Recept Starodávný, výtečný jablkový koláč

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Starodávný, výtečný jablkový koláč

Postup

Z mouky, másla a soli připravit obyčejné těsto (nepřepracovat ho). Zabalit ho do plastického filmu a vložit do chladničky na 1 hodinu. Oloupat a nakrájet na kostičky polovinu jablek a udusit je se lžicí třtinového cukru na kaši. Zbývající neoloupaná jablka nakrájet na plátky, nalít na ně Calvados, posypat je 2 1/2 lžícemi cukru a nechat vše nasáknout. Předehřát troubu na 200°C. Vyválet těsto a vložit ho do dortové formy, propíchat dno vidličkou a potřít udušenými jablky. Nahoru poskládat plátky jablek i s jejich šťávou. Péct po 30min. Smíchat creme fraiche s mandlemi, zbylým cukrem, žloutky a zalít tím jablka. Péct dalších 15min. Koláč podávat vlažný. Název receptu je ¨Tarte aux pommes d´hier¨

Recept je z kategorií: Koláče

Nahlásit recept

  • 19.08.03 vloženo
  • 7442x zobrazeno

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Těsto:
  • 300g polohrubé mouky
  • 200g másla
  • špetka soli
  • Nádivka:
  • 8 kyselých jablek
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinového cukru (nebo z cukrovky)
  • 70ml Calvados, nebo jiného jablečného destilátu
  • 100g cukru
  • 1 lžičky creme fraiche z Labužníka, nebo kyselé smetany
  • 1 lžíce pomletých mandlí
  • 3 žloutky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Starodávný, výtečný jablkový koláč

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Silvie...

Vzhledem k tomu, že nevím jaký druh jablek se v ČR dostane koupit, tak jsem nepsala žádná jména. V receptu je dobré použít ¨Reine de Reinettes¨, ¨Calville¨, nebo podobná jablka. Dej, prosím Tě vědět, jak Ti koláč chutnal :-)

Labužník silvie02
20 příspěvků 25.01.09 03:43
Vypadá to výborně

!…tak tento recept zaručeně vyzkouším, hned jak seženu kyselá jablka, protože to je jeden ze základních paradoxů všech „labužnic“, jež nemají vlastní :,-(y…!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz