francouzský výborný švestkový kláč se slivovicí, chcete-li Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Francouzský výborný švestkový kláč se slivovicí, chcete-li

Postup

Vypeckovat švestky a smíchat je s 200g cukru. Vařit je po 15min. do měkka, nechat je vychladnout. (několik rozbitých pecek svázet do mušelínu a vařit je se švestkami, což přidá příjemnou příchuť). Předehřát troubu na 220°C. Vyložit nízkou formu na ovocné koláče, nebo rozkladací dortovou formu těstem a upéct ho běžným způsobem na slepo viz https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=8898. Mezi tím si připravit náplň. Našlehat vejce, přidávat mouku a potom mléko a zbytek cukru. Našlehat na hladké těstíčko. Zašlehat dovnitř slivovici. Nalít uvařené švestky do předpečeného těsta a zalít je náplní. Péct po 25min., nebo až je střed usazený. Je-li zapotřeby, tak volně přikrýt vrch koláče alobalem. Koláč podávat vlažný, hodně pocukrovaný. Mam jej ráda s creme fraiche https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=5757 P.S. Název receptu je ¨Tarte aux Quetsches¨.

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 13.09.03 vloženo
  • 6763x zobrazeno

Čas přípravy

  • 50 min.

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 1 recept ¨Pate Brisée¨rozpočet č. 2 z Labužníka
  • 1 kg uzrálých švestek
  • 300g cukru
  • 4 vejce
  • 150g mouky
  • 150ml mléka nebo sladké smetany
  • 60ml slivovice (nebo ¨eau-de-vie de prune¨)
  • mletý cukr na pocukrování

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Francouzský výborný švestkový kláč se slivovicí, chcete-li

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 14.11.10 17:55

wydro, ta slivovice se ke svestkam docela hodi a to i bez testa :-D

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 14.11.10 16:36

Jsem to pochopila vsechno, ale protoze nepecu (v ramci zachovani, uz tak dost velke, hmoty) jsem nevedela jake testo ! mam naslepo upect ! :-) No snad nekdy zkusim, i kdyz slivovici mam radeji do caje nebo cistouckou :-)

babi
6360 příspěvků 12.11.10 17:30

2905, kdyz jsem tento cukrarsky termin slysela kdysi poprve, myslela jsem si, ze se kolac muze pect ‚poslepu‘, cili je tak snadny. Muj tata a pozdeji manzel milovali sladke a tak jsem se rychle ucila, neco naucila a ucim se dodnes! Dekuji Ti za zastaveni a komentar…

2905
753 příspěvků 12.11.10 03:05

Kdo si počká, ten se dočká, také jsem netušla co je „naslepo“, díky babi:)
Nudle zasmála jsem se, vidím koláč se zapečeným hrachem…ne to není škodolibost, povedl se mi kdysi obdobný kousek. Sousedka poradila zahradnické kamínky, bílé, tenkrát se používaly jen pro hotely. Sehnala mi sáček, důkladně jsem vyprala, položila na alobal, /papír ještě nebyl/ a pekla. Alobal se protrhl na několika místech když jsem urovnávala, část celkem ostrých kamínků propadala do těsta a klesla ke dnu. byla jsem tenkrát hodně zklamaná, ale kamínky jsem poctivě vybrala a mám je dodnes, slouží svému účelu. :wink:

babi
6360 příspěvků 12.11.10 00:21

verim, ze ‚blind‘ znamena ‚naslepo‘ :roll: je to termin pro tento cukrasky postup. Jsem zvedava, jak bude chutnat…

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 11.11.10 22:27

diky babi, mne slo hlavne o ten vyraz „naslepo“ . Pruzinova forma je celkem logicky v en, protoze pruzinou se forma zavira a otevira. Ja moc nepecu a tak popis momentalni s pecicim papirem a fazolemi je skvely! Nekdo tu psal, ze posypal fazolemi to testo a oni se do toho (logicky) zapekly! :-) Miluju svestky, jeste koupim a udelam.

babi
6360 příspěvků 11.11.10 22:11

to nizke leteni me zdrzelo, narazila jsem do pratel a jela s nimi na chatu, ale uz jsem tu, omlouvam se wydricko. Zacnu tou pruzinou…totiz, za ten slovni obrat jsem si uz hodne vytrpela. Jde o to, ze jsem doslova prelozila nazev dortove formy z anglictiny ‚spring form‘. Kdo zna anglicky vi, ze spring znamena mimo jine pruzina. Vzhledem k tomu, ze jsem neznala cesky nazev formy (neznam ho presne dodnes, bylo nabidnuto nekolik ruznych nazvu), pouzila jsem preklad, stejne tak, jako zde nekdo pouzil nazvoslovi pro olej ‚zeleninovy‘, misto rostlinny, neboli v anglictine ‚vegetable oil‘. Zajiste to nebylo v obou pripadech neco cemu by se nedalo porozumet.
K testu (opravim zneni receptu). Testem se vylozi dortova, nebo kolacova forma a testo se upece naslepo, coz znamena bez nadivky. Aby se testo pri peceni nanafukovalo na nechtene bubliny, tak se propicha vidlickou, povrch testa se vylozi pecicim papirem (osobne jej hodne pomackam, aby lezel u testa) a na papir se nasypou bezne fazole, nebo jine lusteniny, ktere se po upeceni vychladi a uschovaji napriste napriklad do zavarovacky. Dostanou se take koupit profesionalni keramicke, nebo kovove kulicky, ktere se opet pouzivaji pri dalsim peceni. No a dale dle receptu.
Kolac je fakt dobry, tak jako vetsina francouzskych receptu na ruzne laskominy. Takze Francis, wydro a nudle, nevahejte vyzkouset a Tobe ewi dekuji za lusteni zahady…

Příspěvek upraven 12.11.10 v 17:39

nudle
137 příspěvků 09.11.10 22:07

jenom na okraj, kdesi jsem se vycetla, ze pri peceni na slepo se ma testo posypat nevarenym hrachem. aby testo zustalo pekne hladke. moc hezky se mi ten zatraceny hrasek do testa zapekl.....
jinat tenhle kolac vyzkousim, libi se mi.

zdravi nudle

ewa
600 příspěvků 09.11.10 21:51

Wydro, podle mne to znamená, že upečeš těsto v dortové formě samotné - bez náplně. (Vyložit tj. těstem.)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 21:26

leť prosím pomalu a nízko! :-)

babi
6360 příspěvků 09.11.10 20:48

wydricko, musim nekam letet, takze upravim recept, vysvetlim a odpovim pozdeji OK :-)

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.11.10 00:08

Babi, tomudle nerozumim, prosim vysvetlit, prze recept se mi libi moc!

Předehřát troubu na 220°C. Vyložit nízkou formu na ovocné koláče, nebo dortovou formu na pružinu a upéct ji běžným způsobem na slepo.

dik!

Francis
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.11.10 18:36

skvělý recept :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Pomerančové rizoto nasladko Pomerančové rizoto nasladko
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz